Polikistik over sendromunda adiponektin gen polimorfizmi
Adiponectin gene polymorphism in polycystic over syndrome
- Tez No: 242848
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA FERDA VERİT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, Adiponektin geni 4522C>T, 10211T>G ve 45T>G polimirfizmleri, PCOS, Adiponectin gene 4522C> T, 10211T> G and 45T> G polimorphism
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmının amacı polikistik over(PKOS) hastalarında adiponektin geni 4522C>T, 10211T>G ve 45T>G polimorfizmleri araştırılması idi.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Ocak 2008? Haziran 2009 tarihleri arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran 51 PKOS'lu hasta (18-35 yaş arası, ortalama yaş 26.49±4.187) ve 49 sağlıklı birey (18-35 yaş arası ortalama yaş 26.24±4.54) olmak üzere toplam 100 olgu çalışmaya dahil edildi. PKOS tanısı 2003 Rotterdam kriterleri esas alınarak konuldu. Kontrol grubu 28±7 günlük intervallerle adet gören, Modifiye Ferrimann Gallwey skoru < 8 olan ve pelvik ultrasonografide unilateral veya bilateral polikistik over görünümü olmayan olgulardan oluştu. PKOS tanısı konmuş 51 hasta birey ve aynı yaş grubunda olan 49 sağlam kişiden 2'şer ml EDTA'lı tam kan alındı ve kanlar DNA izolasyonuna kadar -20°C'de stoklandı.Bulgular: PKOS ve kontrol grubu arasında yaş değeri açısından istatiksel olarak an-lamlı farklılık yoktu (p>0.05). İki grup arasında BMI, DHEAS, glukoz /insulin oranı ve total testosteron istatiksel açıdan anlamlı olarak farklıydı (pT, 10211T>G ve 45T>G polimorfizmleri açısından PKOS'lu hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05).Sonuç: Çalışmamızda PKOS grubu hastalar ile kontrol grubu arasında adiponektin geni polimorfizmi bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. Adiponektin gen polimorfizmi PKOS etyolojisinde önemli bir rol almadığı dü-şünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim this study was to investigate adiponectin gene 4522C>T, 10211T>G and 45T>G polymorphisms in polycystic ovary syndrome(PCOS) patients.Materials and Methods: A total of 100 women, 51 PCOS (between 18-35 years old, mean age 26.49±4.187), 49 healthy women (between 18-35 years old, mean age 26.24±4.54) were enrolled in the study between January 2008 - June 2009 in Harran University Faculty of Medicine, Department of Gynecology and Obstetrics. PCOS was defined on basis of 2003 Rotterdam criteria. Control group was consisted of healthy women that menstruates between 28 ± 7 days interval, had Modified Ferriman Gallwey score 0.05). BMI, DHEAS, total testosterone and glucose / insulin ratio were statistically different in both groups (p T, 10211T> G and 45T> G polymorphisms between PCOS patient and control groups (p> 0.05).Conclusion: Adiponectin gene polymorphism was not found to be statistically significant between PCOS patients and controls. It was suggested that adiponectin gene polymorphism does not have an important role in etiology of PCOS.