Pediatrik pelvis kırıklarının cerrahi tedavi sonuçlarının incelenmesi
Analysis of surgical treatment results in pediatric pelvic fractures
- Tez No: 932438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZHAN PAZARCI, DR. MEHMET YİĞİT GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Asetabulum kırığı, Çocuk kırıkları, Kırık sınıflaması, Pediatrik pelvis kırıkları, Politravma, Acetabular fracture, Pediatric fractures, Fracture classification, Pediatric pelvic fractures, Polytrauma
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Pediatrik hastalar anatomik ve fizyolojik farklılıklardan dolayı erişkin hasta popülasyonuna göre pelvis kırığı görülme sıklığı çok daha az olan bir hasta grubudur Dolayısıyla erişkin yaş grubuna göre daha kısıtlı literatür bilgisi mevcuttur. Genellikle yüksek enerjili travmalar sonrası meydana gelen pediatrik pelvis kırıklarının tanınması, yönetimi ve tedavi planlaması iyi bilinmesi gereken konulardır. Çalışmamızda cerrahi tedavi uygulanan pelvik halka ve asetabulum tanılı 0-17 yaş grubu hastaların; demografik verileri, laboratuvar verileri, cerrahi prosedür seçimleri, yoğum bakım ünitesi yatışları, hastanede kalış süreleri, maliyet analizi, gelişen komplikasyonları, eritrosit süspansiyon transfüzyonu miktarı detaylı olarak analiz edilmiş ve sunulmuştur. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurul Başkanlığı'ndan 15/08/2024 tarihinde 114 karar numarası ile onay alındı. Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Hastanesi'nde yapıldı. Tek merkezli ve retrospektif olarak planlandı. Hastaların hepsi kliniğimize Ocak 2021 ile Ekim 2024 tarihleri arasında yatırılan pediatrik yaş grubu hastalarından seçilmiştir. Belirlenen tarih aralığında Adana Şehir Hastanesi Acil Servis'e gelen ve Ortopedi ve Travmatoloji konsültasyonu istenen pelvik travmalı hastalar retrospektif tarandı. 18 yaş ve üzeri hastalar, konservatif takip edilen hastalar, başka merkeze sevk edilen hastalar, eksik dosya bilgisi bulunan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Mevcut hastaların demografik verileri, laboratuvar değerleri, kırık tipleri, yaralanma mekanizmaları, Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) yatış gereksinimleri, hastanede kalış süreleri, Eritrosit Süspansiyonu (ES) transfüzyonu ihtiyaçları, ameliyat sonrası yürüme potansiyelleri, uygulanan cerrahi teknik açısından incelendi ve gruplandı. 12 yaş altında ve üstünde olan hastalar ile deprem yaralanması olan ve olmayan hasta grupları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza alınan hasta sayısı 36 idi. Hastaların ortalama yaşı 14 (min:3 - max:17 yaş) olarak görüldü. Cinsiyet dağılımı %41,7 erkek, %58,3 kız; uyruklarına göre %75 TC vatandaşı olduğu tespit edildi.Hastaların ebeveyn eğitim düzeylerine bakıldığında; baba eğitim düzeyi en sık ilkokul mezunu 16 (%44,4), anne eğitim düzeyi en sık ilkokul mezunu 18 (%50) olarak tespit edildi.. Hastaların %36,1'i bölgede yaşanan deprem felaketinden etkilenen hastalardan oluşmaktaydı ve bu hasta grubunda diğer hastalara göre pelvis yaralanma bölgesi açısından Sol Hemipelvis (Lateral Kompresyon) daha sık rastlandı. Ayrıca; depremzede hasta grubununu hastaneye gelişindeki hemoglobin düzeyi diğer hastalara göre daha düşüktü. En sık yapılan cerrahi prosedüre bakıldığında İlioiliak plaklama (posterior gergi bandı) olduğu görüldü. Sonuç: Pelvis kırığı bulunan pediatrik hasta grubu ek yaralanmalar açısından da dikkatle incelenmesi gereken ve tedavi planlaması dikkatli şekilde yapılması gereken bir hasta grubudur. Uzamış yatışların ameliyat sonrası komplikasyonlarla ilişkili olabileceği görüldü. Bu hastalarda morbiditenin en bariz sebepleri mevcut ek yaralanmalar ve hastane yatış sürelerinin uzamış olmaları sayılabilir. Belirgin ES transfüzyon ve YBÜ yatış endikasyonları bulunabilen bu grubun deneyimli cerrah ve ekipler tarafından, donanımlı merkezlerde yönetilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Pediatric patients are a patient group with a much lower incidence of pelvic fractures compared to the adult patient population due to anatomical and physiological differences. Therefore, there is more limited literature information compared to the adult age group. The recognition, management and treatment planning of pediatric pelvic fractures, which usually occur after high-energy traumas, are issues that need to be well-known. In our study, demographic data, laboratory data, surgical procedure selections, intensive care unit admissions, hospital stays, cost analysis, developing complications, and the amount of erythrocyte suspension transfusion of 0-17 age group patients with pelvic ring and acetabulum diagnosis who underwent surgical treatment were analyzed and presented in detail. Material and Method: Approval was received from the Health Sciences University Adana City Hospital Clinical Research Ethics Committee Presidency on 15/08/2024 with the decision number 114. Our study was conducted at the Health Sciences University Adana City Hospital. It was planned as a single-center and retrospective study. All patients were selected from pediatric age group patients who were hospitalized in our clinic between January 2021 and October 2024. Pelvic trauma patients who came to Adana City Hospital Emergency Department and requested Orthopedics and Traumatology consultation within the specified date range were retrospectively scanned. Patients aged 18 and over, patients followed conservatively, patients referred to another center, and patients with incomplete file information were excluded from the study. The demographic data of the current patients, laboratory values, fracture types, injury mechanisms, Intensive Care Unit (ICU) admission requirements, hospital stay, Erythrocyte Suspension (ES) transfusion needs, postoperative walking potential, and the applied surgical technique were examined and grouped. Patients under and over the age of 12 and patient groups with and without earthquake injuries were compared. Findings: The number of patients included in our study was 36. The mean age of the patients was 14 (min: 3 - max: 17 years). The gender distribution was 41.7% male, 58.3% female; according to their nationality, 75% were Turkish citizens. When the patients' parental education levels were examined; the father's education level was most frequently primary school graduate 16 (44.4%), and the mother's education level was most frequently primary school graduate 18 (50%). 36.1% of the patients were affected by the earthquake disaster in the region, and in this patient group, Left Hemipelvis (Lateral Compression) was more frequently encountered in terms of pelvic injury area compared to other patients. In addition; the hemoglobin level of the earthquake victim patient group on admission to the hospital was lower than other patients. When the most frequently performed surgical procedure was examined, it was seen that Ilioiliac plating (posterior tension band). Conclusion: The pediatric patient group with pelvic fractures is a patient group that should be carefully examined in terms of additional injuries and treatment planning should be done carefully. It was observed that prolonged hospitalizations may be associated with postoperative complications. The most obvious reasons for morbidity in these patients are existing additional injuries and prolonged hospitalization. This group, which may have significant ES transfusion and ICU admission indications, should be managed by experienced surgeons and teams in well-equipped centers.