Kafa travmalı hastalarda oksidatif stres ve antioksidan kapasitenin ölçülmesi
Measurement of oksidative stress and antioxidant capacity with head trauma patients
  1. Tez No: 242846
  2. Yazar: AHMET ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AVCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Glasgow Koma Skalası, Total Oksidan Seviye, Total Antioksidan Seviye, Oksidatif Stres İndeksi, Head Trauma, Glasgow Coma Scale, Total Oxidant Status, Total Antioxidant Status, Oxidative Stress Index
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş ve Amaç: Reaktif oksijen ve nitrojen türleri (ROS ve RNS) canlıların temel bileşenleri olan lipit, protein, karbonhidrat ve nükleik asitlerin yapısında ciddi hasarlar oluştururlar. İnsan vücudundaki oksidan/antioksidan sistemler arasındaki dengenin bozulması tümörlerden koroner arter hastalığına kadar pek çok hastalığın patogenezinde önemli rol oynamaktadırBiz bu çalışmada temel olarak çeşitli şekillerde kafa travmasına maruz kalmış hastaların kanlarında Erel metodunu kullanarak total oksidatif stres (TOS) ile oksidatif strese bir cevap olarak vücudun antioksidan savunma sistemlerinin tepkisini gösteren total antioksidan seviye (TAS) parametrelerini ölçmeyi ve bunların GKS ile korelasyonunu araştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışmaya benzer yaş ortalamasına sahip 74 kafa travmalı hasta ve 70 sağlıklı birey dahil edildi. Hastaların acil servise getirildiklerinde GKS skorları kaydedildi. Oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada total oksidan seviye (TOS) ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi için total antioksidan seviye (TAS) çalışıldı. TOS/TAS oranı hesaplanarak oksidatif stres indeksi (OSİ) bulundu.Sonuç: Sonuçta kafa travmalı hastalarda kontrol grubu ile mukayese edildiğinde TOS seviyesinde artış, TAS seviyesinde ise azalma olduğu saptandı. Bu sonuçların, hastanın bilinç düzeyini gösteren GKS skoru ile korelasyon gösterdiği belirlendi. Buna göre hastanın bilinç bozukluğu arttıkça yani GKS puanı düştükçe TOS artmakta, TAS azalmakta ve OSİ ise artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Reactive oxygen and nitrogen species (ROS and RNS) have been severity damaged to the lipid, protein, carbonhydrate and nucleic acids basic component of in living bodys. Inbalance of oxidative/antioxidative systems in human body has responsible pathogenesis a lot of disease tumours to coronary artery diseaseBasic aim of this study in with head injury patients, using Erel method measure to total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS) in blood and invastigate to corralation between Glasgow coma scale (GCS).Material and Methods: 74 with head trauma patients and 70 control subjects nearly same age were included the study. When the patients arrived to hospital, GCS point has noted. Plasma TOS and TAS was measured with using Erel method. The ratio of TOS to TAS was accepted as oxidative stress index (OSI).Results: İn result, when the compare control group with head trauma patients, have been found TOS level increase and TAS level decrease. There was a correlation between the GCS with TOS, TAS and OSI. When the conspicious level of patients better or GCS point was decrease, TAS decrease, TOS and OSI increase.