Bauhaus okulu ve Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisi-iç mimarisine etkileri
Bauhaus school and its influences on the arhitecture and the interior architecture of the Early Republican Period
- Tez No: 243600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR BARKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Bauhaus Okulu, Obje tasarımı, Erken Cumhuriyet Dönemi, Mimari, İç mimari, Bauhaus School, Object Design, Early Republican Period, Architecture, Interior Architecture
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Gropius Weimar'da 1919'da yayınladığı manifestosuyla bütün sanatçı ve zanaatçıları tek bir yapı altında toplamak istediğini duyurmuştur. Heykelden resime, tekstilden mimarlığa kadar birçok sanat alanını birleştirme amacını gerçekleştirmeye çalışmıştır. Bu amaçla geliştirilen eğitim sistemi ve pratik uygulamalarla beslenen atölyeler, okulun amacına ulaşmasında büyük önem taşımıştır. Üç dönemde incelenen Bauhaus'un, Weimar ve Dessau dönemlerinde atölyelerin çok etkili olduğu görülmüştür. Bu konularla ilgili olarak tezin ikinci bölümünde Bauhaus'un oluştuğu ortam, İkinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası dönemlerde sosyo-ekonomik ve politik durumlarla birlikte incelenerek anlatılmıştır. Yine ikinci bölümde okul'un genel yapısı, Dönemleri ve dönemlere has atölyeler ve eğitim sistemleri hakkında bilgiler verilmiştir.Bu yenilikçi okulun faaliyet gösterdiği yıllarda ve kapatıldıktan sonra ününün bütün dünyaya yayılması pek şaşırtıcı olmamıştır. Yine bu etki alanının genişlemesi ve etkilerin okulun kapatılmasının ardından nasıl görüldüğü tezin ikinci bölümünde anlatılmıştır.Teknolojinin ilerlemesiyle Bauhaus'un sloganı ?Sanat ve Teknoloji: Yeni Birlik? olmuştur. İlerleme, estetik anlayışında sorun oluşturmuş, Bauhaus sanat ve teknolojiyi bir arada kullanarak estetik tasarımlar yapmayı hedeflemiştir. Kapı kolu, koltuk, dolap ve masa gibi birçok objeyle birlikte tasarlanan yapıların bir bütün olarak düşünülmesi iç mimarlık ve obje tasarımı konularının da Bauhaus' da ön plana çıkmasını sağlamıştır. Dessau Döneminde, Walter Gropius tarafından tasarlanan Usta Evlerinin içleri, planlamalarıyla bir bütün olarak düşünülerek, atölyelerde üretilen ürünlerle donatılmıştır. Okul mimarları birçok yapıyı, yine iç tefriş elemanlarıyla bir bütün olarak düşünerek tasarlamışlardır. Bu noktada tezin önemli bir kısmını oluşturan, Bauhaus'ta iç mimarlık ve obje tasarımı, yine ikinci bölümünde, dönemde yapılmış obje ve mobilya tasarımları örnekleriyle desteklenerek anlatılmış ve Dessau'da Gropius tarafından yapılan Usta Evleri incelenmiştir.Bauhaus, döneminde etkili olan ve en az kendisi kadar önem taşıyan sanat akımlarıyla karşılıklı ilişki içerisinde olmuştur. Tasarım kriterleri, etki alanları ve sonuçları birbirlerine ya bir tepki ya da esin kaynağı olmuştur. Üçüncü bölümde, etkili olan akımlar incelenmiş, etkileşimleri anlatılmıştır.Bauhaus etkisini bütün dünyada, dönem şartları içerisinde devrimci bir önderin henüz kurmuş olduğu ve modernleşme çabası içerisinde bulunan Türkiye'de de göstermiştir. Mimari-iç mimari, objelerin üretim yöntemleri bağlamında, Bauhaus, Erken Cumhuriyet Dönemi' nde Türkiye'de bir üslup oluşmasına ortam hazırlamıştır. Dördüncü bölümde Dönem Türkiye'si koşulları, mimarisi, önemli yerli ve yabancı mimarlar ve iç mimari incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Walter Gropuis announced that he wanted to bring all the artists and the artisans together in 1919 at Weimar. He tried to unify all kind of art from statue to painting even architecture. The education system, the workshops which are supported with the practical application were important issues for the school to reach the target. We can see that the workshops on period of Weimar and Dessau were very effective in the Bauhaus which has been analysed in three stages. The subjects analysed with political, socio-economical situations in 2nd World War are told in the second part of thesis. In the same part, the information about the general structure of the school, the periods, the workshops and the education system is given.It is not a suprising thing that the reputation of Bauhaus dispersed around the world during the active period of the school and when it get closed.With the development of the technology the Bauhaus? slogan was ?Art and technology : A new unity?. Development of technology caused a problem in aestethical understanding so Bauhaus? aim was to make aestethical designs using technology and art together. The object design and interior architecture are well known because, from doorhandle to sofa,from wardrobe to table, all the objects designed are thought as a whole. In Dessau period, the inside of Master?s House designed by Gropius are equipped with the products manifactured in the workshops. Besides, a lot of building designed by the school architects thought and designed together with the furniture inside. In the second part of the thesis, the subjects of interior design and object design at Bauhaus are supported with the examples of furniture and objects designs manifactured in the same period and the Master?s House designed by Gropius are analysed.Bauhaus has a mutual relationship with the other kind of art which are as important as itself. The trends which are effective in the age and their interrelations with Bauhaus were told in the third part of the thesis.After its closing, the influence of Bauhaus is seen all around the world. Certainly we can see its effects in Turkey which had an objective to get more modern. Bauhaus which has its influence in the architecture and in the way of production of the objects, prepared an ambiance to form a style in Turkey in the Earlier Republic Period. Its influences hasnt seen in direct way; it effected Turkey in indirect ways. Earlier Republic Turkeys conditions, its architecture, well known local and foreigner architects and the interior architecture are analysed in the fourth part of the thesis.