İmmun trombositopenik purpuralı çocuklarda kısa süreli yüksek doz steroid tedavisinin oksidan, antioksidan sistem, serum paraoksanaz ve arilesteraz enzimlerinin aktivitelerine etkisi
Short-term high-dose steroid treatment in childhood with immun thrombocytopenic purpura effect of oxidant, antioxidant system, activities of enzymes in serum paraoksanaz and arylesterase
- Tez No: 242842
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İmmün Trombositopenik Purpura, Oksidan-Antioksidan Sistem, Paraoksonaz, Arilesteraz, Immune Thrombocytopenic Purpura, Oxidant-Antioxidant System, Paraoxonase, Arylesterase
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İmmün trombositopenik purpura (İTP); dolaşımdaki trombositlerin immün nedenli yıkımının artması ile karakterize, benign seyirli, kendi kendini sınırlayan, çocukluk çağının en sık karşılaşılan edinsel trombositopeni nedenidir. Oksidatif stres; kardiyovasküler hastalıklar, kanser ve enfeksiyöz hastalıklarda olduğu gibi İTP gibi hematolojik hastalıklarda da rol oynayabilir. Oksidatif stres, pro-oksidanların yapımı ve nötralizasyonu arasındaki dengesizlik sonucu oluşur. Pro-oksidan / antioksidan dengede bozulma hücresel yapılarda oksidatif strese neden olabilir. Serum paraoksonaz ve arilesteraz enzimleri HDL ile ilişkili, anti-oksidan ve anti-aterojenik fonksiyona sahip olduğu kabul edilen enzimlerdir.Bu çalışmada İTP'li çocuklarda oksidan / antioksidan sistem, serum paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinin durumu ve yüksek doz metil prednizolon (MP) tedavisinin bu sistemler üzerine etkileri araştırıldı. Hasta grubu olarak yaş ortalaması 4,95±2,77 yıl olan 30 İTP'li vaka ve kontrol grubu olarak benzer yaş ve cinsiyette 30 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Total oksidan seviye (TOS), total antioksidan kapasite (TAK), paraoksonaz ve arilesteraz aktiviteleri Erel yöntemi ile çalışıldı.Hasta grubunda kontrol grubuna göre ortalama TAK düzeyi, paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinin daha düşük; TOS ve OSİ düzeylerinin ise daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla 0.85±0.11 mmol TroloxEqv./L, 105.46±59.65 U/L, 190.97±39.34 U/L, 11.13±2.59 µmol H2O2 Eqv./L, 1.30±0.34 U/L e karşılık 1.02±0.13mmol TroloxEqv./L, 185.26±76.12 U/L, 226.07±40.09 U/L, 11.13±2.59 µmol H2O2 Eqv./L, 0.92±0.19 U/L). 7 günlük MP tedavisi sonrasında TAK düzeyi, paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinin arttığı; TOS ve OSİ düzeylerinin azaldığı (normal düzeye yaklaşma) saptandı (sırasıyla 0.93±0.13 mmol TroloxEqv./L, 141.40±79.28 U/L, 235.85±54.77 U/L, 9.85±1.90 µmol H2O2 Eqv./L, 1.08±0.23 U/L).Sonuç olarak; çalışmamız akut İTP'de oksidan streste artış, antioksidan kapasite, paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinde azalma olduğu, steroid tedavisinin bu değişiklikleri düzeltiğini göstermektedir. Fakat İTP hastalarında oksidan stres artışının ve antioksidan enzimlerin seviyesinin düşmesinin bir neden mi yoksa bir sonuç mu olduğunun anlaşılması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. İTP hastalarında doğal veya sentetik antioksidanların kullanımının oksidatif stresin azaltılması, paraoksonaz ve arilesteraz aktivitelerinin artması yoluyla iyileşmeyi hızlandırdıracağı ve komplikasyonları azaltmaya yardımcı olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Immune thrombocytopenic purpura (ITP) is the most common cause of acquired childhood thrombocytopenia which is selflimiting, benign course and characterized by an increase in the immune destruction of thrombocytes in circulation. Oxidative stres may play role in children with hematological diseases such as ITP as well as in cardiovasculer diseases, cancer and infectious diseases. Oxidative stres develops as a result of imbalance between formation and neutralisation of pro-oxidants. Pro-oxidants / antioxidant equilibrium disorders may cause oxidative stres in cellular structures. Serum paraoxonase and arylesterase are enzymes associated with HDL, anti-oxidant and anti-atherogenic function.In this study, oxidant / antioxidant system, serum paraoxonase and arylesterase activities in children with immune thrombocytopenic purpura and high-dose methyl prednisolone (MP) treatment effects on these systems were investigated. The patient group was constituted from 30 patients with İTP whose mean age was 4,95±2,77 years and control group was 30 healthy children of similar age and gender. Total oxidant status (TOS), total antioxidant capacity (TAC), paraoxonase and arylesterase activities were measured by using Erel?s methods.In the patient group the average level of TAC, paraoxonase and arylesterase activities were lower than control group; TOS and OSI levels were higher (0.85±0.11 mmol TroloxEqv./L, 105.46±59.65 U/L, 190.97±39.34 U/L, 11.13±2.59 µmol H2O2 Eqv./L, 1.30±0.34 U/L against 1.02±0.13mmol TroloxEqv./L, 185.26±76,12 U/L, 226.07±40,09 U/L, 11.13±2.59 µmol H2O2 Eqv./L, 0.92±0.19 U/L respectively). The level of TAC, paraoxonase and arylesterase activities were increased after 7 days MP treatment; TOS and OSI levels were decreased (Approaching normal value) (0.93±0.13 mmol TroloxEqv./L, 141.40±79.28 U/L, 235.85±54.77 U/L, 9.85±1.90 µmol H2O2 Eqv./L, 1.08±0.23 U/L respectively).In conclusion; Our study shows increasing in oxidant stress, reduction in antioxidant capacity, paraoxonase and arylesterase activities in acute ITP; these changes are corrected by steroid treatment. Further studies are needed for patients with İTP to clarify if increasing of oxidant stress and decreasing of antioxidan enzyme levels are reason or result. We thinks that use of natural or synthetic antioxidants can be very helpful by decreasing antioxidant stress and increasing of paraoxonase and arylesterase activities and so can accelerate healing and reduce complications of patients with İTP.