Kronik viral hepatit olgularında viral yük ve hepatik doppler ultrasonografi bulguları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Inspecting the relationship between the viral load in chronic hepatities cases and the observation of hepatic doppler ultrasound
- Tez No: 242996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖCAL SIRMATEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kronik Viral Hepatit, Karaciğer, Hepatit B ve C, Hepatik ven, Hepatik arter, Portal ven, Doppler Ultrasonografi, Chronic viral hepatitis, Liver, Hepatitis B and C, Hepatic vein, Hepatic artery, Portal vein, Doppler Ultrasonography
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmamızda RDUS kullanarak karaciğer hepatik arter, hepatik ven ve portal ven incelemelerinden elde olunan viral yükü negatif olan inaktif, viral yükü yüksek olan aktif kronik hepatit B ve C ve sağlıklı hastalardan oluşan kontrol grubunu karşılaştırdık.1 Haziran 2008 ve 1 Haziran 2009 tarihleri arasında, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyoloji Kliniğine başvuran; inaktif ve kronik hepatitli 60 olgu ve 50 olgu normal olgu, Siemens ACUSON Antares Ultrasound Imaging System adlı cihazın CH 4-1 konveks probu kullanılarak, B-mod ultrasound ve Dupleks-spektral doppler US yapılarak incelendi.Çalışmamızda elde ettiğimiz verilere göre inaktif viral hepatitli olgularda RI ve TAV değerleri ve DPI değeri, kontrol grubundan yüksek bulunmuştur; Kronik viral hepatitli olgularda RI, Tamn, akım hacmi değerleri ve dalak boyutu kontrol grubundan yüksek bulunmuştur.Optimal şartlarda yapıldığında sık tekrarlanabilme ve noninvaziv bir yöntem olan RDUS kronik viral hepatit, inaktif viral hepatitli ve özellikle occult hepatit olgularının izleminde, tanımlanmasında ve biyopsi yapılamayan olguların değerlendirilmesinde yeni bir metod olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study was to compare the results of hepatic artery,hepaticvein,portal vein RDUS examinations in our study group with our control group and we aimed to evaluate the validity of RDUS in the diagnosis of chronic liver disease.Between 1 JUNE 2008 ? 1 JUNE 2009 , 60 patients with chronic liver disease both hepatitis B and C infection and 50 subjects without known liver disease as control group, attending Abant İzzet Baysal University Medical School Radiology Department were examined by B-Mod and Duplex ? Spectral Doppler Sonography using a CH 4-1 MHz transducer (Siemens ACUSON Antares Ultrasound Imaging System).According to the data obtained in our research, more hepatic artery RI and TAV counts are seen in inactive viral hepatitis cases than the control group. In chronic viral hepatities cases, RI, Tamn, flux volume counts and spleen size are larger than the control group.When performed in optimal conditions, RDUS chronic viral hepatit is a repeatable and non-invasive method. It may also be seen as a new method to monitor and identify inactive viral hepatitis and non-occult hepatitis cases, and for cases where biopsy is not an option.