S. pneumoniae ve S. pyogenes kökenlerinde makrolid direnç oranları ve direncin fenotipik olarak belirlenmesi
Detection of phenotypes and ratios of macrolide resistance in S. pneumoniae and S. pyogenes Strains
- Tez No: 243009
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ ÖZİNEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: S. pneumoniae, S. pyogenes, Makrolid direnci, M fenotipi, MLSb fenotipi, S. pneumoniae, S. pyogenes, Macrolide resistance, M phenotype, MLSb phenotype
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Makrolidler S. pneumoniae ve S. pyogenes gibi gram olumlu koklarıiçine alan genis etki spektrumlu bir antibiyotik grubudur. Özellikle beta laktam allerjisiolan hastalarda alternatif antibiyotik grubu olarak, solunum sistemi enfeksiyonlarınınampirik tedavisinde kullanımları giderek artmıstır. Makrolid kullanımındaki bu artıslailiskili olarak S. pneumoniae ve S. pyogenes'de makrolid direnci görülme sıklığıönceki yıllara göre daha fazladır. Bu çalısmada çesitli klinik örneklerden soyutlananS. pyogenes ve S. pneumoniae kökenlerinde makrolid direncinin arastırılması vedirençli saptanan kökenlerde makrolid direnç fenotipinin belirlenmesi amaçlanmıstır.Gereç ve Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve KlinikMikrobiyoloji Anabilim Dalı Bakteriyoloji Laboratuvarı'na gelen çesitli klinikörneklerden izole edilen S. pyogenes kökenlerinde E-Test yöntemiyle veS. pneumoniae kökenlerinde disk difüzyon yöntemiyle eritromisin direnci arastırıldı.Eritromisin dirençli saptanan bes S. pyogenes kökeni ile 51 S. pneumoniae kökeniçift disk duyarlılık yöntemiyle test edilerek makrolid direnç fenotipleri belirlendi.Bulgular: Makrolid direnci S. pneumoniae kökenlerinde % 20.9, S. pyogeneskökenlerinde % 1.9 bulundu. Makrolid direnç fenotipini tanımlamak için çift diskduyarlılık testi uygulanan S. pneumoniae kökenlerinin 45`inde (% 88.2) yapısalMLSb direnci, dördünde (% 7.8) indüklenebilir MLSb direnci, iki tanesinde (% 3.9)efluks tipi direnç saptandı.S. pyogenes kökenlerinin tümünde direnç fenotipi yapısal MLSb tipinde olduğugörüldü.Sonuç: Uygunsuz ve yaygın antibiyotik kullanımına bağlı olarak antibiyotikdirenci giderek artan bir sorun haline gelmektedir. Makrolid direnci de ülkemizde vedünyada yıllarla orantılı olarak artmaktadır. Özellikle Asya ülkelerinde çok yüksekmakrolid direnç oranları bildirilmektedir. Bu çalısmadaki makrolid direnç oranı ABDve Avrupa ülkelerinden bildirilen oranlarla uyumlu bulunmustur. S. pneumoniae'dadirenç fenotipi olarak Kuzey Amerika'da M fenotipi yaygınken, Avrupa ve Asya'daMLSb fenotipi görülmektedir. Sunulan çalısmada da MLSb fenotipi daha fazlabulunmustur. S. pyogenes makrolid direnç fenotiplerinin arastırıldığı çesitliçalısmalarda M fenotipi en fazla görülürken bu çalısmada tüm kökenlerde yapısalMLSb fenotipi saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Macrolides are a group of broad-spectrum antibiotics including thegram positive cocci such as S. pneumoniae and S. pyogenes. Macrolides especiallyremain the drug of choice for the treatment of patients having respiratory tractinfections who present allergy to beta lactam antibiotics. The frequency of macrolideresistance in S. pneumoniae and S. pyogenes is higher than the previous years dueto the increase in macrolide use.In this study we aimed to test macrolide resistance in S. pyogenes andS. pneumoniae strains isolated from various clinical specimens to determine themacrolide resistance phenotype in the strains.Materials and Method: S. pyogenes and S. pneumoniae strains were isolatedfrom various clinical samples of Ege University Faculty of Medicine, Department ofMicrobiology and Clinical Microbiology Laboratory of the Bacteriology and theresistance to the eritromycin was examined in S. pyogenes strains using E-test andin S. pneumoniae strains using disc diffusion method. The macrolide resistancephenotype in 5 S. pyogenes and 51 S. pneumoniae strains which were resistant tothe erytromycin was determined by double disc susceptibility test.Results: In this study, the resistance to the macrolides in S. pneumoniae andS. pyogenes strains was found as % 20.9 and % 1.9, respectively. In S. pneumoniaestrains structural MLSb resistance, inducible MLSb resistance and efflux type ofresistance were determined as 45 (%88.2), 4 (%7.8) and 2 (%3.9) of respectively.Structural MLSb resistance was found in all S. pyogenes strains.Conclusion: Currently, the resistance to the antibiotics is becoming anincreasing common problem due to the widespread and inappropriate use of theantibiotics. The macrolide resistance both in Turkey and around the world isincreasing in proportion with years. Especially, in Asian countries very high rates ofmacrolide resistance has been reported. Macrolide resistance rates in this studywere found to be consistent with the reported rates from the United States andEuropean Countries. While the M phenotype is widespread resistance phenotype ofS. pneumoniae in North America, MLSb phenotype is seen in Europe and Asia.MLSb phenotype was also found as the most abundant phenotype in the presentstudy. Even though M phenotype is seen excessively in various studies forS. pyogenes, in this study MLSb phenotype was determined in all strains.