Şanlıurfa bölgesinde sağlıklı çocuklarda lomber vertebra ve femur boynu kemik mineral dansitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of lumbar spine and femoral neck bone mineral density of healthy children in Sanliurfa region
- Tez No: 242845
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: DEXA, femur, kemik mineral içeriği, kemik mineral dansitesi, lomber vertebra, Bone mineral content, bone mineral density, DEXA, femur, lumbar spine
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kemik mineral yoğunluğunu değerlendirmede çok farklı modaliteler vardır. Bununla birlikte klinik uygulamalarda en çok Çift Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA) yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Şanlıurfa Bölgesi'nde sağlıklı çocuklarda lomber vertebra ve femur boynu kemik mineral dansitelerinin referans değerlerini araştırmak ve bu değerlerin cinsiyet, yaş, boy, ağırlık ve beden kitle indeksi (BKİ) ile ilişkisini incelemektir.Bu çalışmada, her yaştan 10 erkek ve 10 kız olmak üzere 5-17 yaş arası toplam 260 çocuk incelemeye alındı. Lomber vertebra ve femura ait kemik mineral dansitesi (BMD) ve kemik mineral içeriği (BMC) değerlerinin ölçümünde Hologic 4500 QDR DEXA cihazı kullanıldı.Her yaş için erkek ve kız çocuklarında lomber vertebra, femur boynu ve total femura ait ortalama BMD ve BMC değerleri saptandı. Her iki cinsiyette yaş, boy, ağırlık ve BKİ ile lomber vertebra ve femura ait BMD ve BMC değerleri arasında istatistiksel anlamlı korelasyon bulundu. Tüm yaşlarda kız ve erkek çocukların BMC ve BMD değerleri yönünden karşılaştırılmasında istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı.Sonuç olarak bu çalışma, pediatrik yaş grubunda Şanlıurfa bölgesine ait referans BMD ve BMC değerlerini ortaya koymuştur. Çocukluk yaş grubunda kemik mineral kaybının erken tanınması ve tedavi edilmesinde bu çalışmanın katkılarının olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
There are many different modalities to evaluate the bone mineral density. However; the method of Dual?Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA) is mostly used in clinical applications. The aim of this study is to search the reference values of bone mineral density of the femoral neck and lumbar spine in healthy children at Sanliurfa Region and to examine the relationship of these values with sex, age, height, weight and body mass index (BMI).In this study, 10 male and 10 female children from each age between the ages of 5-17 (totally 260) were examined. The Hologic 4500 QDR DEXA equipment was used to measure the values of bone mineral content (BMC) and bone mineral density (BMD) of lumbar spine and femur.The mean BMD and BMC values of lumbar spine, femoral neck and total hip have been found for boys and girls in each age group. The BMD and BMC values of femur and lumbar spine were significantly correlated with age, height, weight and BMI in both sexes. We could not reveal any statistically significant differences between the sexes with regard to BMC and BMD in all age groups.As a result, this study presents the reference BMD and BMC values of pediatric age groups in Sanliurfa Region. We think that this study will be useful for the early diagnosis and treatment of the bone mineral loss in the childhood.