Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında oksidatif metabolizmanın değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative metabolism in obsessive compulsive disorder patients
  1. Tez No: 242841
  2. Yazar: ZELİHA DEVECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN ALTINDAĞ, YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KATI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Patofizyoloji, Toplam Oksidan Seviye, Toplam Antioksidan Seviye, Oksidatif Stres İndeksi, Obsessive compulsive disorder, pathophysiology, total antioxidant level, total oxidant level, oxidative stress index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Obsesif kompulsif bozukluk obsesyon ve kompulsiyonlarla giden kişinin işlevselliğini bozan kronik seyirli bir hastalıktır. Patofizyoloji; genetik yatkınlık, kuramsal ve nörobiyolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülse de halen kesin olarak aydınlatılamamıştır. Varılan son nokta beynin yapısal ve işlevsel bozukluğunun en önemli etken olduğu yargısıdır.Obsesif kompulsif bozukluk (OKB)`un patogenezinde rol oynayabileceği düşünülen serbest radikallerin önemini araştırmak için DSM- IV-TR'ye göre OKB tanısı alan hastalar ve sağlıklı kontrol grubunda kan serum örneklerinden toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) analiz edilerek vaka kontrollü kesitsel bir çalışma deseni oluşturuldu. Değerlendirmeye dâhil edilen 75 olgu ve 75 sağlıklı kontrolden usulüne uygun olarak alınan kan serum örneklerinde toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) Harran Üniversitesi Biyokimya Labarotuvarı'nda çalışıldı.Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalarda kontrol grubuna göre oksidatif dengenin bozulduğu izlendi. OKB hastalarında kontrol grubuna göre TOS anlamlı derecede yüksek saptandı, OSİ değerlendirildiğinde antioksidan seviyesinin oksidatif stresi dengeleyemediği saptandı.Biz bu çalışmada OKB patofizyolojisinde oksidatif stres mekanizmasının rol oynayabileceği ve total oksidanların OKB etyolojisinde ileride bir biyolojik marker olarak kullanılabileceği; ancak bu konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Obsessive compulsive disorder (OCD) is a chronic disease accompanying with obsessions and compulsions that interfere with the functionality of the person. Even though genetic susceptibility, hypothetical and neurobiologic factors are thought to be leading factors, pathophysiology of the disease is not definite yet. Recently the most important factors are believed to be the structural and functional defects of the brain.With the aim of investigating the importance of free radicals which might have a role in the pathogenesis of obsessive compulsive disorder a cross sectional study design have been formed by DSM-IV-TR based OCD patients and healthy control group, and total antioxidant level, total oxidant level and oxidative stress index were analyzed from blood serum samples of these patients. Blood samples of 75 patients and 75 healthy controls have been analyzed in Harran University Biochemistry Laboratories in terms of total antioxidant level, total oxidant level and oxidative stress.Oxidative balance was found to be deteriorated in OCD patients compared to contol group. Compared to control group total oxidant level was significantly higher in OCD patients. In evaluation of oxidative stress index, it has been detected that antioxidant level could not balance oxidative stress.With this study we had a conclusion that oxidative stress mechanism might have a role in OCD pathophysiology and in the future total antioxidants may be used as a biologic marker in OCD etiology but more research is needed.