İrreversible pulpitisli hastalarda farklı anestezi uygulama yöntemleri ve materyallerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of different anesthetic application techniques and materials on the patients with irreversible pulpitis
  1. Tez No: 243346
  2. Yazar: CİHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KONT ÇOBANKARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İrreversibl pulpitis, WAND-Plus, inferior alveolar sinir bloğu, Irreversible pulpitis, WAND-Plus, inferior alveolar nerve block
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmada; irreversibl pulpitisli mandibular molar dişlerde inferior alveolar sinir (İAS) bloğunun iki farklı yöntem ve 5 farklı lokal anestezik materyal kullanılarak uygulanmasıyla elde edilen anestezik etkinliklerinin tespiti ve karşılaştırılması, farklı anestezik solüsyonların hastaların kalp atım oranı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi ve anestezi uygulanan hastaların ağrı eşiği değerlerinin anestezi başarısındaki rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma, yaşları 18-35 (ort. 24.7 ± 5.1) arasında değişen ve herhangi bir sistemik rahatsızlığı olmayan toplam 300 yetişkin hasta üzerinde yapıldı. İrreversibl pulpitisli mandibular molar dişlerde geleneksel yöntem ve WAND-Plus cihazı kullanılarak uygulanan İAS blok anestezilerinde her bir yöntemde; %2'lik lidokain (1:100 000 epinefrin), %3'lük mepivakain, %2'lik mepivakain (1:20 000 levonordefrin), %0.5'lik ropivakain ve %4'lük artikain (1:100 000 epinefrin) kullanıldı. Kullanılan yöntem ve solüsyonlara göre hastaların enjeksiyon ve tedavi (endodontik kavite açılması, kronal pulpaya ulaşılması ve kanallara giriş aşamaları olmak üzere) sırasında hissettikleri ağrı düzeyleri Heft-Parker VAS skalası ile tespit edilip, başarı açısından değerlendirildi. Her iki yöntemde kullanılan solüsyonlar dudak hissizliği başlama süreleri açısından da değerlendirildi. Ayrıca hastalarda pulse oksimetre cihazı ile İAS bloğu uygulamadan önce, uygulama sırasında ve uygulamadan sonra olmak üzere belli aralıklarla kalp atım oranları kaydedildi. Araştırmaya dahil edilen hastaların ağrı eşikleri dijital bir algometre cihazı ile tespit edildi.Geleneksel yöntem ve WAND-Plus cihazı kullanılarak yapılan İAS blok uygulamalarında anestezik başarı yönünden yöntemler arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). WAND-Plus cihazı ile İAS bloğunda %3'lük mepivakain ve %0.5 ropivakain, %4'lük artikaine (1:100 000 epinefrin) göre daha başarısız bulundu (p0.05). Kullanılan lokal anestezik solüsyonların dudak hissizliği başlama süreleri arasında da anlamlı bir fark olmadığı tespit edildi (p>0.05). Ayrıca, kullanılan lokal anestezik solüsyonların hastaların kalp atım oranları üzerine herhangi bir etkisi bulunamadı (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aims of this study were to compare the anesthetic efficacy of two different method and five different local anesthetic material for inferior alveolar nerve block in patients experiencing irreversible pulpitis in mandibular molar teeth, to determine the effect of pain threshold of patients participated in this study on success rate and to evaluate the effects of different anesthetic solutions on heart rate of the patients.Three hundred healthy patients, between the ages of 18-35 (mean 24.7 ± 5.1) participated in this study. Inferior alveolar nerve block was administered with 2% lidocaine (1:100 000 epinephrine), 3% mepivacaine plain, 2% mepivacaine (1:20 000 levonordephrine), 0.5% ropivacaine and 4% articaine (1:100 000 epinephrine) using both conventional method and computer-controlled local anesthetic delivery system (WAND-Plus) on the teeth with irreversible pulpitis. Heft-Parker VAS was used to determine the injection and treatment (endodontic cavity preparation, coronal pulp exposure and root canal access) pain ratings and assessed for success. VAS recordings were compared according to the methods and the solutions. The local anesthetic solutions were assessed according to lip anesthesia onset times. Heart rate measurements were recorded with a pulse oximeter before, during and after the injections. The pain thresholds of the patients were measured using a digital algometer.There was no difference between the two techniques with regard to anesthetic success (p>0.05). 3% mepivacaine and 0.5% ropivacaine were less effective than 4% articaine (1:100 000 epinephrine) in the WAND-Plus method (p0.05). There were no significant differences among the solutions with regard to lip anesthesia onset times (p>0.05). There was no effect of the solutions on heart rate of the patients. There were no significant differences among the solutions in terms of heart rates (p>0.05).