Pirolizidin alkaloidinin neden olduğu hepatotoksisitede nükleer faktör kappa B inhibitörü Pirolidin Ditiyokarbamat'ın koruyucu etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of protective efectiveness of pyrrolidine dithiocarbamate, inhibitor of nf?b on pyrrolizidine alcaloids induced hepatotoxicity
  1. Tez No: 242992
  2. Yazar: NURAN PARLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE UZUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer, MCT, NF?B, PDTC, Liver, MCT, NF?B, PDTC
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
AMAÇ: Bu çalışma monokrotalinin (MCT) neden olduğu karaciğer hasarında bir antioksidan ve NF?B aktivasyon inhibitörü olan pirolidin dithiokarbamatın (PDTC) etkinliğini test etmek amacıyla yapılmıştır.MATERYAL VE METOD: Bu araştırmada sıçanlar 4 gruba ayrılmıştır: 1. Kontrol grubu 2. MCT enjeksiyonu yapılan sıçanlar (60 mg/kg MCT i.p) 3. 60 mg/kg i.p MCT enjeksiyonunu takiben 3.günden 28.güne kadar 100 mg/kg/gün i.p PDTC enjeksiyonu yapılan grup (MCT+PDTC). 4. PDTC grubu (3 ve 28. günler arasında 100 mg/kg/gün i.p). 28 gün sonra bütün deney hayvanları dekapite edilerek karaciğerleri histolojik ve biyokimyasal çalışmalar için çıkartılmıştır. Çıkarılan dokularda MDA düzeyleri ve ImAnOx ticari kitleri kullanılarak total antioksidan kapasite TAK belirlenmiştir. Işık mikroskobik inceleme için dokular %10 formolde tespit edilerek, rutin takip sonrası parafine gömülmüş, HE ve Gomori üçlü boyama yöntemiyle boyanarak incelenmiştir.BULGULAR: Monokrotalin uygulamasına bağlı olarak MDA düzeylerinin arttığı (0.012±0.0008 nmol/mg protein ve 0.017±0.0004 nmol/mg protein n=6), TAK düzeylerinin ise anlamlı olarak değişmediği belirlenmiştir (0.58±0.03 µmol/mg protein ve 0.50±0.02 µmol/mg protein n=6). MCT enjeksiyonu yapılan grubun tersine, MCT+PDTC uygulaması yapılan grupta MDA değerleri anlamlı olarak azalmış (0.011±0.0004 nmol/mg protein n=6) TAK değerleri ise MCT verilen gruba göre anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (0.50±0.03 µmol/mg protein ve 0.70±0.1 µmol/mg protein n=6). Histopatolojik incelemeler, PDTC'nin MCT verilen sıçanlarda oluşan hemoraji-konjesyon, enflamasyon, kolajen artışı, yağlanma, karyomegali ve piknozisi önlediğini göstermiştir. (PDTC grubu ve kontrol grubu arasında ise anlamlı farklar gözlenmemiştir),TARTIŞMA VE SONUÇLAR: Sonuç olarak, ROT'ların MCT bağımlı karaciğer hasarına katıldıkları gösterilmiştir. NF?B inhibitörü PDTC serbest radikal süpürücü özellikleri nedeniyle MCT verilmiş sıçanlarda karaciğer parankimasını korunmakta ve enflamasyonu azaltmaktadır. Bu nedenlerle PDTC'nin MCT bağımlı karaciğer hasarının gelişmesini azalttığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
OBJECT: The aim of the present study was to examine the efficacy of the pyrrolidine dithiocarbamate (PDTC), an antioxidant and inhibitor of the NF-?B activation, in monocrotaline (MCT) induced liver injury.MATERIAL AND METHOD: In this study, rats randomized into four groups: 1.Control group, 2. MCT-injected rats (60 mg/kg MCT i.p) 3. MCT-injected rats treated with PDTC 100 mg/kg once daily i.p on days 3 to 28 (MCT+PDTC group) 4. PDTC injected group (100 mg/kg/day i.p on days 3 to 28). All rats were sacrificed after 28 days. Their livers are taken out four histologic and biochemical studies. It is detected MDA levels and TAS by commercially available ImAnOx kit on the removed tissue. For light microscobic analysis, the tissues are hold in formol %10 and after routine following intered in paraffin and examined by dying HE and Gomori triple dying method.FINDINGS: We observed that MDA levels were elevated (from 0.012±0.0008 nmol/mg protein to 0.017±0.0004 nmol/mg protein n=6) and TAS was not changed significantly (from 0.58±0.03 µmol/mg protein to 0.50±0.02 µmol/mg protein, n=6) by MCT. In contrast to the MCT-injected group, MDA levels were significantly decreased in the MCT+PDTC treated group (0.011±0.0004 nmol/mg protein, n=6). TAS was significantly higher in MCT+PDTC treated rats when compared to MCT injected rats (from 0.50±0.03 µmol/mg protein to 0.70±0.10 µmol/mg protein n=6). Histopathological examination demonstrated that PDTC decreased significantly hemorrhage-congestion, inflamation, collagen deposition, steatozis, karyomegaly and pyknosis in MCT treated rats. (We do not observed any significant differences between PDTC and control group)DISCUSION AND CONCLUSIONS: In conclusion, it has been shown that ROS participate in MCT-induced liver injury. The free radical-scavenging properties of PDTC an NF-?B inhibitor, are the basis of decreased inflammation and protected liver parenchyma in MCT treated liver. Therefore, we conclude that PDTC reduces the development of MCT induced liver damage.