Pterjium cerrahisinin kornea topografisi üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Analysis the corneal topography of before and after ptergium surgery
- Tez No: 242843
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pterjium, Kornea Topografisi, Pterjium Cerrahisi, Astigmatizma, Ptergium, Corneal Topography, Ptergium surgery, Astigmatism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma pterjium cerrahisinin görme keskinliği, kornea astigmatizması, kornea kırıcılığı ve kornea topografisi üzerine etkilerini ve cerrahiden sonra bu parametrelerdeki değişiklikleri değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamıza 1 Haziran 2008 -1 Haziran 2009 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı (ABD) Polikliniğine başvuran primer veya nüks pterjium tanısı konulan yaşları ortalama 44.80±12.92 (23-75) yıl olarak değişen 12'si (%35.29) kadın, 22'si (% 64.70) erkek olmak üzere toplam 34 hastanın 40 gözü dahil edilmiştir. Geçirilmiş okuler travma veya cerrahi, kornea skarı, keratokonus, kuru göz, kontakt lens kullanımı gibi kornea topografisini etkileyebilecek özelliklere sahip olgular çalışma dışı bırakılmıştır. Hastalara eksizyonel pterjium cerrahisi sonrası primer konjonktival kapama veya limbal konjonktival otogreft operasyonları uygulanmıştırHastaların Snellen eşelinde düzeltilmiş en iyi görme keskinliği ameliyat öncesi ortalama 0.78±0.19 (0.3-1), ameliyat sonrası 1.ayda 0.93±0.11 (0.4-1), 3.ayda 0.97±0.54 (0.8-1), ortalama SimK değeri preoperatif 43.33±1.54 (39.86-46.54) Diyoptri (D), postop 1.ayda 44.19±1.50 (40.60±46.70) D, postop 3.ayda 44.27±1.43 (40.60-46.80) D bulundu, ameliyat sonrası görme keskinliğinin ve kornea kırıcılığının preoperatif düzeye göre anlamlı derecede arttığı saptandı (P=0.000). Topografik astigmatizma preoperatif 1.85±1.77 (0.50-7) D, postop 1.ayda 0.66± 0.38 (0.25-1.75) D, postop 3.ayda 0.65±0.40 (0.20-1.75) D bulundu. Ameliyat sonrası topografik astigmatizmanın preoperatif düzeye göre anlamlı derecede azaldığı saptandı (F=16.055, P=0.000). Ameliyat öncesi 31'i (?77.5) kurala uygun olan astigmatizmanın, postoperatif erken dönemlerde oblik ve kurala aykırı olduğu, ancak geç postoperatif dönemde tekrar 26'sının (?65) kurala uyguna döndüğü görüldü.Pterjium cerrahisinden sonra görme keskinliğinde ve kornea kırıcılığında artma, astigmatizmada azalma olmaktadır. Kornea topografik değerleri postoperatif 1.ayda stabilize olmaktadır. Bu nedenle pterjiumu olup katarakt veya refraktif cerrahi planlanan hastalara, öncelikle pterjium cerrahisi yapılıp postoperatif 1.ayda korneanın refraktif komponentleri stabilize olduktan sonra diğer cerrahilerin planlanması uygun olabilir.
Özet (Çeviri)
This study performed to assess the affects of ptergium surgery on visual acuity, corneal astigmatism, corneal refractive, corneal topography and postoperative changes of these parameters. 40 eyes of 12 (%35.29) famale and 22 (% 64.70) male total 34 patients were included to this study. The diagnosis of patients were primer and nüx ptergium. We didn?t include the eyes that had ocular trauma or surgery, corneal scatris, ceratoconus, dry eye, contact lens wearing anamnesis. Because these conditions can effect the corneal topography. After exisional ptergium surgery, primer conjonctival or conjonctival otogreft covering were used.The mean best corrected visual acuity of patients were determineted that 0.78±0.19 (0.3-1) preoperatively, 0.93±0.11 (0.4-1) postoperatively 1. month and 0.97±0.54 (0.8-1) postoperatively 3. month. The mean SimK values were determineted that 43.33±1.54 (39.86-46.54) Dioptri (D) preoperatively, 44.19±1.50 (40.60±46.70) D postoperatively 1.month and 44.27±1.43 (40.60-46.80) D postoperatively 3. month. The postoperatif visual acuity and corneal refractive increased according to preoperatif values statistically significantly (P=0.000). Topographic astigmatisms were determineted that 1.85±1.77 (0.50-7) D preoperatively, 0.66± 0.38 (0.25-1.75) D postoperatively 1. month, 0.65±0.40 (0.20-1.75) D postoperatively 3. month. There was a statistically significant decrease on postoperative astigmatism according to preoperative astigmatism (F=16.055, P=0.000). There were 31 (%77.5) patients with the rule astigmatism in the preoperative period. This astigmatisms alter to oblique and against the rule astigmatism in the early postoperative period and again alter to the rule astigmatism in the late postoperative period 26 of these patients.There were an increase of visual acuity and corneal refractive and a decrease of astigmatism. Corneal topography values stabilizeted in the postoperative 1. month. Because of this, the patients have pterjium with cataract or refractive defects, the surgery alignment must be firstly pterjium surgery and after 1 month cataract or refractive surgeries.