Taşıt lastiklerinin üretim ve tasarım teknolojisi
Tire production and design technology
- Tez No: 243601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGEN ÜMİT ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: plastik malzemeler, lastik, lastik hammaddeleri, vulkanizasyon, lastik tasarım, plastic materials, tire, raw materials of tire, tire designing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Plastik malzemeler her geçen gün hayatımıza daha fazla girmekte ve daha fazla üründe kullanılmaktadır. Birçok sektör dalında artık plastik ürünler kullanılmakta ve bunların tasarımlarına önem verilmektedir. Lastik sektörü de gelişen otomotiv sektörüne paralel olarak gelişmektedir.Elastomer malzemeler, kimya biliminin toplum yaşantısına yaptığı en büyük katkı olarak bilinmektedir. Oda sıcaklığından, parçalanma sıcaklığına kadar oldukça geniş bir saha içerisinde elastik özellik gösteren çapraz bağlanmış polimerik malzemeler elastomer malzemelerdir. Kauçuklar çapraz bağlanmamış ama çapraz bağlanabilme özelliğine sahip, yani vulkanize olabilen polimerdir. Kauçuk ürünleri geçmişte toplumlarca geniş bir biçimde kullanılmış ve günümüzde en geniş biçimde ihtiyaç duyulan araç ve gereçlerin imalinde artan bir oranla kullanılmaya devam etmektedir.Bu çalışmada plastiklere kısaca değinilmiş ve kauçuğun hammaddesini oluşturduğu taşıt lastikleri ele alınmıştır. Taşıt lastiklerinin hammaddeleri özellikle kauçuk, bu hammaddelerin lastik üzerindeki etkileri, vulkanizasyon olayı anlatılmıştır. Ürün geliştirme aşamaları özellikle lastik geliştirme aşamaları hakkında bilgi verilmiştir. Lastiği oluşturan yarı mamuller yani lastik komponentlerinden, bunların lastiğin mekaniğindeki etkilerinden, lastik çeşitlerinden ve lastik prosesinden bahsedilmiştir. Son olarak da lastik tasarım sürecinde yapılan deneme üretimlerde ortaya çıkan problemler ve bunların çözümleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Plastic materials have been widely used in our life day by day. Moreover it is used for more products. In many sector plastic has been using and to design it becomes vital. Tire industry is also developing with automotive sector.Elastomer materials, is the most critical additive help of chemistry to social human life. From room temperature to break-up temperature, polymer materials which have been used in a widely range with corresponded and bonded, are elastomer materials, rubbers are non-cross braced but has bond-able features vulcanized polymers. In the past, rubber products had been widely used by society and nowadays it has been using widely necessity materials to produce some materials and still going on.In this study have been informed about plastic materials shortly, and tire which compose raw metarials of rubber. Raw materials of tires especially rubber, effects of raw materials on tire, vulcanization happening have been explained. About material improving phases, especially tire improving phase have been given information. It has been refered about semifinished product which compose the tire, their effects on mechanic of tire, style of tires and process of tire. Lastly; It has been handled the problems which have been occured testing manufacturing during rubber tyle designing and solutions of these problems.