Erzurum İli Dadaşkent Sağlık Ocağı' na başvuran kırk yaş üstü bireylerde KOAH sıklığının belirlenmesi
The determination of COPD frequency in patients, who are over forty years old and applied to Dadaşkent Health Care Center in Erzurum.
- Tez No: 243077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, KOAH, sıklık, spirometre, Erzurum, COPD, prevalence, spirometer
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), tüm dünya ülkelerinde önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. DSÖ' ye (WHO-World Health Organization) göre diğer hastalıkların mortalite oranlarının yıllar içinde düşmesine karşılık KOAH prevalansı ve mortalitesi giderek artış göstermektedir. Buna rağmen ülkemizde KOAH prevalansı ile ilgili çalışmalar yeterli değildir. Bu nedenle kesitsel çalışma olarak planladığımız bu çalışmada birinci basamak sağlık kuruluşunda KOAH tanısı ile ilgili yaklaşımı değerlendirmeyi amaçladık. İkincil amaçlarımız ise spirometre kullanımının önemini vurgulamak, tanıyı belirleyen kriterleri (semptom, etyoloji gibi) belirlemek ve KOAH tanısı alan olgularda tedavi oranlarını değerlendirmektir. Bu nedenlerle Erzurum İli Dadaşkent Sağlık Ocağı'na herhangi bir semptomla başvuran 40 yaş üstü bireyler çalışmaya alındı. Araştırmaya katılan 500 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle 13 sorudan oluşan anket formu dolduruldu ve solunum fonksiyon testi yapıldı. FEV1/FVC (Forced expiratory volume in one second / Forced Vital Capacity) değeri (%) yetmişin altında olan olgulara erken reversibilite testi uygulandı. Çalışmaya katılan bireylerden 196'sı (% 39.2) erkek, 304'ü (% 60.8) kadın idi. Yaş ortalaması 55±11 (40 ile 85 yaş arası) olarak saptandı. Anket sonuçları, solunum fonksiyon testi ve erken reversibilite testi sonuçları GOLD (Global initiative for chronic Obstructive Lung Disease) kriterleri kullanılarak değerlendirildiğinde KOAH oranı % 5 (n:25) olarak saptandı. KOAH olduğu saptanan olguların 12'si (% 48.2) çalışmamız sırasında yeni tanı alan olgulardı. KOAH'lı hastaların % 60'ı kadın, % 40'ı erkek olgulardı. KOAH'lı hastaların % 48'i hafif, % 36'sı orta, % 16'sı ağır evrede idi. Çok ağır evrede KOAH olgusu saptanmadı. Çalışmaya katılan kişilerden 72 kişi (% 14.4) daha önceden doktoru tarafından KOAH tanısı aldığını belirtti ve bunların 48'i (% 9.6) KOAH nedeniyle ilaç kullanmaktaydı. FEV1/FVC oranı % 70'in altında olan olgular içinde 11 olgu daha önceden KOAH tedavisi almaktaydı. İki olgu ise KOAH tedavisi almıyordu. Bizim çalışmamıza göre 59 kişinin solunum fonksiyon testi sonucu KOAH tanımını desteklemiyordu, bu hastaların yanlış tanı aldığı düşünüldü. KOAH tedavisi alanlar içinde 37 kişi hava akımı kısıtlanması olmadığı halde bronkodilatör tedavi alıyordu.KOAH tanısı alan olguların % 64'ünde sigara kullanma öyküsü vardı. Çalışmaya katılan erkeklerin % 5, kadınların % 4'ünde KOAH saptandı. KOAH'lı hastaların % 96'sında bir veya daha fazla semptom vardı. Sonuç olarak birinci basamak sağlık hizmetlerinde spirometrenin kullanılmasının KOAH tanı oranını artıracağı ve yanlış tanı oranını düşüreceğini düşündük.
Özet (Çeviri)
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) has become an important health problem all around the world. Although mortality rates from other disease have been decreasing over years, the prevalence and mortality rates of COPD have been gradually increasing according to World Health Organization (WHO) data. Nevertheless, the studies about COPD prevalence in our country are inadequate. So we aim to determine the approach to the diagnosis of COPD in the first step health centers as a cross-sectional study. Secondarily, to determine the importance of spirometer usage, diagnostic criteria (symptom, etiology, etc.) and the rates of treatment in the patients who had the diagnosis of COPD. The study included the patients who applied to Dadaşkent Health center with any symptoms over 40. The questionnaire included 13 questions were applied to 500 patients who participated to the study by face to face interviews. Than pulmonary function test was performed. Reversibility test was applied to the patients who had Forced Expiratory Volume in One Second / Forced Vital Capacity (FEV1/FVC) value less than 70 (%). One hundred and ninety-six patients (39.2%) were male, and 304 (60.8%) were female included in the study. The average age is determined as 55±11 (ranges 40 and 85). The rate of COPD was detected as 5% (n:25) according to the results of questionnaire, respiratory function tests, early reversibility tests and Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) criteria. Twelve cases (48.2 %) were diagnosed for the first time during out study. Sixty of patients were female, 40 % were male who had the diagnosis of COPD. The stage of the COPD was mild in 48 %, moderate in 36% and severe in 16%. Most severe COPD stage wasn?t detected. Seventy two patients (14.4%) who had participated to the study declared that they had the diagnosis of COPD before and 48 of them (9.6%) have medication to COPD. Eleven cases who had FEV1/FVC rate less than 70% have had medication. Two patients had no medication. According to our study, the results of pulmonary function tests didn?t confirm the diagnosis of COPD. They were evaluated as misdiagnosis. Thirty seven patients have bronchodilator treatment although there is no air stream restriction. Cigarette smoking was detected in 64% of COPD patients. COPD was detected in 5% in female and 4% of males participated to the study. Ninety six percent of COPD patients had one or more symptom. As a conclusion, we thought that the usage of spirometer in the first step medical services increase true diagnosis of COPD and decrease the rates of false diagnosis..