El sıkma kuvveti ve çiğneme reseptörleri arasındaki ilişki
The relationship between handgrip strength and masticatory receptors
  1. Tez No: 243062
  2. Yazar: MURAT KAYABEKİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM TUNCER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: el dinamometresi, periyodontal mekanoreseptörler, diş sıkma, total protez, ağız koruyucu, hand dynamometer, periodontal mechanoreceptors, teeth clenching, dentures, mouth guard
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ağır bir yükü taşımak gibi güç gerektiren pek çok durumda dişlerimizi sıkarız.Sınırlı sayıda olmasına karşın son zamanlarda yapılan çalışmalar ağızdaki motorişlevlerin vücudun diğer bölümlerindeki motor işlevlerle olası korelasyonuna dikkatçekmektedir. istemli diş sıkmanın kas reflekslerinin gücünü artırdığı gösterilmiş,reflekslerin güçlenmesinin duruşun daha dengeli olmasına katkıda bulunabileceğiöne sürülmüştür. Bu çalışmanın amacı, az sayıdaki çalışmada gösterilmiş olan istemlidiş sıkmaya cevap olarak, kas kuvvetindeki olası artışın meydana geliş nedenlerininsorgulanması ve çiğnemenin kontrolünde merkezi rol oynayan periferik reseptörlerlebağantısının ortaya çıkarılmasıdır. Bu amaçla deneklerin (erkek) yaşlarına ve totalprotezli olup olmamalarına göre üç grup oluşturuldu: (I) 20-33 yaş, sağlıklı (n=9),(II) 50-59 yaş, sağlıklı (n=9) ve (III) 53-62 yaş total proteze sahip (n=9). Deneklerediş sıkma - el sıkma komutları verildi ve verilen komutlara göre beş deney koşuluoluşturuldu: (1) El dinamometresini tüm kuvvetiyle sıkma (65-75 sn); (2) el sıkmaişleminden önce diş sıkma (10 sn) ve sonra dişlerini sıkmayı bırakıp el sıkma (65-75sn); (3) el sıkma işleminden önce diş sıkma (10 sn) ve sonra dişlerini sıkmaya devamederek el sıkma (65-75 sn); (4) ve (5) 2. ve 3. deney koşullarının ağız koruyucukullanılarak tekrarlanması. Total protezli grup ile periyodontal reseptörlerin olasıetkisi, ağız koruyucu kullanılan deney koşulları aracılığıyla da temporomandibulareklem reseptörlerinin olası etkisi karşılaştırılarak değerlendirildi. Elde edilensonuçlara göre, üçüncü grupta, periyodontal mekanoreseptörlerden yoksundeneklerde, maksimum el sıkma kuvvetine ait değerler anlamlı olarak düşük(Kruskal-Wallis testi, P < 0,05), maksimum el sıkma kuvvetinin %50'sine düşmezamanı (saniye) ise diş sıkma komutu verildiği deney koşullarında anlamlı olarakyüksek (Friedman testi, P < 0,05) bulundu.
Özet (Çeviri)
We often clench our teeth when we need to make a strong effort,such as lifting a heavy load. Although limited, recent research has indicated apossible correlation of oral motor function with motor function in other parts of thebody. These studies have suggested that voluntary teeth clenching increases thestrength of muscle reflexes and this way contribute to improvement of stancestability. The purpose of this study is to elucidate the link between increased musclestrength in response to teeth clenching, and to evaluate the interactions with theperipheral receptors that play central role in the control of mastication. Based on ageand whether they have total prosthesis subjects (male) were separated into threegroups: (I) 20-33 years of age; healthy (n=9); (II) 50-59 years of age; healthy (n=9);and (III) 53-62 years of age, with total prosthesis (n=9). Grip and teeth clenchinginstructions defined five different experimental conditions: (1) Squeezing the handdynamometer with as much force as possible (65-75 sec), (2) teeth clenching beforesqueezing (10 sec) and then gripping without teeth clenching (65-75 sec), (3) teethclenching before squeezing (10 sec) and gripping while teeth clenching wascontinuing (65-75 sec), (4) and (5) were the repetition of conditions 2 and 3,respectively, while wearing mouth guards. The possible effects of the periodontalmechanoreceptors were estimated in the total prosthesis group, while the possibleeffects of temporomandibular joint receptors were determined in experimentalconditions in which mouth guards were being used and the results were compared.Our results show that in group III subjects who lacked periodontalmechanoreceptors, maximum handgrip strength was diminished (Kruskal-Wallis test,P < 0,05). In addition, the time (in seconds) during which grip strength was reducedto 50% of maximum was significantly higher while teeth clenching instructions weregiven (Friedman test, P < 0,05).