Alerjik rinitli hastalarda kan homosistein düzeyi
The effect of blood homocysteine levels in the allergic rhinitis patients.
- Tez No: 242883
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Kulak Burun ve Boğaz, Allergy and Immunology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Alerjik rinit, homosistein, Akar I- II (Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae), Allergic rhinitis, homocysteine, Dermatophagoides pteronyssinus and Dermatophagoides farinae
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Alerjik riniti olan hastalarda kan homosistein düzeyinin belirlenmesiYöntem: Prospektif çalışma, Eylül 2009 ? Ekim 2009 tarihleri arasında Düzce Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'nda alejik rinit tanısı alan 20 hasta ve 20 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere 18? 45 yaş arası 40 olguda yapılmıştır. Anamnez, muayene ve prick test ile alerjik rinit tanısı düşünülen hastalardan ve sağlıklı kontrol grubundan periferik kan örneği alınarak Homosistein düzeyi bakılmıştır. Olgular alerjik rinitli olup olmamalarına göre 2'ye ve nasal patolojilerinin olup olmamasına göre 4 gruba ayrılmıştır. Varyans analizi ve Ki-Kare testi istatistiksel analizde kullanılmıştır.Bulgular: Olguların 27'si kadın (% 67,5) ve 13'ü erkek (% 32,5) idi. Riniti olan 20 olgunun 13 (% 65)'ünde yıl boyu rinit, 7 (% 35)'sinde mevsimsel rinit mevcuttu. Cilt prick test 20 hastanın 11 (% 55)'inde pozitif idi. Pozitif olan hastalar içinde % 66,7 oranında en sık Akar I-II (Dermatophagoides pteronyssinus ve Dermatophagoides farinae) etken olarak tespit edildi. Vaka ve kontrol grupları arasında kan homosistein değerleri açısından (ki-kare 102,3, P>0,05) anlamlı farklılık saptanmamıştır. Mevsimsel alerjik rinit ve perennial alerjik rinitli hastalar arasında homositein değerleri açısından (ki-kare 25,8, P>0,05) anlamlı farklılık saptanmamıştır.Sonuçlar: Alerjik rinit; toplumda yüksek prevelansda görülmesi, tedaviye rağmen düşük remisyon göstermesi (%10? 23) ve astım ile (% 38) olan birlikteliğinden dolayı önemli bir klinik problemdir. Ayrıca epidemiyolojik çalışmalar kandaki yüksek total homosistein konsantrasyonunun kardiyovasküler hastalıklar için bağımsız bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Çalışmamızda alerjisi olan hastalar ve sağlıklı bireyler arasında homosistein seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı sonuç bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of the study is determination of blood homocysteine levels in patients with allergic rhinitis.Methods: This prospective study was conducted between September and October 2009 at Düzce University Faculty of Medicine, Department of Otolaryngology on a total of 40 cases between the ages of 18?45; of whom 20 patients were diagnosed as allergic rhinitis and 20 as healthy control group. Peripheral blood samples were taken from patients with a diagnosis of allergic rhinitis which was based on history, physical examination, and prick test and from the healthy control group in order to determine the blood homocysteine level. Each group was further divided into two groups depending on the presence or absence of nasal pathologies. For statistical analysis, analysis of variance and Chi-square were used.Results: 27 cases (67,5 %) were female and 13 cases (32,5 %) were men. Of the 20 cases, allergic rhinitis were present in 13 patients (65 %) year-round and in 7 patients (35 %) as seasonal rhinitis. Skin prick test was positive in 11 patients (55 %). Factor Dermatophagoides pteronyssinus and Dermatophagoides farinae were detected as the most frequent causative agent (66,7 %) in the skin pin prick test positive patients. No statistically significant difference was detected between cases and control groups regarding the blood homocysteine levels (chi-square 102,3; P> 0.05). No statistically significant difference was detected between seasonal allergic rhinitis and perennial allergic rhinitis patients regarding the blood homocysteine levels (chi-square 25,8; P> 0.05).Conclusion: Allergic rhinitis is an important clinical problem because of its high prevalance in tthe population, lower remission rates (10?23 %) despite of therapy, and its association with asthma (38 %). In addition, epidemiological studies showed that high total homocysteine concentration in the blood was an independent risk factor for cardiovascular diseases. In our study, no statistically significant results were found between patients with allergic rhinitis and healthy people regarding their blood homocysteine levels.