Kafa travmalarında pnömosefalus
Pneumocephalus at head injury
- Tez No: 242835
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.FUAT TORUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Glaskow Koma Skalası, menenjit, otore, pnömosefalus, rinore
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Travmatik pnömosefalus; genelikle kafa tabanı kırıklarının paranazal bölgede, mastoid hava hücrelerine ulaşması veya penetran cismin oluşturduğu defekt yolu ile havanın direkt olarak intrakraniyal kompartmanlara ulaşması ile oluşur. Çeşitli serilerde kafa travmalı hastaların % 0.5?1'inde pnömosefalus saptanmıştır. Pönomosefalus epidural, subdural, subaraknoid, parankimal, ventriküler bölgelerde veya birden fazla kompartımanda saptanabilir. Çalışmada kliniğimize kafa travması sonrası pnömosefalus gelişen 73 hasta değerlendirildi. Pnömosefalusun dağılımı, yerleşim yeri, absorbe olma süreleri, eşlik eden kanama, her çekim esnasındaki Glaskow Koma Skalası, otore, rinore ve menenjit gelişen vakalar değerlendirildi. Kafa travması sonrası oluşan pnömosefalus, sıklıkla trafik kazası (%38.4) sonucu olmakta ve en fazla frontal (%47,9), temporal (%35.7) bölge fraktürleri eşlik etmektedir. Hastalarda pnömosefalusun intrakraniyal dağılımının Glaskow Koma Skalası değeri ve nörolojik tablo üzerinde önemli değişiklere yol açtığı gözlemlenmiştir. Pnömosefalus sıklıkla epidural+ subdural+ subaraknoid ve subaraknoid+ intraparankimal (%66) yerleşimli olup eşlik eden kanama sıklıkla subdural kanama ve kontüzyondu (%22). Menenjitli hastaların çoğunda (%80) otore, rinore veya ikisinin beraber olduğu görüldü. Menenjit gelişen hastalarda klinik tablo ve seyri etkilenip hastanede kalış süreleri uzamıştır (11.88±6.35).Kafa travması sonrası pnömosefalus ile başvuran bir hastada pnömosefalusun dağılımı, eşlik eden kanama, otore, rinore, eşlik eden fraktür, Glaskow Koma Skalası'nın değeri ve yüksek menenjit riskinin bilinmesi bu hastaların takip ve tedavisinde yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Traumatic pneumocephalus exists generally when skull base fractures reaches to paranasal area or mastoid air cells or air reaches directly to intracranial compartments via defect path caused by penetrant body. In various series; 0.5-1 % people who have problems of skull trauma were diagnosed with pneumocephalus. Pneumocephalus can be diagnosed in epidural, subdural, subarachnoid, paranchimal and ventricular areas or in more than one compartment. In this study 73 sick people, who were diagnosed with pneumocephalus after skull trauma, were evaluated. The cases of pneumocephalus spread, its original area and absorb period, hemorrhage, the values of the Glasgow Coma Scale in the Computed Brain Tomography, otorrhea, rhinorrhea and menegitis were evaluated. Pneumocephalus after skull trauma exists mainly because of traffic accidents (38.4 %) and has the highest percentage in the following results with frontal (47.9 %) and temporal (35.7 %) area fractures. It has been observed that intracranial spread of pneumocephalus seen in sick people caused important changes in the values of the Glasgow Coma Scale and neurologic table. Pneumocephalus exists mostly (66%) in the epidural+subdural+ subarachnoid and subarachnoid+ intraparanchimal and the following hemorrhage was generally in the subdural distance and contusion (22%) and intraparanchimal. Otorrhea, rhinorrhea or both of them were seen in most of the menengitis cases (80%). In the cases of people who have problem with menegitis stayed in the hospital longer (11.88±6.35) because clinical course was affected.Taking the spread of pneumocephalus, the following hemorrhage, otorrhea, rhinorrhea, the following fracture, the value of the Glasgow Coma Scale and high risk for menengitis can be useful for course and treatment of a sick person with pneumocephalus after skull trauma.Key word: Glasgow Coma Scale, menengitis, otorrhea, Pneumocephalus, rhinorrhea