Koyunlarda deneysel spinal segmental arteriyel oklüzyonun omurilikte meydana getirdiği histopatolojik değişiklikler
The hystopathological exchange in medulla spinalis occured by experimental spinal segmental arterial oclusion in sheeps.
  1. Tez No: 243073
  2. Yazar: MURAT SİLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN TAKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: anterior girişim, omurilik histopatolojisi, segmental arterler, omurilik iskemisi, Anterior approach, spinal cord histopathology, segmental vessels, spinal cord ischemia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Özellikle travma ve tümörler başta olmak üzere omurilik önden basıya uğratıldığında anterolateral girişimin posterior girişime göre üstünlüğü tartışmasızdır. Bu çalışma, torakolomber spinal segmental arterlerin 3 seviyede tek taraflı bağlanmasının, omurilikte oluşturabileceği iskemik değişiklikleri göstermek ve nörolojik fonksiyon bozukluğuna neden olup olmadığını araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmada ortalama ağırlıkları 50-60 kg olan 8 adet dişi ?Karaman? tipi koyun kullanıldı. Genel anestezi altında anterior girişimle Th12,TH13 ve L1 omurgaların segmental arterleri açığa çıkarılarak tek taraflı olarak kliplendi. Denekler herhangi bir ilaç tedavisi verilmeden 3 gün gözlemlendi. Günlük nörolojik muayeneleri yapılan koyunlarda nörodefisit belirlenmedi. 3.gün sonunda laminektomi yapılarak Th12-L1 omurilik segmentleri çıkarıltıldı. Kontrol grubu oluşturmak amacıyla aynı koyunların servikal 5-7 omurilik segmentleride çıkartıldı. Gruplardan alınan omurilik örnekleri histopatolojik olarak incelendi.Histopatolojik incelemede, deney ve kontrol gruplarından alınan omurilik kesitleri hematoksilen eozin ile boyandı. Kan damarları sayıldı ve grupların iskemi oranları belirlenip skorlandı. Sonuçlar Mann- Whitney U Testi ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Grupların ortalama kan damar sayıları karşılaştırıldığında; deney grubunda, kontrol grubuna göre damar sayısının anlamlı şekilde azaldığı izlendi (p= 0,021). Gruplar omurilik iskemisi yönünden değerlendirildiğinde deney gubunda histopatolojik olarak iskemik değişiklikler izlenmesine rağmen, istatistiksel olarak değerlendirildiğinde belirgin bir fark bulunamadı (p= 0,064) .Sonuç olarak elde edilen bulgular segmental arterlerin tek taraflı bağlanmasının omurilikte iskemik histopatoljik değişiklikler meydana getirdiğini fakat nörolojik fonksiyonları bozmadığını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Particularly trauma and tumors, when spinal cord was pressured by bone parts or anteriorly, the superiorty of anteriolateral approach in terms of posterior one is not discussed. This study was carried out to find out ischemic changes, which the binding of thorocolomber spinal segment arteries unilaterally at three levels and to shed light on whether this leads to neurologic dysfunction. 8 female Karaman type-sheep at the weights of 50-60 kg were used in the study. Under general anesthesia, anterior approach segment arteries of Th 12, Th 13 and L1 spines were divided and these were clipped unilaterally.The sujets were observed without giving any medication for three days. In the sheep,which daily nörolojik examination made, there was no neurodeficit. The and of the third day laminectomy was performed Th12- L1 spinal cord segments were removed. With the aim of forming control group and servical 5-7 spinal cord segments of the same sheep were removed. Spinal cord examples of the groups were examined histopathologically.In histopathologic examination, spinal cord segments obtained from experiment and control group were stained with hemotoksilen eosin. Blood vessels were counted, the ischemic rates of the groups were determined and scored. The results were assesed statistically by means of Mann-Whitney U-test. When the numbers of average blood vessel of the groups were compared, it was observed that the number of blood vessel in experiment group were reduced significalty interms of control group (p=0,021). When the groups were assesed as regards spinal cord ischemia, there was no clear distinction when in was assesed statistically although there were ischemic changes histopathologically in experiment group (p=0,064).In conclusion, the results obtained indicated that unilaterally binding of segmental arteries may lead to histopathologically changes in spinal cord but doesn?t impair neurologic functions.