Medial plantar ve medial peroneal kutanöz sinir ileti çalışmalarının diabetik polinöropati tanısal değerleri
Diagnostic value of medial plantar and medial peroneal cutaneous nerve conduction studies in diabetic polyneuropathy
  1. Tez No: 242836
  2. Yazar: YAŞAR ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M.YAŞAR ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik polinöropati, Medial plantar sinir, Medial peroneal kutanöz sinir, Nöropati Semptom Skoru, Nöropati Disabilite Skoru, Diabetic polyneuropathy, Medial plantar nerve, Medial peroneal cutaneous nerve, Neuropathy symptom score, Neuropathy disability score
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Diyabetik polinöropatisi olan hastalarda medial plantar ve medial peroneal (dorsal) kutanöz sinirlerde duysal iletiyi değerlendirerek diyabetik hastalarda polinöropatinin teşhisinde elektrofizyolojik olarak hangi sinir iletisinin daha sensitif olduğunu saptamak. Ayrıca diyabetik polinöropati tanısında kullanılan Nöropati Semptom Skoru ve Nöropati Disabilite Skoru değerlerinin hem medial plantar hem de medial dorsal kutanöz sinir ileti çalışmalarıyla aralarındaki ilişkiyi saptamaktıYöntem: Bu çalışmaya, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi endokrin, nöroloji polikliniği ve çevre hastane polikliniklerden elektronörografi (ENG) istemiyle nöroloji kliniği elektrofizyoloji laboratuvarına başvuran, Tip 2 diyabetes mellitus tanısı olan ve diyabetik polinöropati düşünülen 40 hasta ile diyabeti ve nöropatik şikâyeti olmayan, sağlıklı ve gönüllü 30 kişi seçildi. Medial plantar ve medial dorsal kutanöz sinir ortodromik olarak stimüle edildi ve bir yüzey elektrod ile kaydedildiBulgular: Hem medial plantar hem de medial dorsal kütanöz sinir duysal aksiyon potansiyeli 19 hastada elde edilmedi. Nöropati Semptom Skoru ve Nöropati Disabilite Skoru değerlerinin hem medial plantar hem de medial dorsal kutanöz sinir ileti çalışmalarıyla aralarında anlamlı ilişki mevcuttu. İleti hızları için en anlamlı p değeri 0.000 olarak medial plantar sinirden alındı. Amplitüd için en anlamlı p değeri 0.000 olarak medial dorsal kütanöz sinirden alındıSonuç: Yaptığımız bu çalışma gösterdi ki; hem medial plantar hem de medial dorsal kutanöz sinir ileti çalışmasının bilateral değerlendirilmesi, diyabetik nöropatinin ortaya konması için oldukça sensitif bir metottur. Bu testler noninvazif, yüzeyel elektrodlar ve standart gereçlerle kolayca yapılabilir testlerdir
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with diabetic polyneuropathy we studied sensory conduction of medial peroneal (dorsal) and medial plantar cutaneous nerves by electrophysiologically. We aimed to determine which nerve more sensitive in the diagnosis of diabetic polyneuropathy. We also aimed to identify the relationship between Neuropathy Symptom Score and the Neuropathy Disability Score which helpful tool to the diagnosis of diabetic polyneuropathy with both the medial plantar and medial dorsal cutaneous nerve study.Method: In this study, we selected 40 patients with type 2 diabetes mellitus and diabetic polyneuropathy and 30 healthy volunteers without complaint about diabetes and neuropathy. Both groups were selected from laboratory of electro physiology. They had been referred to our laboratory from endocrinology and neurology policlinics of Harran University Hospital and other hospital polyclinics. Medial plantar and medial dorsal cutaneous nerve were stimulated orthodromicaly and were recorded with a surface electrodeFindings: We did not detect medial plantar and medial dorsal cutaneous nerve action potential in 19 patients. We found significant correlation between Neuropathy Symptom Score and Neuropathy Disability Score values with medial plantar and medial dorsal cutaneous nerve study results. Most significant p value was 0.000 for conduction velocity obtained from medial plantar nerve. Also the most significant p value was 0.000 for amplitudes obtained from medial dorsal cutaneous nerve.Results: This study showed that; bilateral evaluation of medial plantar and medial dorsal cutaneous nerve conduction study is quite sensitive method for diagnosis of diabetic neuropathy. These tests can be used easly and noninvasively by surface electrode and standard materials.