Pediatrik hastalarda Klasik ve Proseal Larengeal Maske'nin efektif havayolu sağlamadaki etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficiency of classical and proseal laryngeal mask airway in maintaince of effective airway on pediatric patients
  1. Tez No: 243457
  2. Yazar: FAZİLET MERVE BAĞUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE SOLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediyatrik anestezi, klasik larengeal maske, proseal larengeal maske, Pediatric patients, classic laringeal mask, proseal laringeal mask
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Larengeal maskenin (LMA) pediyatrik hasta grubunda güvenli ve etkin bir hava yolu sağladığını gösteren birçok çalışma bulunmaktadır. Proseal LMA gastrik drenaj tüpü bulunan ve daha güvenli hava yolu sağlamak için 2000 yılında uygulamaya giren yeni bir larengeal maskedir.Bu çalışmada, çocuklarda Klasik LMA ve Proseal LMA yerleştirme kolaylığı, ilk denemede başarı oranı ve hava yolu kaçak basınçları açısından karşılaştırıldı.Kocaeli Üniversitesi Etik Komite onayı alındıktan sonra, 2-7 yaş grubu, ASA I-II, elektif cerrahi geçirecek 38 çocuk hasta çalışmaya dahil edildi. ASA II üzeri, aspirasyon riski, akciğer hastalığı, belirgin hava yolu problemleri olan hastalar çalışma dışı bırakıldı.Hastalar kapalı zarf tekniği kullanılarak rastgele Klasik LMA ve Proseal LMA olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara anestezi indüksiyonundan önce premedikasyon uygulandı. Standart monitörizasyonu takiben, anestezi indüksiyonu %50O2/ %50N2O ve sevoflurane ile inhalasyon veya propofol 3-5 mg kg-1 ve 1 ?g kg-1 ile i.v. olarak sağlandı. Yeterli anestezi derinliği sağlandıktan sonra tüm hastalarda hava yolu gereci aynı deneyimli anestezist tarafından yerleştirildi. Yerleştirme kolaylığı, dememe sayısı, hava yolu kaçak basınçları, anestezi süresi ve cerrahi süre kaydedildi.Klasik LMA'nın yerleştirilmesi Proseal LMA'ya göre daha kolay olmasına rağmen anlamlı bir fark bulunmadı. Yerleştirme süresi her iki hava yolu gereci içinde benzerdi. Gruplar arasında postoperatif komplikasyonlar açısından anlamlı bir fark yoktu.Sonuç olarak; pediyatrik hastalarda Klasik LMA ve Proseal LMA etkin ve güvenli bir şekilde hava yolu sağlamada başarıyla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The laryngeal mask airway (LMA) has been used to secure the airway in pediatric patients and its safety and efficacy has been shown in the several large studies. The Proseal LMA, a new laryngeal mask airway with a gastric drenage tube was introduced in 2000 with the intention of providing a more secure airway for airway management.In this study we compared the LMA-Proseal and the LMA ?Classic in children for ease of insertion, success rates at first attempt of insertion and airway sealing pressures.After the approval of the Ethics Committe of University of Kocaeli, 38 pediatric patients between 2-7 years old, ASA status I-II who are undergoing elective surgery were included into study. Patients were excluded from the study if they were ASA physical status greater than II, were at risk of aspiration, patients with lung disease and, known airway problems.The patients were randomly assigned to LMA ?Classic group or LMA-ProSeal group for airway management using the sealed envelope method.All patients were premedicated before induction of anesthesia. After standard monitoring devices had been applied, anesthesia was induced by inhalation of nitrous oxide, oxygen and sevoflurane or iv anesthesia with propofol 3-5 mg kg, fentanyl 1 mcg kg. Once an adequate depth of anesthesia had been achived, each airway device was inserted by experienced same anesthesiologist. Ease of insertion, the number of insertion attempts, the airway sealing pressure, duration of anesthesia, duration of surgery were recorded.Although insertion of Classical LMA was easier than Proseal LMA there was no significant difference. Duration of insertion with both of the airway devices was comparable. There was no any significant difference in postoperative complications between both of the groups.In conclusion, both of the Classical LMA and Proseal LMA can be used with success to have secured and effected airway management in the pediatric patients.