Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniği'nin 2007 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi
Assessment of medical records of Cukurova University Faculty of Medicine Department of Medicine Outpatient Clinic
- Tez No: 243002
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA SAATÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Başvuru nedeni, tanı, yakınma, kayıt, ICD-10, Family Medicine, Primary Health Care Services, Reason for Encounter, Diagnosis, Complaint, Record, ICD-10
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalitenin ve bunun göstergelerinden birisi olan hasta memnuniyetinin artırılması ve takiplerin daha iyi yapılabilmesi için çok iyi bir hasta kayıt sisteminin geliştirilmiş olması gerekmektedir. Birinci basamakta hasta profilinin ortaya konmasının amaçlandığı çalışmamızda, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Polikliniği'ne 2007 yılında ilk kez başvuran 969 hastanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Veriler bilgisayar ortamına, ?Microsoft Excel? programı ile aktarılmıştır. SPSS for Windows 11.0 versiyonu paket programı ile analiz edilmiştir. Hastaların ilk 15 başvuru nedenleri ve tanıları ICD-10'a göre kodlanmıştır. Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran erkek hastaların yaş ortalaması 23,97±23,68 yıl, kadınlarınki ise 26,54±21,23 yıldır, hastaların %63,4'ü kadındır. Tüm başvurularda en sık ilk üç başvuru nedeni; solunum anormallikleri, öksürük ve tedavi sonrası tanımlanmamış takip muayenesidir. Tüm başvurularda en sık ilk üç tanı; esansiyel (primer) hipertansiyon, influenza ve insüline bağımlı olmayan ve komplikasyonları olmayan diabetes mellitustur. Başvuruların daha çok 0-39 yaş grubu tarafından yapıldığı (% 71,7); bu grup içinde de ilk sırada 0-9 yaş grubu hastaların yer aldığı (% 33,1) saptanmıştır. Sonuç olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacı ile kayıtlar periyodik olarak değerlendirmeli ve hasta profiline uygun müdahaleler yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
It is important to have high quality medical records to increase the quality of primary care health services and patient satisfaction, one of the indicators of quality and also to improve patient follow-ups. In this study that aimed to define the primary care patient profile, the medical records of 969 patients who admitted for the first time to the Family Medicine Outpatient Clinic of Cukurova University in 2007 were assessed retrospectively. Data was installed by ?Microsoft Excel? program and analyzed by SPSS for Windows version 11.0 packet program. The reasons for encounter and the diagnoses for the first 15 admissions were coded using ICD-10. The mean age of male patients was 23,97±23,68 years and of female patients was 26,54±21,23 years, 63,4 % of patients were female. The first three most common reasons for encounter in all admissions were respiratory abnormalities, coughing, and unidentified follow-up after treatment. The first three most common diagnoses in all admissions were essential (primary) hypertension, influenza and non insulin dependent uncomplicated diabetes mellitus. The highest number of encounters was in 0-39 age group (71,7 %); and in this group in 0-9 age subgroup (33,1 %). In conclusion, medical records should be reviewed periodically to contribute the improvement of primary care health services and interventions which are relevant for the patient profile should be performed.