Süperior mezenterik arter oklüzyonu nedeniyle yara iyileşmesi bozulan ratlarda anastamozun periton ile sarılmasının kolon anastomozu iyileşmesine etkisi
The effect of peritoneal coverage on colonic anastomos healing in rats whose wound healing is impaired due to superior mesenteric artery occlusion
- Tez No: 243228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY ERDEN DAPHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: süperior mezenterik arter oklüzyonu, anastomoz iyileşmesi, periton, rat, superior mesenteric artery oclusion, anostomosis healing, peritoneum rat
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Kolon anastomoz kaçağı kolorektal cerrahinin yüksek mortalite ve morbiditeyle seyreden majör bir komplikasyonudur. Bu çalışmada süperior mezenterik arter (SMA) oklüzyonu nedeniyle anatomoz iyileşmesi bozulan ratlarda anastomoz etrafını peritonun ile kaplamanın iyileşme üzerine etkileri araştırıldı.Çalışmada 30 adet Wistar ratı kullanıldı. Ratlar; süperior mezenterik arterine dokunulmaksızın sol kolonda anastomoz yapılan ratlar (grupS), SMA oklüzyonu yapıldıktan sonra sol kolonda anastomoz yapılan ratlar (grup K) ve SMA oklüzyonu yapılıp sol kolonda anastomoz yapılan ve bu anastomoz etrafı periton flebi ile kaplanan ratlar (grup D) olarak üç gruba ayrıldı. Grup S'de SMA'ya herhangi bir müdahale yapılmaksızın sol kolonda anastomoz yapıldı. Grup K ve D'de SMA 20 dakika oklüde edildi. Grup D'de sol kolon primer anastomoz yapıldı ve anastomoz etrafı batın sol duvarı pariyetal periton ile çepeçevre sarıldı. Grup K'de SMA oklüzyonunu takiben sol kolon anastomoz yapıldı. Postop 7. günde ratlar sakrifiye edilerek sol kolondaki anastomoz hattı çıkartıldı. Anastomoz ayrılma basınçları ve doku hidroksi prolin düzeyleri ölçümleri yapıldı.Grup K'de anastomoz patlama basınçlarının ve hidroksiprolin düzeylerinin; grup D ve grup S'deki patlama basınçları ve doku hidroksiprolin düzeylerine kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük olduğu izlendi (P=0.001). Bu etkinin anastomoz etrafını periton ile kaplayarak önlenebildiği görüldü (P=0.001).SMA oklüzyonu nedeniyle anastomoz iyileşmesi bozulan kolondaki anastomozların etrafının periton ile kaplanmasının hem anastomoz hattına mekanik destek sağladığı hem de ortama yara iyileşmesi için gerekli olan faktörlerin taşınmasında katkıda bulunduğu, sonuçta olarak da anastomoz iyileşmesini artırdığı sonucuna varıldı. Bu verilerin daha kapsamlı klinik ve deneysel çalışmalar ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Anastomotic leakage is a major complication of colorectal surgery, and causes high morbidity and mortality. The effect of peritoneal coverage on colonic anastomos healing in rats those healing was impaired due to süperior mesenteric artery occlusion was searched in this study.30 wistar rats were used in this study. Rats were divided into 3 groupes as grup S: in which anastomosis were performed on left colon without any measure to the SMA, as group K anastomosis were performed after SMA occlusion and as group D anastomosis were performed and were covered with peritoneal flep after SMA occlusion. SMA was isoleted in group S but not occluded and anastomosis were performed on left colon. SMA were occluded for 20 minutes in group K and D. A left colon anastomosis was performed and covered with peritoneal flep that was removed from abdominal wall on the left side in group D. Anastomosis was performed after 20 minutes SMA occlusion on left colon in group K. After abdominal closure, rats were fed with standart rat foods and water for seven days. Rats were sacrified on the postoperatif 7th day and anastomosis including part of left colon were resected. Anastomosis burst pressure and tissue hydroxyprolin levels were measured.Anastomosis burst pressure and hydroxyprolin levels in group K were found significantly lower than those of group D and S (p=0.001). It was observed that, this negative effect could be prevented by peritoneal coverage (p=0.001).As a conclusion, peritoneal coverage can improve anastomosis healing in colonic anastomosis in which wound healing is impaired due to SMA occlusion by not only providing mechanical support to the anastomosis line but also by helping the transport of essential factors for healing to the wound site. Moreover, these data should be supported with more detailed clinical and experimental studies.