Prostat kanserinde epigenetik kalıtımın yeri ve önemi
The role and importance of epigenetic heredity in prostate cancer
- Tez No: 243267
- Danışmanlar: PROF. DR. E.YENER GÜLTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, DAPK1, HIC1, P16, SFRP2, MGMT, Epigenetik, Prostate cancer, DAPK1, HIC1, P16, SFPR2, MGMT, Epigenetics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, prostat kanserinde epigenetik kalıtımın yeri ve önemi, tümör supresör genlerinden SFPR2, P16, DAPK1, HIC1 ve MGMT'nin metilasyon durumlarına göre epigenetik profillerine bakılarak prospektif olarak incelendi.Çalışmaya Ocak 2008 ? Aralık 2008 tarihleri arasında TUR(P) ve radikal prostatektomi yapılan ve prostat kanser tanısı konulan 30 hasta dahil edildi. Prostat kanseri tanısı alan hastaların doku örneklerinden daha sonra incelenmek üzere DNA bankası oluşturuldu. Hasta örneklerinin öncelikle total genomik DNA analizleri yapıldı, multipleks temelli PCR ve bisülfit metil modifikasyon yöntem ile de hedef genler analiz edildi.30 hastada SFPR2, P16, DAPK1, HIC1 ve MGMT'nin metilasyon durumlarına göre epigenetik profilleri gleason skorundan bağımsız olarak incelendiğinde; genler için fullmetilasyon durumları sırasıyla 12(%40), 1(%3.4), 9(%30), 21(%70) ve 3(%10) olarak bulundu. Bu genlerden sadece HIC1'de hipermetilasyon oranı istatistiksel olarak anlamlı idi.Gleason skorlarına göre hastalar düşük ve yüksek dereceli olarak gruplandırıldı. Bu gruplarda çalışılan tumör supresör genlerinin metilasyon durumları incelendi. Gleason skorlamasına göre ayrılan düşük dereceli ve yüksek dereceli prostat adenokarsinomu olan 29 hastada, gleason skoru yüksek olanlarda SFPR2'de metilasyon, P16'da ise unmetilasyon istatistiksel olarak anlamlı idi. MGMT farkı ise anlamsızdı. DAPK1 ve HIC1 de metilasyon oranı yüksek olmasına rağmen istatistiksel analiz yapılamadı.Sonuç olarak epigenetik kalıtımın öneminin fark edilmesi ve bu kalıtımda görevli genler üzerinde yapılacak daha geniş çalışmalar ile metislasyonların erken dönemde saptanması, prostat kanserinin tanı ve tedavisinin planlanmasında prognostik faktör olarak rol oynayabilir. Metilasyon ile kanser patogenizi arasındaki bu ilişkinin açığa çıkarılması için ileri ve daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This prospective study was performed to detect the importance of epigenetic heredity in prostate cancer via investigating the methylation profiles of tumor suppressor gene SFPR2, P16, DAPK1, HIC1, and the MGMT gene.Thirty patients underwent TUR (P) and the radical prostatectomy and diagnosed as prostate cancer were included into the study between January 2008 and December 2008. Total genomic DNA analysis of the samples were done and targeted genes were analysed with multiplex based PCR ve bisulphit methyl modification.In 30 patients, without regarding the gleason scores fullmethylation rates of tumor suppressor genes; SFPR2, P16, DAPK1, HIC1, and MGMT were as follows; 12 (40%), 1 (% 3.4), 9 (30%), 21 (70%) and 3 (10%) respectively. Only HIC1 hypermethylation rate of these genes was statistically significant.According to gleason scores, the patients were divided into low and high grade groups. In high grade group, methylation for SFPR2 and unmetihylation for P16 were statistically significant. The difference in MGMT was not meaningful. Although DAPK1 and HIC1, methylation were higher in high grade group statistical analysis could not be done.In conclusion, awareness of hereditary epigenetics which need to be clarified with larger studies may play a prognostic role in early recognition of prostate cancer and treatment.