Erişkin pelvis kırıklarında konservatif tedavinin etkinliği
The Efficacy of conservative treatment in adult pelvic fractures
  1. Tez No: 243240
  2. Yazar: TURAN TAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYFİ GÜNDÜZ TEZEREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: pelvis kırığı, konservatif tedavi, uzun dönem sonuçlar, ortopedik major travma, pelvic fracture, conservative treatment, long term outcome, orthopaedic major trauma
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yaptığımız bu çalışmamızda major pelvis kırığı olan erişkin hastalarda konservatif tedavinin etkinliğini araştırmak için takip süresi en az iki yıl olan hastalarımızın uzun dönem sonuçlarını inceledik ve elde ettiğimiz verileri değerlendirdik.2000-2007 yılları arasında tarafımızca konservatif olarak tedavi edilen 75 pelvis kırıklı erişkin hasta çalışmamıza dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, yaralanma mekanizmaları, uygulanan konservatif tedavi şekli, hastanede yatış süreleri gibi bilgileri hasta dosyalarından elde edildi. Hastaların adres ve telefon bilgilerini dosyalarından aldıktan sonra hastalar son muayeneleri için ortopedi polikliniğine davet edildi.Kontrole gelen hastaların ortopedik muayenelerini yapıldı, kontrol grafileri çekildi. Sonrasında her hasta için önceden hazırlanan pelvis kırıklı hasta bilgi formu dolduruldu. Iowa pelvis skorlama (IPS) metodu ile hastaların verileri mükemmel, iyi, orta ve kötü olarak değerlendirildi.Verilerin istatistiksel analizinde 75 hastadan 52'si erkek, 23'ü kadın idi. En sık görülen yaralanma mekanizması motorlu taşıt kazalarıydı. Hastaların 31 tanesinde Tile Tip A, 11 tanesinde Tile Tip B, 33 tanesinde ise Tile Tip C kırık mevcuttu. Tüm hastalar konservatif yollarla tedavi edildi. Ortalama IPS skoru 81.34±16.02 idi. 44 hastada mükemmel, 17 hastada iyi, 7 hastada orta ve 7 hastada kötü sonuçlar elde edildi.Sonuç olarak yaptığımız bu çalışmada tüm gruplara konservatif tedavi uyguladık. Her ne kadar Tile Tip C grubunda uzun yatış süresi ve normal yaşama dönüş süresinin uzun olması gibi bir takım olumsuzluklar olmasına rağmen % 81.4 oranında başarılı sonuçlar bulduk. Cerrahi tedavinin de bir takım bilinen riskleri ve pelviste yapılan cerrahinin risklerinin daha fazla olması gibi dezavantajlarını da göz önünde bulundurarak Tile Tip C grubunda da konservatif tedavinin alternatif bir tedavi yöntemi olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the efficacy of conservative treatment in adult pelvic fractures. We analysed the long term outcomes which the smallest follow up period was 2 years.The adult 75 patients with pelvic fracture added to our study which treated conservatively between 2000-2007 years. Demographic datas, mechanism of injury, conservative treatment method, hospitalization time were determined from hospital records. The addresses and telephone numbers took from patients files and the patients invited to the policlinic for the last physical examination.We applied the orthopaedic examination and took x-ray films from the patients which came the policlinic control. After this we fill the pelvic fracture evaluation form each patients. The datas evaluated perfect, good, moderate or bad using the Iowa pelvis score table (IPS).The statistical analyses results; 52 patients man, 23 patients woman from 75 patients. The most common cause of injury was motor vehicle accidents. The types of fractures; 31 patients Tile type A, 11 patients Tile type B and 33 patients Tile type C. All patients treated conservatively. The average IPS score found 81.34±16.02. We evaluate the IPS scores and we found 44 patients excellent, 17 patients good, 7 patients moderate and 7 patients bad.As the result; in our study we treated all patients conservatively. Long hospitalization time and delayed return back to normal life were disadvantages of conservative treatment. Despite theese negativities we found the Tile type C group treatment results %81.4 successful. However in our opinion regarding the too much risks of operative treatment of pelvic fractures, the conservative treatment may be alternative method for Tile type C fractures.