Küçük hücre dışı akciğer kanseri nedeniyle rezeksiyon planlanan KOAH olgularında postoperatif komplikasyonların belirlenmesinde kullanılan peoperatif testlerin karşılaştırılması
The evaluation of validity of preoperative respiratory cardiopulmonary complications in patients with diagnosed non small cell lung cancer and COPD.
  1. Tez No: 242863
  2. Yazar: ÖZLEM KARAKÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN BÜYÜKOĞLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, akciğer rezeksiyonu, kardiyopulmoner komplikasyon, kardiyopulmoner egzersiz testi, solunum fonksiyon testi, COPD, lung resection, cardiopulmonary complication, cardiopulmonary exercise test, pulmonary function test
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Küçük hücre dışı akciğer kanseri nedeniyle rezeksiyon planlanan KOAH'lı olgularda operasyon sonrası gelişebilecek olası kardiyopulmoner komplikasyonların tahmininde preoperatif dönemde yapılan solunum fonksiyon ve egzersiz testlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve metod: Ocak 2008-Temmuz 2009 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Polikliniklerine başvuran, küçük hücre dışı akciğer kanseri tanısı alan ve tedavi amaçlı akciğer rezeksiyon planlanan, KOAH tanısı olan, 14 hasta çalışmaya alındı. Biyokimyasal tetkikleri, solunum fonksiyon testi (SFT), difüzyon (DLCO) ve total akciğer kapasitesi (TLC) ile maksimum istemli ventilasyon (MVV) ölçümleri yapıldı. Egzersiz kapasitesini değerlendirmek için, altı dakika yürüme testi (6DYT) ve Kardiyopulmoner egzersiz testi (KPET) kullanıldı. BODE skorları belirlendi. Ameliyattan sonra hastalar kardiyopulmoner komplikasyonlar açısından takip edildi. Üç ay sonra tüm testler tekrarlandı.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 59.1 ? 6.9 yıl idi. Olguların tamamı erkekti ve 25 paket/yıl üzerinde sigara içme öyküsü mevcuttu. Hiçbirinin KOAH dışında ek hastalığı yoktu. Olguların tamamının patolojik tanısı epidermoid akciğer kanseri idi. Cerrahi sırasında inoperabl oldukları görülen dört hastada rezeksiyon yapılmadan işleme son verildi. Pnömonektomi yapılan olgularda lobektomi ve sadece torakotomi yapılanlara göre birinci saniye zorlu ekspiratuar hacimdeki (FEV1) düşüş daha anlamlı idi. Postoperatif dönemde altı hastada ciddi nefes darlığı, iki hastada karbondioksit retansiyonu ve bir hastada da aritmi izlendi. Komplikasyon gelişen altı hastanın preoperatif değerleri incelendiğinde FEV1 2.3 ? 0.4 L , DLCO 7.7 ? 3.6 mmol/kPa, TLC 6.7 ? 1.6 L, 6DYT ile ölçülen yürüme mesafesi 430 ? 82 metre, MVV 90.2 ? 25.6 L/dak, maksimum oksijen tüketimi (VO2max ) 19.4 ? 6.9 ml/kg/dak idi. Aynı hastaların postoperatif değerleri FEV1 1.6 ? 0.5 L, DLCO 6.0 ? 1.2 mmol/kPa, TLC 6.0 ? 0.7 L, yürüme mesafesi 385 ? 81 metre, MVV 55.2 ? 9.4 L/dak, VO2max 7.5 ? 2.5 ml/kg/dak idi. Komplikasyon gelişenlerde postoperatif beklenen FEV1 (ppoFEV1) 1.4 ? 0.3 litre, postoperatif FEV1 1.6 ? 0.5 litre, gelişmeyenlerde ppoFEV1 1.6 ? 0.4 litre, postoperatif FEV1 2.2 ? 0.5 litre idi. Postoperatif ölçülen FEV1 değerleri komplikasyon gelişmeyen grupta, ppoFEV1 değerlerine göre anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.006). Postoperatif ölçülen VO2max değeri 10 ml/kg/dak'nın altında ve üstünde olan hastaların solunum fonksiyon ve egzersiz kapasiteleri değerlendirildiğinde, operasyon sonrası egzersiz kapasitesi düşük olanların operasyon öncesi daha düşük FEV1 ve ppoFEV1 değerlerine sahip oldukları tespit edildi.Sonuç: KOAH'lı hastalarda rezeksiyon derecesi arttıkça egzersiz kapasitesinde azalma olmaktadır. Postoperatif ölçülen FEV1 değerinin, ppoFEV1 ile arasında istatistiksel olarak anlamlı güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Rezeksiyon yapılmamış olsa dahi torakotomi sonrası solunum fonksiyonları ve egzersiz kapasitesi bakımından belirgin bir azalma olduğundan başlangıçta iyi bir preoperatif değerlendirme ile gereksiz torakotomilerden kaçınılması gerekmektedir. Rezeksiyon cerrahisi öncesi hastalar iyi bir şekilde değerlendirilmeli ve FEV1 >%80, ppoFEV1>%60, ppoDLCO>%60, MVV>%55 olanlara ileri bir teste ihtiyaç olmadan rezeksiyona izin verilmeli ; sınırlı solunum rezervi olan hastalardan da VO2max >10 ml/kg/dak ölçülenler postoperatif komplikasyonlar açısından dikkatli olunarak cerrahiye yönlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to evaluate the validity of preoperative respiratory function and exercise capasity for predicting postoperative cardiopulmonary complications in patient with diagnosed non small cell lung cancer which were operable and had limited pulmonary functions.Material and methods: Between January 2008-July 2009, fourteen patients as diagnosed resectable non small cell lung cancer with Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) were included to the study at Erciyes University Medical Faculty Chest Disease and Chest Surgery Clinic. Patients were evaluated with biochemical tests, pulmonary function test (PFT), diffusion capasity (DLCO), total lung capasity (TLC) and maximum volantary ventilation (MVV) test before lung resection. Six minute walk work (6MW) and cardiopulmonary exercise tests (CPET) were done for assessment of exercise capacity . BODE index was detected in all patients. Patients were followed up for cardiopulmonary complications after operation. All tests were performed at the postoperatively third month.Results: The mean age of the patients were 59.1 ? 6.9 years old. All of the patients were men and had smoking history more than 25 packet per year. None of the patients had other disease instead of COPD. The type of lung cancer was squamose cell cancer in all patients. Four patients were found unresectable during operation. Decrease in the forced expiratory volume in one second (FEV1) were more significantly in pneumonectomy than lobectomy and only thoracotomy. Six patients had severe dyspne, two had carbondyoxide retantion and one had aritmy in postoperative period. The preoperative values of PFT in six patients who had cardiopulmonary complications were; FEV1 2.3 ? 0.4 L, DLCO 7.7 ? 3.6 mmol/kPa, TLC 6.7 ? 1.6 L, walking distance 430 ? 82 m, MVV 90.2 ? 25.6 L/min, maximum oxygen consumption (VO2max) 19.4 ? 6.9 ml/kg/min. Postoperative values of PFT in the same patients were; FEV1 1.6 ? 0.5 L, DLCO 6.0 ? 1.2 mmol/kPa, TLC 6.0 ? 0.7 L, walking distance 385 ? 81 m, MVV 55.2 ? 9.4 L/min, VO2max 7.5 ? 2.5 ml/kg/min. In the complicated patients the mean postoperative predicted FEV1 (ppoFEV1) were 1.4 ? 0.3 L, postoperative FEV1 were 1.6 ? 0.5 L, and in the noncomplicated patients the mean value of ppoFEV1 were 1.6 ? 0.4 L, postoperative FEV1 were 2.2 ? 0.5 L. Postoperative FEV1 values were significantly higher than ppoFEV1 values in noncomplicated patients (p=0.006). When postoperative VO2max values higher and lower than 10 ml/kg/min patients evaluated, FEV1 and ppoFEV1 values detected lower in patients who had postoperative lower exercise capasity.Conclusion: In patients with COPD while the degree of resection increase exercise capasity decreases. A significant relation between postoperative FEV1 and ppoFEV1 was determined. Because of the decreasing in pulmonary function and exercise capasity after thoracotomy also in nonresectable patients, preoperative evaluation must be well done to avoid unnecessary thoracotomy. Before resection surgery patient should be evaluated carefully and if FEV1 >%80, ppoFEV1 >%60, ppoDLCO >%60, MVV >%55 , they could undergo surgical resection safely. The patients with limited pulmonary functions whose VO2max > 10 ml/kg/min may undergo surgical resection with being care of postoperative cardiopulmonary complications.