Atriyal fibrilasyonda anlık steroid seviyeleri: Olgu-kontrol çalışması
Instant steroid levels in atriyal fibrillation: Case-control study
  1. Tez No: 243086
  2. Yazar: AYTÜL ATAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: atriyal fibrilasyon, kortizol, acil servis, atriyal fibrillation, cortisol, emergency department
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Giriş ve AmaçKortizol, stres anında artan katekolaminlerin sentezinde aktif rol oynayan steroid yapıdabir hormondur. Katekolaminler de kalbin ileti sistemine etki ederek aritmi yaratabilirler.Literatürde, atriyal fibrilasyonun (AF) kardiyovasküler cerrahi sonrasında steroid tedavisiuygulanan hastalarda, kontrol grubuna kıyasla daha az saptandığına dair bir çalışmamevcuttur. Ayrıca literatürde pulse steroid tedavisi uygulanılan dört hastada AF geliştiğibelirtilmiştir.Bu çalışmanın amacı, AF'lu hastalardaki serum kortizol düzeylerinin kontrol grubunagöre farklı olup olmadığının tespit edilmesidir.Gereç ve YöntemÜniversite hastanesi acil servisinde birebir eşleştirilmiş olgu kontrol çalışması olarakyürütülen çalışmaya 138 olgu (69 hasta, 69 kontrol) alındı. AF saptanan 18 yaş ve üstühastaların serum serbest kortizol seviyeleri kontrol grubu ile kıyaslandı.BulgularÇalışmaya alınan 138 hastanın yaş ortalaması 71±12 olup, 82'si (%59.4) kadındı.Serum kortizol seviyeleri ortalaması AF'lu grupta 25.1±20.1 mg/dL, kontrol grubundaise 21.4±14.0 mg/dL olarak tespit edildi (p: 0.214). Serum kortizol düzeylerinin diurnal ritmegöre normal ve yüksek olarak kıyaslandığında gruplar arasında fark bulunamadı (p: 0.609).Serum kortizol seviyeleri ortalaması paroksismal AF'lu grupta 31.4±22.5 mg/dL, kalıcıAF'lu grupta ise 20.7±17.3mg/dL olarak tespit edilirken (p: 0.040) diurnal ritme göre anlamlıfarklılık saptanmadı (p: 0.436).SonuçlarBu çalışma, serum kortizol seviyesinin diurnal ritme göre anormalliğinin AF etyolojisive kalıcılığı üzerine etkisi olmadığını göstersede, paroksismal AF'lularda kortizolortalamalarının yüksek bulunması çalışmanın daha fazla hastayı kapsayacak şekildetekrarlanmasının faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and PurposeCortisole is a hormon made of steroid, playing active role for sentesis of cathecolamineswhile in stress conditions. Cathecolamines can result in arrithmia by effecting the conductionsistem of the heart. A study in the literature revealed that atriyal fibrillation (AF) in thepatients treated with corticosteroids after the cardiovascular surgery is less evident ascompared to the control group. Besides, in a group of four patients administered pulse steroidtreatment exhibited AF.The purpose of this study is to determine whether there is any difference of the serumcortisol levels in patients with AF as compared to the control group.Material and MethodThis one-on-one case-control study made in the emergency room of the universityhospital included 138 cases (69 patients, 69 control). The serum free-cortisol levels of thesecases at the age of 18 or above that exhibited AF are compared with the control group.ResultsThe mean age of 138 cases included in this study were 71±12, 82 of them were women(%59.4)The mean blood steroid levels were 25.1±20.1 mg/dL in group with AF and 21.4±14.0mg/dL in the control group (p: 0,214). No difference was found between the groups when wedefined steroid levels as normal and abnormal based on diurnal rhythm (p: 0.609).Although mean blood steroid levels were 31.4±22.5 mg/dL in the group with paroxismalAF and 20.7±17.3 mg/dL in the group with chronic AF (p: 0.040), there was no significantstatistical differences based on diurnal rhythm (p: 0.436).ConclusionThis study showed that serum cortisol level anomalies by diurnal rithym are not effecton the ethiology and permanency of AF, but serum cortisol levels are high at the paroxismalAF cases. Therefore, we recommend to conduct further studies on this issue with morepatients can be usefull.