DEÜ Hastanesi jeotermal kaynaklı sıcaksulu ısıtma sisteminin hidrolik dengelenmesi
Hydronic balance of the heating system of DEU Hospital
- Tez No: 243523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAN KÜÇÜKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Değişken devirli pompa, Jeotermal ısıtma, Hidrolik dengeleme, Kontrol vanası, Variable speed pump, Geothermal heating, Hydronic balance, Control valve
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilim Dalı: Termodinamik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi klima santralleri sıcak su dolaşım pompalarının sabit ve değişken devirli işletilmesi durumları için pompa enerji tüketimleri araştırılmıştır. Üç yollu kontrol vanası ve sabit devirli pompa kullanılan mevcut işletme durumunda oluşan enerji tüketimi hesaplanarak, iki yollu kontrol vanası ve değişken devirli pompa kullanılması durumunda oluşan enerji tüketim değeri ile karşılaştırılmıştır. İki yollu kontrol vanası kullanılması durumunda, su dönüş sıcaklığının mevcut duruma göre değişimi ve buna göre jeotermal akışkan tüketimindeki azalma ayrıca hesaplanmıştır.Sisteme sağlanan basınç sabit tutularak tüm sistemin değişken devirli merkezi pompa ile beslenmesi durumunda pompa güç ihtiyacındaki azalmanın %35, her bir ısıtma bölgesinin ayrı pompalarla beslenmesi durumunda ise %46 olduğu görülmüştür. Diğer bir seçenek olarak pompaların sağlanan basınç debi ile orantılı değişecek şekilde işletilmesi araştırılmıştır. Bu işletme koşulu ile ve tüm sistemin merkezi pompa ile beslenmesi durumunda pompa güç tüketimindeki azalma %83, her ısıtma bölgesinin ayrı pompa ile kontrol edilmesi durumundaki ise % 86 olarak hesaplanmıştır. Değişken devirli pompa ve iki yollu kontrol vanası kullanılması durumunda, yıllık ortalama su dönüş sıcaklığındaki düşüş 25ºC' a ulaşmakta ve jeotermal akışkan tüketimi %33 oranında azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hot water circulating pumps of energy consumptions are investigated for stuations of constant and variable operation in Dokuz Eylül University Hospital. At the case of available with use three-way valve and constant speed pump, energy consumption is calculated and compared energy consumption with use two-way valve and variable speed pumps. Also, the return water temperature is calculated by using two-way valve and variation of geothermal fluid consumption is indicated.At a constant pump head pressure, electric energy saving that % 35 is provided by using central variable speed pump for all of the heating system and electric energy saving that % 46 is provided with use of variable speed pumps instead of each pump of available. Also, the state of variation of pump head pressure with flow comparatively is investigated. In this application, electric energy saving that % 83 is provided by using central variable speed pump and electric energy saving that % 86 is provided with use of variable speed pumps instead of each pump of available. Using variable speed pump and two-way valve, annual average return water temperature decreases about 25 ? C and consumption of geothermal fluid is reduced percentage of %33.