Gated miyokard perfüzyon spect bulguları ile koroner arter hastalığı için risk faktörleri arasındaki ilişki
The relationship between gated myocardial perfusion scintigraphy findings and risk factors for coronry artery disease
- Tez No: 242938
- Danışmanlar: PROF. DR. A. SEMİH DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Miyokard perfüzyon sintigrafisi, koroner arter hastalığı, risk faktörleri, Myocardial perfusion scintigraphy, coronary artery disease, risk factors
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Koroner arter hastalığı dünya çapında en sık ölüm sebebidir. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavi yaklaşımları önem kazanmaktadır. Koroner risk faktörlerinin bilinmesi erken tanı açısından önemli yaklaşımlardan biridir. Gated SPECT koroner arter hastalığı için önemli tanısal ve prognostik bilgi sağlamaktadır. Bu retrospektif çalışmanın amacı gated miyokard perfüzyon sintigrafisi bulguları ile koroner arter hastalığı için risk faktörleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Gereç-Yöntem: Koroner arter hastalığı bilinmeyen, kliniğimize gönderilen 253 hasta (109 erkek, 144 kadın) çalışmaya alındı. Hastaların yaş ortalaması 57.42 ± 10.71 idi. Majör kardiyovasküler risk faktörleri (yaş, cinsiyet, hipertansiyon, diyabet, hiperlipidemi, sigara, aile öyküsü) değerlendirildi. Hastalara tek gün stres/rest protokolü uygulandı. Gated miyokard perfüzyon sintigrafi bulguları ile risk faktörleri arasındaki istatistiksel analiz SPSS ile yapıldı.Bulgular: İncelenen 253 hastanın miyokard perfüzyon bulguları ile risk faktörleri açısından zayıf da olsa bir korelasyon saptandı. Risk faktör sayısı 2'nin üzerinde olan grupta miyokard perfüzyon bulgularında iskemi/skar bulgusu tesbitinde (p=0.01), duvar hareket bozukluğunda (p=0.004), sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonlarında (p=0.002), end sistolik ve end diyastolik volümlerde (p=0.001), stres ve istirahat toplam kalınlaşma ve hareket skorlarında (p=0.001, p=0.002, sırasıyla)] anlamlı olarak olumsuz sonuçlar elde edildi.Sonuçlar: Bu çalışma ile risk faktörü sayısındaki artışın, gated miyokard perfüzyon sintigrafisinde koroner arter hastalığı yönünden pozitif bulgular ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Birçok çalışmada bu olumsuz bulguların kötü prognoz göstergesi olduğu bildirilmiştir. Her ne kadar miyokard perfüzyon sintigrafisinin duyarlılık ve özgüllüğü koroner arter hastalığı tanısında altın standart kabul edilen koroner anjiyografi ile karşılaştırılarak ölçülmemiş olsa da elde edilen veriler risk faktörlerinin iyi sorgulanması ve yerinde kullanımı ile miyokard perfüzyon sintigrafisinin doğruluğunun artmasına yardımcı olacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and aim: Coronary artery disease is the most common cause of death worldwide. Early diagnosis and treatment of coronary artery disease is gaining more importance. Documenting coronary risk factors is one of the most important approaches in early diagnosis. Gated SPECT provides important diagnostic and prognostic information. The aim of this retrospective study is to investigate the relationship between these risk factors for coronary artery disease and gated myocardial perfusion scintigraphy findings.Material-Method: Two hundred fifty-three (144 women, 109 men) referred to our clinic without a previously known coronary artery disease were included to this study. The mean age of the patients was 57.42 ± 10.71 years. Major cardiovascular risk factors (age, gender, hypertension, diabetes mellitus, hyperlipidaemia, smoking, family history) were investigated. We performed a conventional stres/rest one-day protocol Tc-99m MIBI study. Statistical analysis of the relationship between risk factors for coronary artery disease and myocardial perfusion scintigraphy findings was performed using SPSS.Results: A mild correlation was found between the myocardial perfusion findings and risk factors of the evaluated 253 patients. Significantly negative results were found in ischemia/scar findings (p=0.01), wall movement disorder (p=0.004), left ventricular ejection fractions (p=0.002), end-systolic volume and end-diastolic volume (p=0.001), total thickening and movement scores (p=0.001, p=0.002, respectively) in the group with more than 2 risk factors.Conclusion: Increased number of risk factors for coronary artery disease was found to be associated with more frequent positive findings in gated myocardial perfusion scintigraphy. The abnormal findings were reported to be negative prognostic indicators in several studies. Although sensitivity and specifity of perfusion scintigraphy was not compared with coronary angiography which is accepted as gold standard in diagnosis of coronary artery disease, our findings show that accuracy of myocardial perfusion scintigraphy may increase with appropriate assessment of risk factors.