Sigara dumanının tavşan kulak kıkırdak grefti canlılık ve bütünlüğüne etkisi (Deneysel Çalışma)
The effect of cigarette smoke on the viability and integrity of cartilage grafts on rabbits? ears (Experimental study)
  1. Tez No: 242937
  2. Yazar: ZEYNAL HAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAMER ERDEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara dumanı, kıkırdak, tavşan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Sigaranın tavşan kulak kıkırdak grefti canlılık ve bütünlüğü üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Sigara grubunda sekiz ve kontrol grubunda da sekiz adet olmak üzere toplam 16 adet, beyaz Yeni Zellanda tavşanı kullanıldı. Tüm tavşanların sol kulaklarından 30x20 mm ebatlarında perikondriyumlu kıkırdak greftler elde edildi. Bu greftler 10x10 mm ebatlı parçalara ayrıldı. Kıkırdaklar intakt, bir kez ezilmiş ve iki kez ezilmiş olarak her hayvanın kıkırdak grefti kendi paraspinal sırt bölgesinde sağ ve solda oluşturulan toplam altı adet cebe yerleştirildi. Sigara grubu özel dizayn edilen kafeste günde dört saat sigara dumanına maruz bırakıldı. Bu işlem altı hafta sürüdürüldü. Bu süre sonunda hem sigara hem de kontrol grubunun paraspinal sol taraflarındaki greftler çıkarılarak histopatolojik incelemeye gönderildi. Sigara maruziyeti altı hafta daha devam ettiririldi. Tüm süre boyunca kontrol grubuna herhangi bir ek işlem yapılmadı. 12.hafta sonunda tüm tavşanların paraspinal sağ taraftaki kıkırdak greftler çıkarıldı. Çıkarılan kıkırdak greftler histopatolojik incelemeye gönderildi.Bulgular: Sigara ve kontrol grubundan elde edilen kıkırdak greftler histopatolojik olarak incelendi. Bu incelemede viabilite, skleroz, osteoid doku gelişimi ve rejenerasyon değerlendirildi. Her parametre için, tesbit edilen bir skaladan puanlar verildi. Verilen puanlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Her iki grubun viabilite açısından intakt bırakılan, bir kez ezilen ve iki kez ezilen greftleri karşılaştırıldığında gerek altıncı hafta gerekse de 12. hafta sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı. Her iki grubun skleroz açısından intakt bırakılan, bir kez ezilen ve iki kez ezilen greftleri karşılaştırıldığında gerek altıncı hafta gerekse de 12. hafta sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı. Her iki grubun rejenerasyon açısından intakt bırakılan, bir kez ezilen ve iki kez ezilen greftleri karşılaştırıldığında gerek altıncı hafta gerekse de 12. hafta sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı. Her iki grubun osteoid doku gelişimi açısından intakt bırakılan, bir kez ezilen ve iki kez ezilen greftleri karşılaştırıldığında gerek altıncı hafta gerekse de 12. hafta sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmadı.Gerek sigara ve kontrol gruplarının biribirileri ile; gerekse de her bir grubun kendi içerisinde tabi tutuldukları karşılaştırmalarda büyük oranda istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunamadı.İstatistik olarak anlamlı fark sigara grubunda viabilite açısından 12. haftada bir kez ezilmiş kıkırdak ile intakt bırakılmış kıkırdak greft arasında bulundu. İntakt bırakılan kıkırdak greftin viabilitesi bir kez ezilmiş kıkırdak greftten daha fazlaydı. Benzer şekilde viabilite açısından 12. haftada intakt bırakılan kıkırdak ile iki kez ezilmiş kıkırdak greftler arasında anlamlı fark bulundu. İntakt bırakılan kıkırdak greftin viabilitesi iki kez ezilmiş kıkırdak greftten daha fazlaydı. Kontrol grubunda da rejenerasyon açısından 12. haftada intakt bırakılan kıkırdak ile iki kez ezilmiş kıkırdak greft arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Burada iki kez ezilen kıkırdak greftin rejenerasyon yüzdesi intakt bırakılan kıkırdak greftten daha fazlaydı.Sonuç: Kıkırdak greftin kullanıldığı operasyonlarda greft olabildiğince perikondriyumu ile birlikte ve intakt olarak kullanılmalıdır. Ancak daha iyi estetik sonuçlar için kıkırdak ezilmek zorunda kalınıyorsa olabildiğince az oranda ezme işlemi gerçekleştirilmelidir. Ezme işleminin şiddeti arttıkça kıkırdak greftte viabilite ve rejenerasyon kaybı da şiddetlenmektedir. Çalışmamızda sigara grubunda ezme işlemi sonucunda izlenen viabilite azalması istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu durum sigara dumanına maruz kalan ve sigara kullanan hastalarda uygulanacak kıkırdak greftli operasyonlarda göz ardı edilmemelidir. Ancak yine de çalışmamız deneysel hayvan çalışması olup, insanlar ile ilgili sonuçlar ancak insanlara yönelik çalışmalar ile elde edilebilecektir.
Özet (Çeviri)
PURPOSE:In this study, it was aimed to observe the effects of cigarette smoke on the viability and integrity of cartilage grafts on rabbits? ears.MATERIAL AND METHOD: 16 White New Zealand rabbits were used with two groups of 8 rabbits for cigarette group and 8 rabbits for the control group. The cartilage grafts including perichondrium with a 30x20 mm size were taken from the left ears of all rabbits. These grafts were divided into parts with 10x10mm size. Each rabbit?s cartilage as intact, crushed once and crushed twice was placed in 6 pockets which were composed on its right and left dorsal paraspinal area. The smoke group was exposed cigarette smoke for 4 hours in a specially designed cage. This process went on for 6 weeks. In the end of this period, both the grafts of smoke and the control group on the left paraspinal area were removed and sent for histopatologic analysis. Cigarette smoke exposure went on 6 weeks more. No additional process was done for the control group in the whole study time. In the end of the 12nd week the cartilage grafts on the right paraspinal area were removed. Then these grafts were sent for histopatologic analysis.FINDINGS: The cartilage grafts of the smoke and control group were histopatologically analysed. In this analysis,the viability, sclerosis, osteoid tissue development and regenerationwere assessed. For each parameter, scoring from a certain scale was done. The scores were assessed statistically. In comparison of the grafts which were kept intact, crushed once and crushed twice for a period of 6 weeks and 12 weeks no statistically significiant difference about viability was seen. In comparison of the grafts which were kept intact, crushed once and crushed twice for a period of 6 weeks and 12 weeks no statistically significiant difference about sclerosis was seen. . In comparison of the grafts which were kept intact, crushed once and crushed twice for a period of 6 weeks and 12 weeks no statistically significiant difference about regeneration was seen. . In comparison of the grafts which were kept intact, crushed once and crushed twice for a period of 6 weeks and 12 weeks no statistically significiant difference about osteoid tissue development was seen.In the comparison between the smoke and control group and also in the comparisons made in each group no statistically significiant difference was found.The statistically significiant difference was found in the smoke group about viability, between the intact kept cartilage graft and once crushed cartilage graft in the 12nd week. Similar to this, about viability, statistically significiant difference was found between the intact kept cartilage graft and twice crushed cartilage grafts in the 12nd week. Also in the control group, about regeneration, statistically significiant difference was found between the intact kept cartilage and twice crushed cartilage graft in the 12nd week.RESULT: In the operations where cartilage grafts are used,the graft must be used with its perichondrium and kept intact. But if we have to crush it for better aesthetic outcomes, it must be crushed as little as possible. As the violence of the crushing process increases, also the loss of viability and regeneration of the cartilage graft increases. If the cartilage graft will be used as diced it will bring great advantage about viability when it?s wrapped with fascia. In our study, the decrease of the viability observed after the crush process in the smoke group was found statistically significiant. This situation mustn?t be ignored in the patients which smoke or the ones which have smoke exposure by some way when they happen to have an operation including the cartilage graft use. However our study is an experimental animal study and the results about humans may just be obtained by the human studies.KEY WORDS: Cigarette smoke, cartilage, rabbit.