Çocukluk çağında demir metabolizması ve hepsidin
Iron metobolism and the hepcidin in childhood
  1. Tez No: 242982
  2. Yazar: ELİF ALMILA SEMERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YURDANUR KILINÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk yaş grubu, Demir eksikliği anemisi, Hepsidin
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada demir eksikliği anemisi olmayan sağlıklı çocuklar ve demir eksikliği anemisi olan çocuklarda hemoglobin, hematokrit, ortalama eritrosit hacmi, demir bağlama kapasitesi, ferritin, transferin satürasyon indeksi ve hepsidin düzeylerini değerlendirip, bu iki grupta hepsidin değerleri arasındaki farkı veya ilişkiyi ortaya koymayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Polikliniği'ne Aralık 2008 ve Eylül 2009 arasında başvuran yaşları bir ile onaltı arasında değişen, tam kan sayımında anemisi olan ve demir, demir bağlama kapasitesi ve serum ferritin değerleri demir eksikliği anemisi ile uyumlu, transferin satürasyonu < %16 ve C-Reaktif proteini (CRP) normal 94 demir eksikliği anemili olgu ve yine yaşları bir ile onaltı arasında değişen hemoglobin elektroforezi normal olan 91 sağlıklı çocuk çalışmaya alındı. Hasta grubunun ortalama yaşı 6,1 ±3,8 , kontrol grubunun ortalama yaşı 7,0 ±3,9 idi.İki grubun tam kan sayımı, serum demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, CRP ve hepsidin parametreleri için kan örnekleri alındı. Anne sütü alımı ve beslenmeleri ayrıntılı olarak sorgulandı. Geliş yakınmaları kaydedildi. Elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: Bir ile 3 yaş grubu arasındaki hastaların önde gelen başvuru şikayeti büyüme geriliği, kilo alamama, üç ile 7 yaş grubu arasındaki hastaların önde gelen başvuru şikayeti büyüme geriliği, iştahsızlık ve kilo alamama idi. Yedi ile 12 yaş grubu arasındaki hastaların önde gelen başvuru şikayeti kilo alamama ve büyüme geriliği, oniki ile 16 yaş grubu arasındaki hastaların önde gelen başvuru şikayeti ise kilo alamama ve büyüme geriliği idi.Sonuçlar değerlendirildiğinde serum hepsidin düzeyleri ortalaması kontrol grubunda 219,51± 70,72 ng/mL, hasta grubunun ise 141,44± 71,53 ng/mL olarak bulundu. İki grup ortalama değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (p< 0,05).Serum hepsidin düzeyleri ile hem hasta hem de kontrol grubunda serum hemoglobin, demir ve ferritin düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmadı. Hasta ve kontrol grubunda yeterli anne sütü alımı açısından fark yoktu. Hasta grubunun 94'ünün 70 (% 70,5)'inde dengesiz beslenme mevcuttu.Sonuç: Sonuç olarak hepsidinin gelecekte demir metabolizması bozuklukları sonucu gelişen hastalıkların ayırıcı tanı ve tedavisinde yer alacağı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study; we evaluated the values of haemoglobin, hematocrit, mean corpusculer volume, iron binding capacity, ferritin, transferrin saturation index and hepcidin in children with or without iron deficiency. We aimed to find any difference or relationship between the study and control groups for hepcidin levels.Materail and Methods: 94 children were included in this sdtudy aged between 1-16 with iron deficiency and had anemia. The determinations were done on complete blood cell count with cohorent serum iron, iron binding capacity and ferritin levels with iron deficiency, transferrin saturation of < 16 % and normal C-reactive protein (CRP); 91 healthy children of aged 1-16 with normal haemoglobin electrophoresis those who referred to Çukurova Üniversity Medicine Faculty Pediatric Department Outpatient Clinic between december 2008- semptember 2009. The average age of patient group and control group was 6.1±3.8 and 7.0±3.9 respectively.Blood samples were taken to evaulate complete blood count; serum iron, iron binding capacity, CRP and hepcidin parameters in both two groups. Feeding and breast milk history questionered completely. The complaints at the initial admission were recorded. The datas obtained were evaluated statistically.Results: The major initial complaints of children aged 1-3, 3,1-7, 7,1-12, 12,1-16 were growth reterdation, failure of weight gain; growth reterdation, appetite, failure of weight gain; failure of weight gain, growth reterdation; failure of weight gain, growth reterdation respectively.The serum hepcidine level was 219.51±70.72 ng/mL for control group and 141.44±71.53 ng/mL for patient group by the evaluation of the results.