Normal vajinal yollla doğan ve sezeryan uygulanan yenidoğanlarda pulmoner ater basıncı seyrinin karşılaştırılması
The comparison of the process of the pulmonary artery pressure in new-borns with vaginal delivery and cesarean section
  1. Tez No: 242858
  2. Yazar: BEDRİ ALDUDAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KERVANCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vajinal doğum, elektif sezeryan, pulmoner arter basıncı, vaginal delivery, elective cesarean, pulmonary artery pressure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Doğum şeklinin özellikle respiratuvar morbidite ile olan ilişkisibilinmektedir. Akciğer ile olan direkt ilişkisi nedeniyle akciğerin etkilendiğidurumlarda pulmoner arter basıncının da etkilenebileceği olasılığı son derecemakul bir beklentidir. Zira vajinal doğum esnasında fetusta yaşanan yoğun stresnedeniyle salgılanan noradrenalinin pulmoner vasküler yatakta nitrik oksitaracılığıyla vazodilatasyon yaptığı ve adrenalinin sürfaktan salınımını arttırdığıbilinmektedir. Buna ek olarak doğum kanalında fetusun maruz kaldığı torakskompresyonunun da alveoler amniyotik mayinin temizlenmesinde rolü olduğunainanılmaktadır. Bütün bunlar pulmoner vasküler direncin ve pulmoner arterbasıncının düşmesi ve pulmoner kan akımının artmasıyla sonuçlanmaktadır.Yukarıdaki kabullere dayanılarak yapılan bu çalışmada 22'si elektifsezeryan uygulanmış, 20'si vajinal yolla doğan, başkaca bilinen bir hastalığıolmayan 42 term yenidoğan alındı. Olgularda CW doppler tekniği ile 1. 3. ve 5.günlerde triküspit regürjitasyonu üzerinden pulmoner arter basıncı ölçüldü.Vajinal doğum grubunda daha düşük ortalamalar elde edilmekle birlikte yapılanistatistiksel değerlendirmede gruplar arasında önemli bir fark.ın oluşmadığıgörüldü. Önemli bulgulardan biri pulmoner arter basıncındaki düşüşün vajinaldoğum grubunda ilk 3 günde tamamlanmasına karşın sezeryan grubunda budüşüşün 3. günden sonrasına kaydığıydı.Ancak gerek pulmoner arter basıncındaki sezeryan grubu lehine olanhafif yüksekliğin gerekse de yine bu grupta gözlenen pulmoner arter basıncınındüşmesindeki gecikmenin herhangi bir klinik morbiditeye yol açmadığı görüldü.Daha önceki benzer çalışmalarda vajinal yolla doğan bebeklerde postnataldönemde saptanan çok yüksek katekolamin salınımına rağmen, gruplararasında klinik hemodinamik morbidite farkının oluşmaması sempato-adrenaletkinin adenozin tarafından bloke edildiği şeklinde yorumlandı ki; daha önceyapılan çalışmalarda vajinal doğuma postnatal süreçte yüksek adenozin kandüzeylerinin eşlik ettiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relation of the form of delivery, in particular, with respiratorymorbidity is known. That the pressure of pulmonary artery can be affected aswell in case in which lung is affected due to its direct relation with lungs is aconsiderably reasonable expectation. As it is known that noradrenalin excretionseen in fetus due to excessive stress during vaginal delivery causesvazodilatation in pulmonary vascular area through nitric oxide and consequentlyadrenaline leading to the increase of surfaktan release. In addition to this,thorax compression which fetus is exposed during vaginally delivery is, also,believed to have a role in cleaning of alveoler amniotic fluid. All these result indecrease of pulmonary vascular resistance and pulmonary artery pressure andincrease of pulmonary artery blood flow.In this study, which is based on the facts above, 42 term newborns weretaken, 22 of whom were with elective cesarean section and 20 of whom werewith vaginal delivery who had the same features, with no any other knowndiseases. Pulmonary artery pressure was measured in the cases by means oftricuspid regürgitation on the 1st, 3rd and 5th day by CW Doppler. Althoughlower averages were obtained from vaginal delivery group, no substantialdifferences were seen between the groups, statistically. One of the siginificantfindings was that although the decrease in the pressure of pulmonary arterywas completed in the first three days in vaginal delivery group, this decreasewas after the third day in cesarean group.However, neither the slight rise in the pressure in pulmonary artery infavour of cesarean group nor the delay in the decrease in the pressure inpulmonary artery in this group was considered to be responsible for any clinicalmorbidity. That there was no clinical hemodinamic morbidity difference betweenthe groups, in similiar studies conducted before, despite the release of highamount of catecholamines seen in postnatal period in babies with vaginaldelivery, was interpreted as the blockage of sympatho-adrenal effect byadenosine; furthermore, in previous studies it was shown that vaginal delivery inpostnatal process was accompanied with high adenozin blood levels.