Açıklanamayan infertilite nedeniyle rekombinant FSH kullanılarak kontrollü ovarian hiperstümilasyon ve intrauterin inseminasyon uygulanan hastalarda sperm hyaluranon bağlanma teti ile gebelik başarısının öngörülebilirliği
The role of sperm hyaluronan binding assay in patients with unexplained infertility who underwent controlled ovarian hyperstimulation with FSH plus intrauterin insemination
- Tez No: 243137
- Danışmanlar: PROF. DR. G.SERDAR GÜNALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan infertilite, HA bağlanma yüzdesi, sperm maturitesi
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Spermin fonksiyonel kapasitesini ve maturitesini göstermekte kullanılan testlerden bir taneside `Hyaluranon Bağlanma Testi'dir. Açıklanamayan infertil hasta grubunda, altta yatan spermmaturasyon bozukluğu yer alma olasılığı göz önünde tutularak, gonadotropin kullanılarakyapılan OI ile IUI yapılan hastalarda gebelik basarısının öngörülebilirliğini HA bağlanma testiile değerlendirmek amaçlanmıstır. Açıklanamayan inferlitite tanısı ile rFSH kullanılarak OI veIUI için Androloji Ünitesine refere edilen 18- 37 yas arası bayan hastalar değerlendirilmistir.Toplam 71 çiftin 71 siklusu değerlendirilmeye alınmıstır. Semen örneği, dansite gradientyöntemi kullanılarak hazırlanmıstır. Ayrıca HA bağlanma oranı değerlendirmek amacıylaayrılan 10?l sperm örneği ve ticari kit kullanılarak HA bağlanma testi yapıldı. Kuvvetlikuyruk hareketi olup ileri hareket etmeyen spermler HA bağlanması olan spermler olarakdeğerlendirilirken, serbest olarak hareket eden spermler bağlanmamıs spermler olarakdeğerlendirildi. Bağlanma Yüzdesi =100xBağlı Motil/Total Motil formülü ile hesaplandı.Arastırmada yer alan 71 hastanın IUI sonrası gebelik oranı %14,1(10)'dir. Gebe kalan vekalamayan olgularda ortalama erkek yası ve infertilite süresi arasında anlamlı bir farksaptanmamıstır. Gebe kalan olguların, kalamayan olgularla karsılastırıldığında ortalama bayanyasının daha düsük olduğu saptanmıstır (p< 0,05). HA bağlanma yüzdesinin ortalaması 48,58± 25,96 (4-89) olarak bulundu. Gebe kalan ve kalamayan olgularda ortalama HA bağlanmayüzdeleri arasında istatistiksel anlamlı fark saptanmamıstır. Arastırma grubundaki olgular HAbağlanma yüzdesi 62 esik değer alınarak gruplandığında 63 ve üzerinde HA bağlanmayüzdesine sahip olgularda gebelik oranı %18,7 iken 62 ve altındaki hastalarda gebelik oranı%10,3 olarak bulunmustur. Ancak gebelik oranındaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıbulunmamıstır (p=0,33). HA bağlanma yüzdesi ile yıkama sonrası sperm sayısı ve PHSSarasında korelasyon bulunmustur.
Özet (Çeviri)
One of the test, use in determining sperm functional capacity and maturation is `HyaluranonBinding Assay?. In unexplained infertility patient group, taking into consideration thepossibility of an underlying sperm maturation defects, prediction with HA binding assay wasdesigned with an aim of determining the pregnancy success among those managed withovulation induction and intrauterine insemination with recombinant FSH. Female patientsbetween the ages of 18-37 who had been diagnosed with unexplaned infertility and was usingrFSH for OI and IUI were refered to the Andrology Unit for evaluation. A total of 71 coupleswere evaluated in 71 cycles. Semen sanples were prepared using the density gradient method.HA binding test was done using the commercial kit and the 10 ?l sperm sample that had beenreserved for evaluation of HA binding ratio. Sperms with strong tail movements but noforward motility was evaluated as binding sperms, those with free forward motility wasevaluated as nonbinding sperms. Binding percentage was calculated with the formula BindedMotility / Total Motility x 100. Among the 71 patients, the pregnancy rate was 14,1%. Therewas no significant difference between the period of infertility and avarage male age amongthose who became pregnant and those who did not become pregnant.