Tavşanlarda stafilokokal tibia osteomyelitinin antibiyotikli kemik grefti ve antibiyotikli kemik çimentosu ile tedavisinin karşılaştırılması
Treatment of staphylococcal tibia osteomyelitis in rabbits by antibiotic loaded allografts and antibiotic loaded acrylic bone cement
  1. Tez No: 243028
  2. Yazar: MEHMET GÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET HALICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: S. aureus, allogreft, lokal salınım, teikoplanin, akrilik kemik çimentosu, Staphylocoocus aureus, allograft, local delivery, teicoplanin, acrylic bone cement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı stafilokokal tibia osteomiyeliti oluşturulmuş tavşanlarda antibiyotik eklenmiş taze donmuş allogreftler ile antibiyotik eklenmiş akrilik kemik çimentosunun etkinliklerini kıyaslamak, kemik tamiri ve enfeksiyon eradikasyonu etkilerini kombine ederek tek aşamalı cerrahi ile tedavi sağlamaktır.Materyal Metot: 46 adet Albino Yeni Zelanda tavşanın tibia metafizer bölgesinde 6,5 mm çapında unikortikal kemik defekti oluşturuldu. Yaralar 2x108 Coloni Forming Unit (CFU) S. aureus ile kontamine edildikten sonra tavşanlar dört gruba ayrıldı. Negatif kontrol grubuna (Grup A) hiçbir tedavi uygulanmadı. Pozitif kontrol grubuna (Grup C) teikoplanin eklenmiş polimetilmetakrilat tanecikleri uygulandı. Allogreft gurubu (Grup B) antibiyotik tedavisi almadı. Deney grubuna ise teikoplaninli eklenmiş taze donmuş allogreft uygulandı. Cerrahi sonrası 28. gün kemik içinden kültürler alındı ve hazırlanan preparatlar ışık mikroskobu ile histopatolojik olarak incelendiler. Günlük klinik değerlendirme yapıldı.Bulgular: Pozitif kontrol grubundaki ve deney grubundaki 9'ar adet tavşanın 8 tanesinde enfeksiyona rastlanmadı. Bu iki gruptaki birer adet tavşan ise S. aureus ile enfekte olmuşlardı. Negatif kontrol ve allogreft grubundaki tavşan tibialarının ise tamamı enfekte idi. Deney grubu ve pozitif kontrol grupları enfeksiyon eradikasyonu açısından benzer etkiye sahip olarak bulundu.Sonuç: Stafilokokal tibia osteomyeliti modelindeteikoplanin emdirilmiş taze donmuş allogreftler intramedüller S. aureus enfeksiyonundan korumada etkili olarak bulunmuşlardır. Bu kombinasyon tedavisi PMMA çimento boncuklarının cerrahi olarak çıkarılması gerekliliğini ortadan kaldırabilir. Antibiyotikli greft kullanımları kemik defekti olan enfekte olgularda hem patojenin eradikasyonunu, hem de defektin greftlenmesi işlemini tek aşamalı cerrahi ile çözebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the present study was to assess the effect of antibiotic loaded fresh-frozen allografts and compare it with antibiotic loaded acrylic bone cement in staphylococcal tibia osteomyelitis and to combine the effects of bone repair and eradication of infection in one stage surgery.Materials and methods: A unicortical 6.5-mm-diameter defect was created in the proximal tibial metaphysis of thirty-six New Zeland albino rabbits. After contamining the wounds with 2x108 colony forming units of staphylococcus aureus, we divided the animals into four groups. The negative control group received no treatment, the positive control group received teicoplanin-impregnated polymethylmethacrylate beads, the allograft group received fresh-frozen allografts and the experimental group received teicoplanin-impregnated fresh-frozen allografts. Histopathological evaluation with light microscope were made and intraosseous tissue cultures were performed on postoperative day 28. Clinical evaluation in a daily-routine were made.Results: The cultures showed no evidence of intramedullary infection in the experimental or the positive control group in eight of the nine rabbits, but they were positive for staphylococcus aureus in one of the nine rabbits in the experimental group, one of the nine rabbits in the positive control group and all of the rabbits in the negative control and allograft groups. The experimental group and the positive control group has similar effects in eradication of the infection.Conclusion: Teicoplanin-impregnated allografts was effective in preventing intramedullary staphylococcus aureus infection in a staphylococcal tibia osteomyelitis model. This combination therapy could potentially eliminate the need for surgical removal of cement beads. Using an antibiotic-graft compound, eradication of pathogens and grafting of bony defects may be carried out in a one stage procedure.