Erkek infertilitesinde distal ejakülatör kanal patolojileri ve TUR-ED tedavisinin sonuçları.
Distal ejaculatory duct pathologys in man infertility and the result of TUR-ED treatment.
- Tez No: 243079
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA ÖZBEY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: erkek, infertilite, distal ejakülatör kanal, transüretral rezeksiyon, male, infertility, distal ejaculatory duct, transurethral resection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, distal ejakülatör kanal obstrüksiyonu olan infertil erkeklerde transüretral ejakülatör kanal rezeksiyonu(TUR-ED)'nun etkinliğini ve güvenirliliğini değerlendirmektir.Çalışmaya 23 primer infertil, 2 sekonder infertil ve 2 bekar erkek olmak üzere toplam 27 hasta dahil edildi. Preoperatif ortalama semen volümü 0.8±0.5 ml (0-2 ml) ve ortalama sperm sayısı 6.3±15.1 ×106 /ml (0-67 ×106/ml) olarak saptandı. Hastaların ortalama serum follikül uyarıcı hormon(FSH) düzeyleri 7.2±5.3 mIÜ/ml (1.5-23.2 mIÜ/ml) ve ortalama serum testesteron(T) düzeyleri ise 552.8±246.2 ng/dl (265-1600 ng/dl) idi. Bütün hastalara retrograd ejakülasyon dışlandıktan sonra transrektal ultrasonografi(TRUS) yaptırıldı. Yirmi yedi hastanın 21'inin TRUS'lerinde en az bir distal ejakülatör kanal obstrüksiyonu düşündürecek bulgu saptandı.TUR-ED operasyonundan sonra 24 hastada semen volümü artış gösterdi, 2 hastada semen volümü azaldı ve 1 hastada değişmedi. Operasyondan sonraki 1 yıl içerisinde 6 (%22.2) hastanın eşinde spontan gebelik sağlandı. TUR-ED komplikasyonu olarak 1 hastada akut idrar retansiyonu ve 1 hastada üriner enfeksiyon gelişti. Üriner inkontinans, rektal hasar, retrograd ejakülasyon ve epididimo-orşit gibi major komplikasyon hiçbir hastada gözlenmedi.Sonuç olarak, distal ejakülatör kanal obstrüksiyonu olan infertil erkeklerde TUR-ED operasyonunun etkin ve güvenilir bir tedavi yöntemi olduğunu düşünüyoruz. Yardımcı üreme teknikleri(YÜT) pahalı, invazif olduğu ve hastanın eşinde ovaryen hiperstimülasyon gibi ağır morbiditelere yol açabileceği için YÜT yönlendirmeden önce mutlaka infertil erkeklerdeki distal ejakülatör kanal obstrüksiyonu gibi tedavi edilebilir nedenler araştırılmalı ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate efficacy and safety of transuretral resection of ejaculatory duct resection(TUR-ED) in infertile male with distal ejaculatory duct obstruction.A total of 27 patients (23 primary infertility, 2 secondary infertility and 2 un-married men) were included the study. The mean preoperative seminal volume of patients was 0.8±0.5 mL (Range: 0-2 mL). The mean preoperative sperm counts per mL was 6.3±15.1 ×106 (Range: 0-67 ×106/mL). The mean serum follicle stimulating hormone(FSH) was 7.2±5.3 mIU/mL (Range: 1.5-23.2 mIU/mL) and serum testosterone 552.8±246.2 ng/dL (Range: 265-1600 ng/dL). After exclusion of retrograde ejaculation, all patients were underwent a transrectal ultrasonographie(TRUS) examination. On TRUS examination, at least one sign of distal ejaculatory duct obstruction was detected in 21 of 27 patients.Seminal volumes were increased in 24 patients, decreased in 2 patients and unchanged in 1 patient after TUR-ED, spontaneous pregnancy were seen in wifes of 6 patient (22.2 %). Complication rate of TUR-ED was minimal; acute urinary retention was seen in 1 patient, and urinary infection in 1 patient. Major complications such as urinary incontinence, rectal injury, retrograde ejaculation, epididimo-orchitis were not seen.In conclusion, we suggest that TUR-ED is effective and safe treatment modality for infertile patients with distal ejaculatory obstruction. Because assisted reproductive technologies(ART) are expensive, invasive and have a lot of morbidity such as ovarian hyperstimulation for wifes of infertile males, treatable cause of male infertility such as distal ejaculatory obstruction should be diagnosed and treated before suggestion of ART.