Canlı donörden karaciğer transplantasyonu öncesinde multidetektör bilgisayarlı tomografi ile donör hepatik ven varyasyonlarının raraştırılması
Retrospective evaluation of hepatic venous variations in live donors with multidetector computerised tomography before liver transplantation
- Tez No: 243020
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer nakli, multidetektör BT, hepatik ven varyasyonu, Liver transplantation, multidetector CT, hepatic vein variation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş ve Amaç: Canlı vericili karaciğer naklinde (CVKN), hepatik venöz anatominin multidetektör BT (MDBT) ile değerlendirilmesi preoperatif bilgi sağlar. Bu çalışmada; CVKN'de, sağ lob aksesuar venlerin, orta hepatik venin ve segment 5-8 venlerinin; sayı, kalibrasyon ve anatomik varyasyonlarını MDBT ile araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: Ardışık gelen CVKN verici adayı 100 olgu çalışmaya alındı. Maksimum-intensite projeksiyon, multiplanar reformasyon ve volüm rendering teknikleri kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmede Pearson's korelasyon katsayısı, Unpaired t testi ve Kruskal Wallis Varyans Analizi kullanıldı.Bulgular: Vericilerin 67'si erkek, 33'ü kadın olup yaş ortalamaları 33,250 idi.Olgular, hepatik venlerin VCI'a drene oluş şekline göre incelendiğinde olguların %70'inde orta ve sol hepatik venin ortak bir trunkusla VCI'ya drene olduğu saptandı.Çalışmamızda; olgular segment 5 ve 8'i drene eden ven sayılarına ve sağ aksesuar hepatik ven varlığına göre sınıflandırıldı.Olguların çoğunluğunda birden fazla segment 5-8 veni ve aksesuar ven bulunuyordu.Segment 5-8 venlerinde çap genişliği fazla olanlar sıklıkla proksimaldeki dallardı.Olguların %84'ünde aksesuar hepatik ven bulunuyordu. Aksesuar hepatik venlerin çoğunluğunu inferiordaki venler oluşturuyordu ve çapı 5 mm'den geniş olan aksesuar venlerin büyük kısmı inferiordaki venlerdi.Sonuç: Çalışmamızda, CVKN verici adaylarında, venöz yapıların preoperatif değerlendirilmesinde kullanılan MDBT venografi tekniğinin faydaları değerlendirildi. MDBT ile anatominin istenilen planda ve açılarda gösterilebilmesi sayesinde, vasküler varyasyonlar kolaylıkla ve ayrıntılı bir şekilde incelenebilir.Sağ lob transplantasyonu planlanan verici adaylarının hepatik venöz anatomisinin MDBT ile preoperatif incelenmesi; oluşabilecek komplikasyonların önlenmesi için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Evaluation of hepatic venous anatomy in living donor liver transplantation (LDLT) with multidetector CT (MDCT) provides preoperative information. In this study we aimed to evaluate the number, calibrations and anatomical variations of right lobe accesory veins, middle hepatic vein and segment 5 - 8 veins with MDCT.Material and Methods: 100 consequtive donors individuals to be evaluated with MDCT were included in this study. Maximum intenstiy projection, multiplanar reformation and volume rendering methods were used. For statistical evaluation, Pearson?s correlation coefficient, Unpaired t test and Kruskal Wallis Variant Analys were used.Findings: There were 67 male and 33 female donors with mean age of 33,250 ( ? 11.03 years).Seventy of the donors (70%) had a common trunk draining both MHV and LHV into IVC.In our study; cases were classified according to number of veins draining segment 5-8 and presence or absence of right accessory hepatic vein. Most of them had more than one segment 5-8 veins.Segment 5 and 8 veins with larger diameters were frequently found to be the proximal ones.Accessory hepatic veins were present in the great majority of the cases (84%). The majority of the accessory hepatic veins in our cases were the right inferior hepatic veins. Additionally, the majority of the accessory veins with diameters greater than 5 mm were the accessory veins draining the inferior levels.Conclusion: In this study, the value MDCT venography was assessed in the preoperative evaluation of venous structures in potential living donors. Due to the possibility of demonstration of anatomy in various planes and angles, hepatic venous vascular variations were detected easily.In order to prevent surgical complications during and after surgery, the detailed venous anatomy of the potential living right liver lobe donors could, and for the time being should, be evaluated by MDCT before transplantation.