Yetişkinlerde Os Sacrum'un Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi (ÇKBT) ile morfometrik incelenmesi
Morphometrical Study Of Os Sacrum In Adults By Multidetector Computer Thomography (MDCT)
  1. Tez No: 243319
  2. Yazar: TOLGA DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: sakrum, morfometrik, bilgisayarlı tomografi, sakral enstrümantasyon, sacrum, morphometric, computed tomography, sacral instrumentation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, yetişkinlerde os sacrum'un ÇKBT ile morfometrik verilerinin belirlenmesi amaçlandı.Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda çekilen sağlıklı bireylerin rutin abdominopelvik çok kesitli BT çekimleri üzerinde ölçümler yapıldı. Çalışma, sakral patolojisi olmayan yaşları 16 ile 77 arasında değişen, 46 olgu (17 erkek - 29 kadın) üzerinde gerçekleştirildi.Rutin abdominopelvik çok kesitli BT çekimlerinin axial görüntüleri üzerinde, sakrum'un yüksekliği (SY), S1 seviyesinde sakrum'un genişliği (SG), S1 seviyesinde basis ossis sacri'nin transvers çapı (BTÇ), S1 seviyesinde basis ossis sacri'nin sagittal çapı (BSÇ), canalis sacralis'in transvers çapı (CSTÇ), canalis sacralis'in sagittal çapı (CSSÇ), linea transversa uzunlukları (LTU), sağ ve sol interforaminal yükseklikler (IFY) ölçüldü.Radyolojik ölçümler sonucunda elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS (Windows için 15.0) paket programı ile istatistik analizi yapıldı. Verilerin özeti ortalama ± standart sapma olarak ifade edildi. Student t testi ile cinsiyetlere göre karşılaştırıldı. Parametreler arası ilişki Pearson korelasyon testi ile değerlendirildi.Elde edilen veriler incelendiğinde; sakrum'un yüksekliği (SY), S1 seviyesinde basis ossis sacri'nin transvers çapı (BTÇ), S1-S2 arasındaki linea transversa'nın uzunluğu (LTU-1), S2-S3 arasındaki linea transversa'nın uzunluğu (LTU-2), S3-S4 arasındaki linea transversa'nın uzunluğu (LTU-3), anterior'dan sol 1. ve 2. foramina sacralia anteriora arasındaki interforaminal yükseklik (IFY-S1) değerlerinde kadınlarla erkekler arasında anlamlı farklılıklar (P0,01) saptanmıştır.Bu çalışmanın sonuçlarının sakrum'a yönelik cerrahi yaklaşımlarda özellikle sakral enstrümantasyonda cerrahlar ve klinisyenlere yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to determine the morphometric data of os sacrum by MDCT in adults.We made measurements on the routine abdominopelvic multislice CT scans obtained from the healthy individuals in the Radiology Department in Meram Faculty of Medicine in Selçuk University. The study was performed on 46 cases (17 males-29 females) with ages ranging between 16 and 77 years old with non-pathological sacra.We measured the sacral height (SY), the sacral width (SG) at S1 level, the transverse diameter of basis ossis sacri at S1 level (BTÇ), the sagittal diameter of basis ossis sacri at S1 level (BSÇ), the transverse diameter of canalis sacralis (CSTÇ), the sagittal diameter of canalis sacralis (CSSÇ), the length of linea transversa (LTU), and the right and left interforaminal heights (IFY) on the axial images of the routine abdominopelvic multislice CT scans.The data obtained from the results of the radiological measurements were transferred into digital media and statistically analysed by SPSS Data Access Pack (15.0 for Windows). The summary of the data was expressed as mean ± SD. A comparison according to gender is made by student t test. The relation betweeen parameters was evaluated by Pearson?s correlation analysis test.When the obtained data were examined, it was found that there were significant differences (P0,01) between the data.We believe that the results of this study will be helpful for surgeons and clinicians in the surgical approaches to sacrum especially in sacral instrumentation