Migren hastalarında borun kalsiyum,magnezyum,adrenokortikotropik hormon,kortizol ve siklik adenozin monofosfat ile ilişkisi
Relation of boron with calcium,magnesium,adrenocorticotropic hormone,cortisol and cyclic adenosine monophosphate in migraine patients
  1. Tez No: 242995
  2. Yazar: CANAN KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÜSTDAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ACTH, bor, cAMP, kalsiyum, kortizol, magnezyum, migren, ACTH, boron, calcium, cAMP, cortisol, magnesium, migraine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Migren fizyopatolojisinde, nöronal hipereksitabilite oluşumuna sebep olan magnezyum metabolizmasındaki bozukluklar, kalsiyum kanal defektleri, hipotalomo-hipofizer aks bozuklukları gibi pek çok faktör araştırılmaktadır. Borun magnezyum, kalsiyum ve steroid hormon metabolizmasını etkilediği bilindiğinden, bu çalışma, migren patogenezinde borun rolünü araştırmak amacıyla planlandı ve atak anında ve ataklar arası dönemde borun kalsiyum, magnezyum, adrenokortikotropik hormon (ACTH), kortizol ve siklik adenozin monofosfat (cAMP) seviyeleriyle ilişkisi incelendi.Gereç ve Yöntem: Uluslararası Başağrısı Topluluğu (IHS) kritelerine göre migren tanısı konmuş 40 migren hastası ve 20 sağlıklı gönüllü (kontrol grubu) çalışmaya dahil edildi. Migren hastalarından atak anında ve ataklar arası dönemde olmak üzere iki kez, kontrol grubundan bir kez , kan ve 24-saatlik idrar numuneleri alındı. İdrarda bor, kalsiyum, magnezyum ölçümü, serum/plazma örneklerinde, bor, kalsiyum, magnezyum, ACTH, kortizol ve cAMP ölçümleri yapıldı.Bulgular: Migren hastalarının, hem atak anında hem ataklar arası dönemde serum magnezyum seviyeleri kontrol grubundan düşük bulundu. Hasta ve kontrol grubunun idrar magnezyum seviyeleri arasında, serum ve idrar kalsiyum seviyeleri arasında anlamlı fark bulunamadı. Plazma bor seviyeleri, yalnızca atak anında; idrar bor seviyeleri hem atak anında hem ataklar arası dönemde kontrol grubundan düşük bulundu. Plazma ACTH ve cAMP seviyeleri, hem atak anında hem ataklar arası dönemde kontrol grubundan yüksek bulunurken, serum kortizol seviyeleri arasında anlamlı fark bulunamadı.Sonuç: Bu çalışma, migren patogenezinde bugüne kadar suçlanan kalsiyum ve magnezyumun yanı sıra borun da rolü olabileceğini göstermektedir. Migren hastalarındaki yüksek ACTH ve cAMP seviyelerinin, bor ve magnezyum eksikliği ile ilişkili olduğu ve bütün bu faktörlerin trigeminovasküler sistemdeki ağrı oluşumunu uyardığı söylenebilir. Migren hastalarına bor verilmesi, özellikle magnezyum seviyelerini artırarak atakların önlenmesinde alternatif bir tedavi yöntemi olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Many factors, cause neuronal hyperexcitability, such as magnesium metabolism disorders, calcium channel pathologies and hypothalamo-pituitary-adrenal axis disorders have been investigated in physiopathology of migraine. This study was planned to research the role of boron in migraine pathogenesis, because boron is known to affect calcium, magnesium and steroid hormone metabolism and relation of boron with calcium, magnesium, cortisol, adrenocorticotropic hormone (ACTH) and cyclic adenosine monophosphate (cAMP) levels were investigated during attack and between attacks.Materials and methods: A total of 40 migraine patients diagnosed according to International Headache Society (IHS) criteria and 20 healthy volunteers (control group) were included in the study. Blood and 24 hour urine samples were obtained twice from migraine patients, during attack and between attacks, and once from the control group. Boron, calcium and magnesium were determined in urine; boron, calcium, magnesium, cortisol, ACTH and cAMP were determined in serum/plasma samples.Results: Serum magnesium levels of migraine patients were lower than the control group both during attack and between attacks. But there was no significant difference between urine magnesium levels; urine and serum calcium levels of patients and the control group. Plasma boron levels of patients were only lower during attack, but urine boron levels were lower both during attack and between attacks than the control group. Plasma ACTH and cAMP levels were higher than the control group both during attack and between attacks , but there was no significant difference between cortisol levels.Conclusion: This study shows that boron may have a role in the pathogenesis of migraine besides calcium and magnesium which are accused till now. It may be suggested that high ACTH and cAMP levels in migraine patients is related with boron and magnesium deficiency and all these factors stimulate pain transmission in trigeminovascular system. Boron supplementation to migraine patients may be an alternative treatment to prevent attacks especially by increasing magnesium levels.