Akne vulgaris tanılı kadın hastalarda oral izotretinoin ile oral drospirenon-etinilestradiol kullanımının klinik etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Comparison of the clinical efficacy of oral drospirenone-ethinylestradiol versus oral isotretinoin in female patients with acne vulgaris
- Tez No: 827805
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜRİYE DENİZ DEMİRSEREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: akne vulgaris, izotretinoin, etinilestradiol-drospirenon, oral kontraseptif
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Akne vulgaris(AV) adölesanların %85'inden fazlasını etkileyen bir hastalıktır. İzotretinoin akne patogenezindeki tüm basamaklara etki eden, yıllardır etkin ve güvenli olarak kullanılan A vitamini anoloğudur. Şiddetli papülopüstüler ve nodüler aknede ilk basamak tedavidir. Oral kontraseptifler (OKS) ise kontrasepsiyon isteyen veya polikistik over sendromu (PKOS) tanısı olan AV'li hastalarda akne tedavisinde kullanılmaktadır. Bu araştırmada orta ve şiddetli AV'i olan kadın hastalarda 6 ay oral izotretinoin ile oral etinilestradiol-drospirenon (EE-DRSP) kullanımının klinik etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda hastanemize 2021 -2022 yılları arasında başvuran 18-35 yaş aralığındaki oral EE-DRSP kullanan 42 kadın AV hastası ve oral izotretinoin kullanan 40 kadın AV hastası dahil edildi. Çalışmada AV hastalarında; vücut kitle indeksi (VKİ), daha önceki tedavileri, aile öyküsü, aknelerin yerleşimi ve tipi, menarş yaşı, Cardiff Acne Disability Index (CADI), tedavi öncesi ve sonrası akne şiddet skoru, PKOS varlığı, eşlik eden semptomlar, ayrıntılı bir şekilde retrospektif olarak değerlendirildi. İki grubun tedaviye klinik yanıtı karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda 6 ay oral izotretinoin ve EE-DRSP kullanan hastalar karşılaştırıldığında, tam yanıt ve tama yakın iyileşme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p değerleri sırası ile 0.17, 0.11). Oral izotretinoin ve EE-DRSP kullanan tam yanıt veren ve tam yanıt vermeyen hastalarda; yaş, VKİ, CADI skoru, toplam akne süresi ve PKOS açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. (p değerleri sırası ile; 0.639, 0.983, 0.850, 0.557, 0.235, 0.925) Sonuç: Orta ve şiddetli AV'li kadın hastaların tedavisinde EE-DRSP tedavisi dermatologlar tarafından yaygın ve etkin olarak kullanılan izotretinoin tedavisi kadar etkilidir. Bu araştırma iki ilacın klinik etkinliğini karşılaştıran ilk araştırmadır. Altı aylık tedavi sonrası EE-DRSP tedavisinin izotretinoin tedavisi kadar etkili olduğunun bilinmesi dermatologların AV tedavisindeki seçeneklerin etkinliğini değerlendirmesi açısından önemlidir. İzotretinoin kullanamayan veya kullanmak istemeyen kadın AV'li hastaların tedavisinde izotretinoin kadar klinik etkinin görüleceği EE-DRSP kullanımı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris (AV) is a disease affecting more than 85% of adolescents. Isotretinoin is a vitamin A anologue that affects all steps in the pathogenesis of acne and has been used effectively and safely for years. It is the first-line treatment for severe papulopustular and nodular acne. Oral contraceptives (OCS) are used in the treatment of acne in patients with AV who want contraception or who have polycystic ovary syndrome (PCOS). The aim of this study was to compare the clinical efficacy of oral isotretinoin with oral ethinylestradiol-drospirenone (EE-DRSP) for 6 months in female patients with moderate to severe AV. Materials and Methods: In our study, 42 female AV patients using oral EE-DRSP and 40 female AV patients using oral isotretinoin between the ages of 18-35 years who were admitted to our hospital between 2021 and 2022 were included. Body mass index (BMI), previous treatments, family history, location and type of acne, age at menarche, Cardiff Acne Disability Index (CADI), acne severity score before and after treatment, presence of PCOS, and accompanying symptoms were evaluated retrospectively in detail. Clinical response of the two groups to treatment was compared. Results: In our study, there was no statistically significant difference between the rates of complete response and near complete recovery when patients using oral isotretinoin and EE-DRSP for 6 months were compared (p values respectively 0.17, 0.11). There were no statistically significant differences in age, BMI, CADI score, total acne duration, and PCOS between complete responders and nonresponders using oral isotretinoin and EE-DRSP (p values 0.639, 0.983, 0.850, 0.557, 0.235, 0.925, respectively). Conclusion: In the treatment of female patients with moderate to severe AV, EE-DRSP treatment is as effective as isotretinoin treatment, which is widely and effectively used by dermatologists. This is the first study to compare the clinical efficacy of the two drugs. Knowing that EE-DRSP treatment is as effective as isotretinoin treatment after six months of treatment is important for dermatologists to evaluate the effectiveness of options in AV treatment. In the treatment of female AV patients who cannot or do not want to use isotretinoin, the use of EE-DRSP, which will have the same clinical effect as isotretinoin, may be considered. Keyword: acne vulgaris, isotretinoin, ethinylestradiol-drospirenone, oral contraceptive