KOAH'lı hastalarda inhaler steroidlerin ve teofilinin sistemik inflamasyon üzerine etkisi
The effects of inhaled steroids and theophylline on systemic inflammation COPD
- Tez No: 243461
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAŞİM BOYACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, sistemik inflamasyon, anti-inflamatuvar tedavi, COPD, systemic inflammation, anti-inflammatory treatments
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
AMAÇ: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) kronik ilerleyici hava yolu obstrüksiyonu ve inflamasyonu ile karakterize sistemik bir hastalıktır. Hastalığın sistemik ve inflamatuvar karakterinin ön plana çıkması araştırmacıları anti-inflamatuvar tedavi ajanlarının kullanımına ve sistemik inflamasyon takibine yönelik çalışmalar üzerine yoğunlaştırmıştır. Bu çalışmanın amacı KOAH tedavisinde kullanılan inhale kortikosteroidlerin sistemik inflamasyon belirteçleri üzerine etkinliğini araştırmak ve teofilin ile karşılaştırmaktı. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya 29 orta ve ağır KOAH' lı hasta dahil edildi. KOAH' lı hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldılar. Kullanmakta oldukları bronkodilatör tedaviye ek olarak, 8 hafta süresince grup 1' deki hastalar inhale steroid (flutikazon propiyonat, 1000 mcg/gün) ve grup 2' deki hastalar da teofilin (400 mg/ gün) ile tedavi edildiler. Tedavi öncesi ve sonrasında solunum fonksiyon testleri yapıldı, serum CRP düzeyleri ve TNF-alfa, IL-6, LTB4` ten oluşan inflamasyon belirteçlerinin serum düzeyleri ölçüldü. SONUÇLAR: İnhale steroid ve teofilin tedavisi sonrası ölçülen serum CRP düzeylerinde her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir azalma olduğu görüldü (İKS serum CRP: 1,06±1,20 - 0,49±0,22 mg/dl p< 0,05; TEO serum CRP: 1,66±2,23 - 0,59±0,35 mg/dl p< 0,05). Diğer inflamatuvar parametrelerden sadece, TEO kullanan grupta tedavi sonrası serum TNF-alfa düzeylerinde anlamlı azalma saptandı (TEO serum TNF-alfa: 3,82±3,44 - 1,89±1,33 pg/ml p< 0,05). IL-6 ve LTB4 düzeylerinde her iki grupta da tedavi sonrası anlamlı bir değişiklik saptanmadı. FEV1 değerleri İKS kullanan grupta, tedavi sonrasında istatistiksel anlamlı bir artış gösterirken, TEO kullanan grupta anlamlı olmayan bir artış gösterdi. YORUM: KOAH tedavisinde inhale kortikosteroid ve teofilinin anti-inflamatuvar ajan olarak kullanılabileceğini, ayrıca sistemik inflamasyonun gösterilmesi ve takibinde serum örneklerinde inflamatuvar belirteçlerin tayininin pratik bir yöntem olduğunu düşünmekle birlikte bu konuyla ilgili daha fazla sayıda hasta ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) is a systemic disease characterized by chronic, progressive airflow limitation and airway inflammation. In order to determine the systemic inflammation, using of new anti-inflammatory treatments are the new focus of interest in recent studies, since systemic and inflammatory charecteristics of COPD are recognized. In this study, our aim was to compare the effects of inhaled corticosteroids (ICS) and theophylline (THEO) on systemic inflammatory markers in COPD. MATERIALS AND METHODS: Twenty-nine moderate to severe COPD patients were randomized in to two groups. In Group 1 inhaled corticosteroids (fluticasone propionate, 1000 mcg/ day) were added on regular bronchodilator therapy for 8 weeks and theophylline (400mg/ day) was added in Group 2. Pulmonary function tests were performed, serum CRP, TNF-? and IL-6 levels were measured before and after treatment. RESULTS: There were statistically significant decrease in serum CRP levels in both ICS and THEO groups after the treatment (ICS serum CRP: 1,06±1,20 - 0,49±0,22 mg/dl p< 0,05; THEO serum CRP: 1,66±2,23 - 0,59±0,35 mg/dl p< 0,05). Serum TNF-? levels were found to be decreased significantly in THEO group ( THEO serum TNF-?: 3,82±3,44 - 1,89±1,33 pg/ml p< 0,05). Neither LTB4 nor IL-6 levels were changed significantly after the treatment in both groups. FEV1 levels were increased significantly in ICS group while a non-significant increase was noted in THEO group after the treatment. CONCLUSION: It is suggested that both ICS and THEO might be used as an anti-inflammatory agent in the treatment of COPD. Furthermore measurement of serum inflammatory markers is a practical (easy, non-invasive) method for determination and follow-up of systemic inflammation in COPD. Further studies including more patients are needed.