Tiroid bezi nodüllerine ultrasonografi eşliğinde yapılan core iğne biyopsi sonuçlarının değerlendirilmesi
Sonographically guided large needle biyopsy results of the thyroid gland nodules
  1. Tez No: 242884
  2. Yazar: DENİZ YÜCEER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN YAZICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Biopsy, core needle, thyroid gland, nodul, ultrasonography, FNAB
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Tiroid bezinin ultrasonografi eşliğindeki core iğne biyopsisinin güvenliği, yeterliliği, kazanç ve doğruluğunu değerlendirmek.Yöntem: Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalına Nisan ve Ağustos 2008 tarihleri arasında tiroid bezi biyopsi işlemi için başvuruda bulunan 91 olgunun nodüler lezyonlarına ultrasonografi kılavuzluğunda ilk önce İİAB ve sonrasında core iğne biyopsi işlemi uygulandı. Sitolojik ve histolojik bulgular benign, şüpheli, malign, yetersiz olarak sınıflandırıldı. Nodüllerin ultrasonografik özellikleri kaydedildi.Bulgular: İİAB'nin tanısal doku yeterliliği %84,7 olarak bulunurken; core iğne biyopsi tanısal doku yeterliliği %93,4 olarak İİAB'den yüksekti. İİAB ve core iğne biyopsi teknikleri birlikte kullanıldığında tanı için doku yeterliliği %98,9 olarak bulunmuştur.Core iğne biyopsi ile malign tanı alan 4 nodülden 3'ü İİAB ile benign tanı alırken 1 nodül yetersiz materyal olarak değerlendirildi. İİAB'nin yalancı negatiflik oranını %3,3 olarak bulundu. Çalışmamızda İİAB sonrası 91 olgununda hiçbir komplikasyon meydana gelmezken core iğne biyopsi sonrası 4 olguda minör komplikasyon (%4,3) gözlendi.Nodüllerin sonografik özellikleri ile İİAB ve core iğne biyopsi sonuçları arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıştır. (p>0,05)Sonuç: Tiroid bezinin ultrasonografi eşliğindeki core iğne biyopsisi yüksek diagnostik ürün ve doğrulukta güvenli bir ayaktan hasta prosedürüdür.Anahtar Kelime: Biyopsi, core iğne, tiroid bezi, nodül, ultrasonografi, İİAB
Özet (Çeviri)
Sonographically Guided Large Needle Biyopsy Results of the Thyroid Gland NodulesPurpose: The purpose of our study was to evaluate safety, yield and accuracy of ultrasonography guided core-needle biopsy of the thyroid gland nodules.Methods: Between April and August 2008 at Radiology Department of Düzce University Medical School, 91 ultrasound guided thyroid gland nodular lesions FNAB and core needle biopsy procedure sampling was performed. The cytological and histological results were classified as benign, suspicious (indeterminate), malignant and inadequate for diagnosis. The ultrasonographycal features of the nodules were registered.Results: Adequate samples for assessment were obtained in 93,4% of core needle biopsies higher than compared with 84,7% of FNAB. When the both of biopsy procedure used adequate samples ratio was found in 98,9% for diagnose.After core needle biopsy 4 cases were malignant and 3 of them were diagnosed by FNAB as benign and 1 of them inadequate sample. US guided FNAB has 3,3% falce negative rate for the diagnoses of malignancy. There was no complication at 91 noduler lesion with FNAB and 4 minor complication (%4,3) were reported with core needle biopsy.There was no statistically significant difference found sonographic features of nodules with FNAB and core needle biopsy results.(p>0,05)Conclusion: US guided core needle biopsy of the thyroid gland is a safe outpatient procedure with a high diagnostic yield and accuracy.