Homofermantatif ve homofermantatif- heterofermentatif laktik asit bakterileri ilavesi ile hazırlanan tritikale-macar fiği karışımı silajların konya merinosu dişi toklularda rumen parametreleri ve canlı ağırlık değişimi üzerine etkileri
The effects of homofermantative and homofermantative-heterofermantative lactic acid bacteria inoculation on the rumen parameters and lamb performance of triticale-hungarian vetch mixure silage
  1. Tez No: 243318
  2. Yazar: DEMİRCİ UĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Macar fiği tirtikale karışım silajı, Laktik asit bakteri inokülantı, Silaj kalitesi, Rumen parametreleri, Besi performansı
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, büyük balya silajlarında inokulant olarak homofermantatif (HM LAB) ve homofermantatif+heterofermantatif karışımı (HM+HT LAB) laktik asit bakterilerinin silajlık materyal olarak %70 Macar fiği+%30 tritikale karışımına katılmasının silaj kalitesine, elde edilen silajların rumen fermentasyonu ve toklularda besi performansı üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Macar fiği-tritikale karışımı silaj materyali biçildikten sonra yaklaşık % 40 kuru madde düzeyine kadar soldurulmuştur. İnokulant bulunmayan kontrol, HM LAB ve HM+HT LAB inokulantlarını içeren 3 farklı grupta 12 adet büyük balya silajı hazırlanmıştır. Denemede Enterococcus faecium ve Lactobacillus plantarum'u içeren homofermantatif LAB (Pioneer® 1132) ile Lactobacillus buchneri'yi içeren HM+HT LAB (Pioneer® 11G22) inokulantları 1,0x106 kob/g düzeyinde uygulanmıştır.Silajların rumen fermantasyonu ve toklularda besi performansı üzerine etkileri 27 baş Konya merinosu dişi toklu kullanılarak belirlenmiştir. Besi denemesi 63 gün süreyle yürütülmüştür. Toklulara deneme silajları ad libitum, kesif yem ise canlı ağırlığın %1'i düzeyinde verilmiştir.Silaja HM LAB ya da HM LAB+ HT LAB katılmasının; Büyük balya silajlarının kuru madde, ham protein ve ADF düzeyleri üzerine etkilerinin önemsiz olduğu (P>0,05), NDF içeriğinin HT+HM LAB inokülant ilavesiyle diğer gruplara göre önemli derecede arttığı belirlenmiştir (P0,05). Rumen sıvısı bütirik asit konsantrasyonu HM+HT LAB katılan silajlarının tüketimiyle düşüş göstermiştir (P0,05) ancak rakamsal olarak inokülant içeren silajları tüketen tokluların TCAA ve GOCAA'nın daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Günlük ortalama silaj kuru madde tüketimi (GOSKMT) 63 günlük deneme ortalaması dikkate alındığında istatistiksel olarak önemli olmasa da (P>0,05) rakamsal olarak HM+HT LAB grubunda diğer iki gruba göre daha yüksek olduğu görülmüştür. GOSKMT 592-643 gram arasında değişmiş, deneme genelinde inokulant katılan gruplarda kontrol grubuna göre daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Yemden yararlanma derecesinin gruplar arasında farklılık göstermediği belirlenmiştir (P>0,05).Sonuç olarak; silajlık materyal olarak Macar fiği ve tritikale karışımlarına homofermentatif+heterofermentatif silaj inokulantlarının katılmasının, besleme aşamasında silajda maya ve küf üremesini engelleyip kızışmaları geciktirerek kaliteli silajlarla besleme imkanı sağlayabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was designed for investigating the effects of homofermantative and homofermantative+heterofermantative lactic asid bacteria supplement as inoculant on silage quality of % 70 Hungarian vetch+% 30 triticale mixture. In addition, it was aimed to determine the effects on rumen fermantation and fattening performance of yearling female lambs of this silage obtained.After cutting it, Hungarian vetch+triticale mixture was wilted until % 40 dry matter levels. Twelve big bale silage were prepared in three groups as control group and experiment groups including HM LAB, HM+HT LAB inoculant. In the study, homofermantative LAB including both Enterococcus faecium and Lactobacillus plantarum and HM+HT LAB including Lactobacillus buchneri were added 1.0x106 cfu/g level.Aim to determine the effects on rumen fermantation and fattening performance of yearling female lambs of the silages, 27 Konya Merino sheeps were used in the study. The fattening period was 63 days. Silages were fed ad libitum to lambs, and concentrate was given % 1 of weight to sheep. The effect of the supplement of HM LAB or HM LAB+HT LAB was found insignificant on dry matter, crude protein and ADF levels of big bale silages (P>0,05). However, the supplement of HT+HM LAB inoculant increased NDF level. Water soluble carbohydrate ratio of the silages including HM LAB and HM LAB+ HT LAB was found % 6.04 and % 3.37, respectively.According to analysis results, the difference between the control group (4,63) and the experiment group (4,33) added HM LAB pH?s values were statistically significant (P0.05). Ruminal butiric asid concentration was decreased by the silages added HM+HT LAB (P0,05). However, these data were determined high at sheep fed with the silage added inoculant. Although, at the end of the fattening period it was determined that average daily silage dry matter intake was statically insignificant (P>0,05), it was determined that HM+HT LAB group was higher than those of the other two groups. Average daily silage dry matter intake varying between 592-643 g, and average daily silage dry matter intake was the groups added inoculants was higher than the control group. It was determined that feed conversion ratio was insignificant among the groups.Consequently, when homofermantatif+heterofermantatif inoculant was mixed the Hungarian vetch+% 30 triticale mixture as material silage, it may be prevented to rot at silage, and high quality silage may be used in feed animals.