Kronik hepatit B ve C hastalarında prolaktin ve tiroid hormonlarının değerlendirilmesi
Assesment of thyroid hormones and prolactin in the chronic hepatitis B and C patients
- Tez No: 242847
- Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK SABUNCU, YRD. DOÇ. DR. SÜDA TEKİN KORUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: HBV DNA, HCV RNA, Prolaktin, TSH, Serbest T3, Serbest T4, HBV DNA, HCV RNA, Prolactin, TSH, Free T3, Free T4
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Çalışmada, kronik Hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) enfeksiyonu olan olgularda viral yük ve karaciğer enzimleri ile ön hipofiz hormonlarından prolaktin, TSH ve FT3, FT4 arasındaki ilişki amaçlandıGereç ve Yöntem: Çalışmaya, Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ile Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalına Mayıs 2007-Mayıs 2008 yılları arasında yatırılarak veya ayaktan yapılan tetkikler sonucu kronik hepatit B (KHB) tanısı konulan 15 hasta (10 erkek, 5 kadın), kronik hepatit C (KHC) tanısı konulan 15 hasta (7 erkek, 8 kadın) ile 30 sağlıklı gönüllü (15 erkek, 15 kadın) alındı. Çalışma öncesi Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'ndan onay alındı. Çalışmaya KHB ile KHC tanısı almış, nonsirotik, son 6 ay içerisinde herhangi bir antiviral tedavi almamış, 18-65 yaş arası olgular dahil edildi. Bu hastaların viral yük, karaciğer enzimleri (AST, ALT), prolaktin, TSH ile FT3 ve FT4 düzeyleri incelendi. Çalışmada üç grup oluşturuldu; birinci grup KHB'li hastalar, ikinci grup KHC'li hastalar ve üçüncü grup sağlıklı gönüllülerden oluşmakta idiBulgular: Üç grup AST düzeyi açısından karşılaştırıldı. İkinci grup hastalarda AST düzeyi, birinci ve üçüncü gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (her iki p0.05). ALT düzeyi açısından karşılaştırıldığında, ikinci grup hastalarda ALT düzeyi, hem birinci grup hastalarla hem de üçüncü grup hastalarla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (her iki p0.05). Üçüncü grup hastalar, birinci gruba göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p0.05). Çalışmamızda HBV DNA düzeyleri ile AST düzeyleri arasındaki korelasyon incelendi, HBV DNA düzeyleri ile AST düzeyleri arasında bir korelasyon yoktu (r: 0.06; p: 0.81). Yine HBV DNA düzeyleri ile ALT düzeyleri incelendi, HBV DNA düzeyleri ile ALT düzeyleri arasında korelasyon yoktu (r: -0.04; p: 0.9). Çalışmamızda HCV RNA düzeyleri ile AST düzeyleri arasındaki korelasyon incelendi, HCV RNA düzeyleri ile AST arasında orta düzeyde negatif yönlü bir ilişki saptandı (r: -0.52, p: 0.04). Yine HCV RNA düzeyleri ile ALT düzeyleri arasındaki ilişki incelendi, HCV RNA düzeyleri ile ALT arasında korelasyon yoktu (r: -0.51; p: 0.052Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçları ile literatür bilgileri değerlendirildiğinde KHB ve KHC'li hastalarda tiroid hormonlarının kontrol grubundan istatistiksel olarak farklı olmadığı, prolaktin düzeyinin KHB'li hastalarda anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı. Bu durum, KHB'nin hipotalamohipofizer sistem üzerine inhibitör etki oluşturduğunu düşündürmüştür. Bu sonuçların diğer çalışmalarla birlikte daha detaylı olarak incelenmesi gerekmektedir
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study was to determine relationship between viral load and liver enzymes by prolactin, TSH and FT3, FT4 from anterior hypophysis hormones in the cases hepatitis b and c infectionMethods: Between May 2008 and May 2009, 15 (10 males, 5 females) chronic hepatitis b (CHB), 15 (7 males, 8 females) chronic hepatitis c (CHC) patients and 30 (15 males, 15 females) healthy controls, who had been followed up in Infectious Disease Outpatient Clinic and gastroenterology Clinic at Harran University Faculty of Medicine were included into the study. The study was approved by our Institution Ethics Committee. Fifteen CHB and Fifteen CHC, nonchirrotic, untreated with antiviral therapy in the last six month, 18-65 age were included into the study. It was constituted in three study group; first group patients CHB patients, second group CHC patients and third group as the control group was constituted.Results: Three group was compared aspect of AST level. AST level in the second group patients were statistically significant higher than first and third group (each two p0.05). When it was compared aspect of ALT, second group patients were statistically significant higher between than first and third group (each two p0.05). Third group patients were statistically significant high compared with first group (p0.05).Our study examinated correlation between HBV DNA levels and AST levels, and positive correlation was not found between HBV DNA levels and AST levels (r: 0.06; p: 0.81). It was also examinated correlation between HBV DNA levels and ALT levels, and positive correlation was not found between HBV DNA levels and ALT levels (r: -0.04; p: 0.9).Our study examinated correlation between HCV RNA levels and AST levels, It was determined middle degree negative correlation between HCV RNA levels and AST levels (r: -0.52, p: 0.04). It was also examinated correlation between HCV RNA levels and ALT levels, slight positive correlation was found between HCV RNA levels and ALT levels (r: -0.51; p: 0.052Conclusion: When it was assesment both our outcomes and literature knowledge, CHB patients and CHC patients were determined statistically nonsignificant than control group of thyroid hormones, and it was also determined lower statistically significant of prolactin levels.Therefore, it was considered that CHB constitutes inhibitor effect on hypothalamohypophyser system. These results should be studied more detailed in other studies.