Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda Drospirenon-Etinil Estradiol ve Drospirenon-Etinil Estradiol + Metformin'in over ultrasonografik belirteçler, vücut yağ kütlesi, serum leptin ve ghrelin düzeyleri üzerine etkileri
The effects of Drospirenon-Ethinyl Estradiol and Drospirenon-Ethinyl Estradiol + Metformin on ovarian ultrasonographic markers, body fat mass index, leptin and ghrelin
- Tez No: 243462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİROL VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, Leptin, Ghrelin, Drospirenon-Etinil Estradiol, Metformin, Polycystic ovary syndrome, Leptin, Ghrelin, Drospirenon-Ethinyl Estradiol, Metformin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Polikistik over sendromlu (PKOS) hastalarda Drospirenon-Etinil Estradiol ve Drospirenon-Etinil Estradiol + Metformin'in over ultrasonografik belirteçler, vücut yağ kütlesi, serum leptin ve ghrelin düzeyleri üzerine etkilerinin araştırılmasıGereç ve Yöntem: Bu çalışma, 1 Temmuz 2007 ve 1 Eylül 2008 tarihleri arasında PKOS tanısı konulan 42 olgu üzerinde randomize-prospektif olarak gerçekleştirilmiştir. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrılmış (Grup I (n=22): Drospirenon-Etinil Estradiol=DEE); Grup II (n=20): DEE + Metformin (M) birlikte kullanılmış) ve bu 2 grup da kendi arasında Vücut Kütle İndeksi'ne (VKİ) göre tekrar 2 gruba ayrılmıştır. Hastalara tedavi öncesi ve 6 aylık tedaviden sonra leptin-ghrelin-biyokimyasal-hormonal, ultrasonografik inceleme ve vücut yağ kütlesi miktarı değerlendirmeleri yapılmıştır.Bulgular: Serum leptin düzeyleri vücut kütle miktarı ile artmış, ghrelin düzeyleri ise azalmıştır. VKİ fazla olan hastalarda over hacmi, follikül sayısı, stromal alan ve ekojenitenin daha fazla olduğu bulunmuştur. Tüm gruplarda tedavi sonrası ghrelin düzeylerinde anlamlı artış, F-G hirsutismus skorunda azalma, LH/FSH oranında anlamlı olmayan düşüş gözlenmiştir. Tedavi öncesi ve sonrasında abdominal ve toplam vücut yağ kütlesi ile ovarian stromal alan ve ekojenite arasında bağıntı olduğu tesbit edilmiştir. Grup II'de tedavi sonrası ghrelin ile abdominal yağ dokusu arasında negatif anlamlı, Grup I'de tedavi sonrası leptin ile abdominal yağ dokusu arasında pozitif anlamlı bağıntı olduğu belirlenmiştir.Tartışma: İnsülin direncinden bağımsız olarak tedavide metformin kullanımının abdominal yağ kütlesi azalması, overin stromal alanında azalmaya etkisi olabilir. Over stromal alan ölçümü PKOS'da faydalı bir yöntem olabilir ve gerekli durumlarda DEXA yağ kütlesi ölçümü yapılması kantitatif anlamda hassas bir değere sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the effects of Drospirenon-Ethinyl Estradiol and Drospirenon-Ethinyl Estradiol + metformin on ovarian ultrasonographic markers, body fat mass index, leptin and ghrelin.Material and Methods: This prospective-randomized study has been conducted on 42 polycystic ovary syndrome (PCOS) patients between 1 July 2007 and 1 September 2008. Patients were randomly allocated into 2 groups (Group I (n=22): Drospirenon-Ethinyl Estradiol=DEE); Group II (n=20): DEE + Metformin (M)) and these 2 groups have been allocated into 2 groups according to Body Mass Index (BMI). Patients were evaluated in terms of leptin- ghrelin-biochemistry-hormons, ultrasound and body fat distribution before and 6 months after therapy.Results: Serum leptin levels were found to increase directly and ghrelin levels were found to decrease inversly with BMI. In patients with higher BMI, ovarian volume, number of follicles, stromal area and echogenicity have been reported to be higher. In all the groups, increased levels of ghrelin, decreased levels of F-G hirsutism score, and not statistically significant decrease in LH/FSH ratios have been observed. Correlations between abdominal and total body fat mass and ovarian stromal area and echogenicty have been reported before and after treatment. In group II, a negative correlation between ghrelin and abdominal fat mass after treatment and in group I, a positive correlation between leptin and abdominal fat mass after treatment have been revealed.Conclusion: Addition of metformin can have beneficial effects on abdominal fat mass, decrease of ovarian stromal area irrespective from insulin resistance. Stromal area measurement can be an adjunctive method in PCOS patients and assessment of fat mass with DEXA can be helpful as a quantitative way of measurement.