İskemik serberovasküler hastalık geçiren genç hastaların etyolojilerinin radyolojik bulgular ışığında değerlendirilmesi
Assesment of the etiology of the young patients with ischemic cerebrovasculer disease by the radiology findings
- Tez No: 243019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SELİM KERVANCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Genç iskemik inme, TOAST sınıflaması, Görüntüleme bulguları, Young ischemic stroke, TOAST classification, Imaging findings
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnme, sakatlığa ve ölüme neden olan hastalıkların en önemlilerinden biridir. İskemik inme gençlerde nadir görülmesine rağmen ciddi bir durumdur. Bütün inmelerin %4-10 kadarı gençlerde görülür. Genç popülasyonda görülen inmede hastaların yaşam sürelerinin uzunluğu ayrıca inme sonrası bakım ihtiyacı ile artan ekonomik ve sosyal yük nedeniyle, hastalığın sebeplerine yönelik çalışmalara verilen önemi de artmıştır. Son yıllarda gelişen görüntüleme yöntemleri inmede sadece tanı sürecini değil, uygulanacak tıbbi ve girişimsel müdahaleleri de yönlendirmektedir. Bu çalışmada genç inmeli hastalarda etyolojinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya 2003-2009 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim dalına başvuran hastalar alındı. Hastaların yaşları 15 ile 45 arasında idi. Çalışmaya alınan 71 hastanın 36'sı (%50.7) erkek, 35'i (%49.3) kadındı. Hastalar yaşa göre 3 gruba ayrıldı: I. grup (15-25 yaş) 15 hasta, II. grup (25-45 yaş) 37 hasta, III. grup (40-45 yaş) 19 hasta. Hastalar TOAST kriterlerine göre 5 gruba ayrıldı: I. grup (geniş arter aterosklerozu) 15 hasta, II. grup (küçük damar hastalığı) 11 hasta, III. grup (kardiak tromboemboli) 10 hasta, IV. grup (sebebi belirlenen diğer nedenler) 31 hasta, V. grup (sebebi belirlenemeyen) 5 hasta. Bizim çalışmamızda en sık olarak sebebi belirlenen diğer nedenler saptanırken bunu geniş arter sklerozu takip etmektedir.Genç iskemik inmeli hasta etyolojisi yaşlı poulasyondan farklı olup halen araştırılmaktadır. Bu nedenle genç iskemik inmeli hastalara yaklaşımda spesifik tanı metotlarının önemi büyüktür.
Özet (Çeviri)
Stroke is one of the most important cause of mortality and morbidity all over the world. Ischemic stroke is a serious disease of the youngs whether it has seen rarely. 4-10% of all the strokes are seen in youngs. Researches of the causes of the strokes of youngs are point of view of the recent researches because of the length of the life duration and the cost of care of these patients. Novel imaging technologies are steering not only the diagnosis but also the therapeutical concepts. Though we aimed to evaluate the etiology of stroke in youngs.We evaluated the patients admitted to Gaziantep University Medical School, Radiology Department among 2003-2009.36 of 71 of the patients were male (50.7%) and were 35 of the patient female (49.3%). We divided them into 3 groups according to their age distribution ( Group I (15-25 years of age, 15 patients), group II (25-45 years of age, 37 patients), and group III(40-45years of age, 19 patients)). We also divided them into 5 groups according to the TOAST criteria ( Group I (atherosclerosis of the large arteries, 15 patişents), group II ( small vessel disease, 11 patients), group III ( cardiac thtomboemboli, 10 patients), group IV ( other diagnosed etiologies, 31 patients) and group V (miscallenous, 5 patients). Group IV is the largest group, followed by group I in our study.Etiology of the stroke of the youngs are different compared to the elderly and is still being evaluated. Though specific diagnostic methods are important for the stroke of the youngs.