Adolesan polikistik over hastalarında CYP1A1 gen polimorfizm çalışması
CYP1A1 gene polymorphism in adolescent polycystic ovary patients
  1. Tez No: 243042
  2. Yazar: SİNEM AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN DERMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: CYP1A1, polikistik over sendromu, polimorfizm, adolesan
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS) santral sinir sistemi, hipofiz, overler, adrenal bez ve ekstra glanduler dokular arasındaki etkileşimlerin bozulmasına bağlı olarak reprodüktif yaşamın herhangi bir döneminde sıklıkla ortaya çıkabilen ve kronik olarak izlenen, gelecekteki yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kompleks bir hastalıktır. PKOS'un etyolojisi halen tartışma konusudur; ancak hastalığın ailevi kümelenmesi hastalığın moleküler genetik temelinin araştırılmasına neden olmuş ve androjen sentezinden sorumlu proteinleri kodlayan genler incelenmiştir.Bu çalışma adolesan PKOS'lu hastalar ile CYP1A1 gen polimorfizm arasındaki ilişkinin araştırılmasını amaçlamaktadır. Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Adolesan Ünitesi'nde Rotterdam kriterlerine göre polikistik over sendromu tanısı almış 13-18 yaşları arasında 44 hasta çalışma grubunu oluşturmaktadır. Ayrıca aynı yaş grubunda bulunan sağlıklı düzenli adet gören 120 adolesan ise kontrol grubunu oluşturmaktadır. Hasta ve kontrol gruplarından alınan kan örneklerinden, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Genetik Ünitesi Laboratuvarında DNA izolasyonu yapılmış ve ardından CYP1A1 Ile462Val polimorfizm araştırılması için polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ve genotipleme gerçekleştirilmiştir.Çalışmamızda adolesan yaş grubu PKOS'lu hastalarda kontrol grubuna göre 2.5 kat daha yüksek oranda Ile/Val genotipi sahip olduğu (OR: 2.538; 95% CR; 1.143-5.637); aynı şekilde PKOS'lu hastalarda 2.4 kat oranında Val alelinin (Ile/Val ve Val/Val) olduğu saptanmıştır (OR:2.42, 95% CR;1.099-5.397). Fakat aynı hasta ve kontrol grubunun karşılaştırmasında, Val/Val genotipinde ise istatistiksel olarak bir farklılık gözlemlenmemiştir.CYP1A1 genindeki Ile462Val polimorfizmi, CYP1A1 enzim aktivitesini artırdığından ve bu da overyan katekol östrojenlerin yapımının artarak folikülogenezi durdurduğundan; bu çalışmada da bu gen polimorfizminin CYP1A1 enzim aktivitesini arttırarak adolesan PKOS gelişiminde önemli rol alabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The polycystic ovary syndrome (PCOS) is a commonly seen chronic disorder in premenopausal women and occurs because of a disturbance in the interaction between the central nervous system, pineal gland, ovaries, adrenal gland and extra glandular tissue. It is a complex disorder affecting the life quality of women. The etiology of PCOS is still cause for debate. The familial aggregation of PCOS lead to the interest of the molecular genetic basis of this syndrome, especially to the genes encoding proteins involved in androgen synthesis and the regulation of insulin synthesis and action.The aim of this study was to evaluate the rates of CYP1A1 polymorpism in Turkish adolescent patients. The study took place at Hacettepe University Ihsan Doğramacı Childrens Hospital Adolescent and Genetic Units. The study group consisted of 44 patients between the ages of 13-18 years, diagnosed with PCOS according to the Rotterdam criteria. The control group consisted of 120 randomly selected regularly cycling healthy adolescents between the same ages. Blood examples were taken from both the patients and the control group and sent to Hacettepe University Genetic Laboratory for DNA isolation followed by polymerase chain reaction to dertermine the CYP1A1 Ile462Val polymorphism.In our study those adolescents with PCOS revealed a 2.5 fold increase in the Ile/Val genotype when compared with the control group (95% CI 1.143-5.637) and similarly in patients with PCOS a 2.4 fold increase in the Val allel was found (OR:2.42, 95% CR;1.099-5.397). However, there was no statistically significant difference in the distribution of Val/Val genotype (OR: 1.0, 95% CI: 0.105?9.505).The Ile462Val polymorphism of the CYP1A1 gene is believed to cause higher CYP1A1 enzyme activity which will then lead to a higher production of intraovarian catechol oestrogens that will inturn inhibit granulosa cell replication and folliculogenesis. We believe that in our study the gene polymorphism may increase the enzyme activity leading to PCOS.