Esansiyel hipertansiyon hastalarında ortalama trombosit hacmi ile karotis intima media kalınlığı ve akıma bağlı dilatasyon arasındaki ilişki
The relationship between mean platelet volume and flow mediated dilatation and intima media thickness of carotid artery in patients with essential hypertension
  1. Tez No: 243226
  2. Yazar: AYÇA SERAP ERDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAKUP EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıma bağlı dilatasyon, endotel disfonksiyonu, esansiyelhipertansiyon, karotis intima media kalınlığı, ortalama trombosit hacmi, flow mediated dilatation, endothelial dysfunction, essentialhypertension, intima media thickness of carotid artery, mean platelet volume
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
H i pertansiyon, ateroskleroz gelişimi ve buna bağlı miyokard infaktüsü,inme gibi kardiyovasküler hastalıklar için önemli bir risk faktörüdür. Aterosklerozgelişiminde ilk aşama trombositlerin endotele adezyonudur. Trombositlerin artmışhacmi trombositlerin aktivitesi ve adezyon kapasitesini arttırmaktadır.B u çalışmada amacımız esansiyel hipertansiyon hastalarında görülenateroskleroz risk faktörü olan ortalama trombosit hacmi (MPV) düzeyleri ileateroskleroz belirteçlerinden karotis intima media kalınlığı (İMK) ve akıma bağlıdilatasyon (ABD) arasındaki ilişkiyi belirlemekti. Araştırmamızda KırıkkaleÜniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Nefroloji ve Kardiyoloji polikliniklerinebaşvuran, 18-80 yaşları arasında, yeni esansiyel hipertansiyon [HipertansiyonunÖnlenmesi, Belirlenmesi, Değerlendirilmesi ve Tedavisi Hakkındaki Ortak UlusalKomitenin yedinci raporu (JNC VII) kriterlerine göre] tanısı alan ve ilaçkullanmayan 50 yetişkin birey çalışmaya alındı. Toplam 50 sağlıklı birey kontrolgrubu olarak çalışmaya dahil edildi. Hipertansiyon dışında bilinen aterosklerotikhastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı, aritmi, diabetes mellitus, böbrekyetmezliği, tiroid hastalığı (hipertiroidi veya hipotiroidi) ve kronik infeksiyon gibihastalıkları olanlar, gebeler, son 24 saat içinde alkol alanlar, antihipertansif ilaçve/veya kardiovasküler sisteme etkili diğer ilaç kullananlar çalışmaya alınmadı.H er olguya General Electric Vivid S5 Eko Cihazı ve 12L Prob ile karotidarter doppler ultrasonografisi ve brakial arterin ultrasonografik ölçüm tekniğikullanılarak ABD ölçümleri yapıldı.Ç a l ı ş mada karotid İMK'lığı ile yaş arasında anlamlı ilişki saptandı.Hipertansif grubun karotid İMK kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Ancak sonuçistatistiksel olarak anlamlı değildi. Hipertansiyon tanısı olan hastalar ile kontrolgrubu olgularının MPV, ABD, karotid İMK'ları arasında istatistiksel olarakanlamlı fark saptanmadı. Vaka sayısının az olması ve olguların yaş ortalamasınıngenç olması bu sonuca neden olan bir eksiklik olabilir.viSonuç olarak esansiyel hipertansiyon hastalarında aterosklerozun öncedenbelirlenebilmesi, buna yönelik yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilebilmesinisağlayacaktır. Bu konuda daha doğru sonuçlara ulaşabilmek için daha fazla sayıdahastayı içeren geniş kapsamlı çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is an important risk factor in the development of atherosclerosisand also a risk factor in cardiovascular diseases such as myocardial infarction andstroke due to atherosclerosis. Platelet adhesion to endothelium is the first step indevelopment of atherosclerosis. The expanded volume of platelets increases theactivation and adhesion capacity of platelets.Our aim in this study was to determine the relationship between mean plateletvolume (MPV) which is risk factor of athreosclerosis and intima media thickness(IMT) of carotid artery and flow mediated dilatation (FMD) , markers ofathreosclerosis, in patients with essential hypertension.We participated 50 adults, applying to Kirikkale University Medical Facultydepartment of internal medicine, nephrology and cardiology (outpatient) clinics,whose ages were ranging between 18 to 80 nd who were diagnosed as hypertensivefor the first time by criteria of `The Seventh Report of the Joint National Committee(JNC VII) on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High BloodPressure? and who were not using any medication at the time of application. Weincluded 50 healthy participants to the study as control group. We excluded thepatients with a known atherosclerotic cardiac disease, cardiac failure, cardiacvalvular disease, arrythmia, diabetes mellitus, renal failure, thyroidal disease (hypoor hyperthyroidism), chronic infectial disease. Pregnancy, alcohol intake in the last24 hours, being on antihypertensive or other cardiovascular medications were theother exclusion criteria.viiiCarotid artery Doppler ultrasonography and flow mediated dilatation (FMD)with brachial artery ultrasonographic measurement technique was performed byusing Echography (General Electric Vivid S5) and 12 L probe for each patient.In this study a statistically significant relationship was found between IMTand age. In the hypertensive group, IMT of carotid artery was found to be higher incomparison with the control group. However this result wasn?t statisticallysignificant. There were no statistically significant difference in MPV, FMD or IMTbetween hypertensive and control groups. Small number of the participants andrelatively younger mean age of the groups may lead to this result as a limitation ofthis study.As a result, determining atherosclerosis earlier in patients with essentialhypertension may provide development of new treatment modalities. In order toconclude more confidant, extended studies with larger patient groups are needed.