İskemik inmede trail düzeyleri
Trail level in ischemic stroke
- Tez No: 424543
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜRŞAD KUTLUK, PROF. DR. ŞERMİN GENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: TRAIL, biomarkers for ischemic stroke, ischemic stroke risk factor
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: İskemik inme, nöroloji kliniğinde en sık karşlaşılan hastalık olup toplumda ciddi morbidite ve mortaliteye sebep olan önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Bu sebeple yapılan çok sayıda araştırmaya rağmen patofizyolojide ve etiyolojide ciddi bilgi boşlukları ve eksiklikler olduğu bilinmektedir. Dünyada iskemik inmede kullanılma amacıyla birçok biyobelirteç çalışması devam etmektedir.İnme için geliştirilecek biyobelirteçler, hastalık için riskli grubun tanımlanmasında, hastalığın altında yatan nedenin ortaya çıkartılmasında, son durumda oluşacak infarkt hacminin ve sonuçlarının tahmininde, erken nörolojik bozulma tahmininde, klinik gidişin tahmininde, hemorajik dönüşüm oluşumunun saptanmasında, arteriyal rekanalizasyonda ve tedavinin etkinliğinin izlenmesinde kullanılabilir. Amaç: İskemik inme geçiren hastalarının ve sağlıklı gönüllülerin serum TRAIL protein düzeyinde farkı gözleyerek, hastalığın etiyo-patolojisinianlamaya katkıda bulunmak. TRAIL düzeyinin inme geçirildikten sonraki belirli periyotlarda ölçülerek serumdaki düzeyinde meydana gelen değişimleri izlemek ve hastanın progresyon süreciyle olan ilişkisini saptanmak. İnme durumunu takiben yapılabilecek olan trombolitik tedavinin (TPA: Doku Plazminojen Aktivatörü) TRAIL düzeyine olası etkisini gözlemek, tedavinin etkinliğini değerlendirmek. İskemik inmeden sorumlu risk faktörleri ile TRAİL düzeylerinin ilişkisini karşılaştırmak. Materyal ve Metot: DEÜTF Nöroloji AD'na inme nedeni ile 24 saatlik süre içinde başvuran 100 olgu ve yaş, cinsiyet açısından grup eşleştirmeye dikkat edilerek 100 sağlıklı gönüllü araştırmaya dahil edilmiştir. Hasta grubundan ilk gün (1. Gün), ilk hafta (7. Gün), ilk ay (28. Gün) ve 6. ay kan örnekleri alınmıştır. Kontrol grubunda tek sefer kan, aynı tüplere aynı miktarda alınmıştır. Hasta ve sağlıklı kontrollerden demografik ve risk faktör verileri toplanmıştır. Bunun dışında inme hastalarının kliniğe geldikleri ilk gün Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment (TOAST) kriterine göre inme sınıflandırılması yapılmıştır. Ayrıca hastalara hem ilk gün hem de takip süreleri süresince (yedinci gün, 28. gün) NIH İnme Ölçeği (National Institute of Health Stroke Scale, NIHSS) ve Modifiye Rankin Skalası (mRÖ) değerlendirilmesi yapılmıştır. İstatiksel analiz SPSS 18 ile birlikte değerlendirildi. Bulgular: Yapılan analizler sonucunda hastaların yaş ortalaması, hipertansiyon, diyabet, sigara ve antiagregan/antikoagülan kullanımı hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak daha anlamlı saptandı. Akut dönemde (ilk 24 saatte) inme hastalarında, kontrol grubu olgularına göre serum TRAIL protein düzeyinin düşük olduğu saptandı. ROC analizinde serum TRAIL düzeyinin hasta ve kontrolleri ayırt edici bir test olduğu saptandı. TRAIL protein düzeylerinin 1 . aydan itibaren artmaya başladığı saptandı. TPA alan hastalarda değerlendirilen NIHSS (1. Gün-1. Hafta) ile TRAİL düzeyleri arasında ilişki saptanmamıştır. Hastaların risk faktörleri/koruyucu faktörleri (hipetansiyon, diabet, sigara içimi, alkol kullanımı, antiagregan kullanımı, başka bir nörolojik hastalık varlığı) ile serum TRAIL düzeyi karşılaştırılmış ancak istatistiksel anlamlı bir fark bulunmamıştır. Sonuç: TRAİL proteini iskemik inmede biyomarker olarak kullanılması düşünülen biyobelirteçlerden olup literatürde bununla ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır. Çalışmamız bu sebeple literatüre önemli bir katkı sağlamıştır. Çalışmamızda elde edilen veriler sonucunda akut dönemde TRAİL proteinin düzeyinde azalmalar iskemik inme tanısı konmasında yardımcı olabilir. Ayrıca migren, fonksiyonel hemiparezi vb. gibi iskemik inmeyi taklit eden klinik tablolarınayrımına da katkı sağlayabilir. Fakat bu proteinin tanıdaki katkılarının net değerlendirilmesi için daha geniş populayonlu çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar sözcüker: TRAİL, iskemik inmede biyobelirteç, iskemik inmede risk faktörleri
Özet (Çeviri)
Background: Ischemic stroke is the most common neurological disease and it is an important public health problem that causes serious morbidity and mortality in community. Although there have been many research regarding pathophysiology and etiology,there arestill knowledge gaps in stroke literature. The studies for various stroke biomarkers are ongoing throughout the world. Spesific biomarkers developed for stroke, will be helpful not only in identification of risky groups for the disease, revealing the underlying cause, and estimation of early neurological deterioration, but also in estimation for clinical prognosis, detection of risk for hemorrhagic conversion, and the treatment effect following the interventions of recanalization and reperfusion. Purpose: By observing the changes in serum levels of TRAİL protein in ischemic stroke patients and in healthy volunteers,we aimed to make a contribution to the identification of etiopathogenesis of the disease.Changing serum levels in TRAIL obtained by measurements performed periodically, might have relations with the patient's progression process. We also aimed to assess the effects of thrombolytic therapy on TRAIL levels, and the relation between the TRAIL levels and outcome. Materials and Method: Ischemic stroke patients(n=100) admitted to the Neurological Department of DokuzEylül University Hospital within the 24 hour period, were participated in the study.There was age and gender matched control group consisted of healty volunteers (n=100). Blood samples were taken inthe first day (Day 1), in the first week (Day 7),in the first month (Day 28) and in the 6th month. Demographic data and risk factor profile were assessed both in patients and healthy controls. Subtype classification of stroke was made according to the Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment (TOAST) criteria. Furthermore, patients in the first day and follow-up time period (7th days, 28th days), the NIH Stroke Scale (National Institute of Health Stroke Scale, NIHSS) and Modified Rankin Scale (MRS) assessment were performed. Statistical analysis was done with SPSS 18. Findings: The mean values of age, and the proportion of hypertension, diabetes, smoking and antiplathelet /anticoagulant use were statistically higher in patients than in control group. Stroke patients were found to have low serum levels of TRAIL protein in acute phase (first 24 hours) compared tocontrol group. ROC analysis revealed that serum TRAIL level was the testwhich distinguished patients and controls. It was determined that TRAIL protein level began to increase during the first month. There was no correlation between levels of TRAIL and NIHSS scores in (1st day-1st week) the patients who were given TPA. Risk factors/protective factors (hypertension, diabetes, smoking, alcohol use, antiplathelet use, presence of another neurological disease) were not related with the serum levels of TRAIL. Results: TRAIL protein as a biomarker may be considered touse in ischemic stroke, but there has been limited information in related literature. Our study therefore provides an important contribution to the literature. In conclusion, data from this study showed thatreductions in the levels of TRAIL protein in the acute phase of ischemic stroke,may be helpful in the diagnosis of the disease. In addition, exclusion of stroke mimics such as migraine, functional hemiparesis etc. may be easier.However, thementioned additive effects of this protein in the diagnosis of stroke, must be tested in studies with larger populations.