Foça tüflerinin mühendislik jeolojisi
Engineering geology of the Foca tuff
  1. Tez No: 243693
  2. Yazar: İLKNUR MUTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YALÇIN KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrışma derecesi, Foça, Mühendislik özellikleri, P-Dalga hızı, Tüf, Foca, Engineering properties, P - Wave velocities, Weathering grade, Tuff
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Tüfler, Türkiye'nin batısında Foça ve İzmir çevresinde geniş yayılım sunar. Tüfler genellikle pümeks dokusuna sahiptir. Foça yöresinde ve Ege Bölgesi'nin farklı yerlerinde mevcut ana mühendislik yapıları tüfler üzerinde yer almaktadır. Tüfler genellikle dayanım açısından sert zemin-zayıf kaya sınırındadırlar. Ayrıca, yüzeysel koşullarda ve atmosferik etkilerle de dağılabilmektedirler. Bu açıdan tüfler, ayrışmış ve boşluklu yapıya sahip olup mühendislik uygulamalarında sorunlu malzemeler olmuşlardır. Gözlemsel olarak ayrışma derecesi tayinlerinin uygulanabilirliğini kontrol etmek için; ayrışma derecesi belirlenmiş örnekler üzerinde sonradan aşağıda takip edilen araştırmalar yapılmıştır.a)Kaya örneklerinin petrografik incelemesi yapılmış farklı ayrışmaderecelerindeki tüflerin mineral bileşim tabloları hazırlanmıştır.b) Ana elementler ve oksitlerin yüzde oranları kimyasal analiz çalışmaları ve x-ray difraksiyon çalışmaları ile belirlenmiştir.c) Farklı ayrışma derecesindeki tüflerin mühendislik özellikleri ve P-Dalga hızları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Tuffs occur widely around Foca town and Izmir city in western Turkey. Tuffs generally have pumice texture. Main engineering structures are being built in around the Foca town and different places in Aegean region, which are partially on tuffs. Tuffs with respect to the strength are being generally in the limit between weak rock and hard soil. Additionaly, tuffs slake on exposure to the atmosphere. In this reason weathered tuffs caused some problems in many respect of engineering practice. Weathering grade of tuffs have been established macroscobicy and the following further investigations have been caried out on the weathering grade determined samples to check the applicability of observational weathering grade determinations in this study.a)Petrographic study of the rock samples were carried out and modal analysistables were prefered for each weathering grade.b)Main element and oxides ratio?s for each weathering grade were determinedfrom the chemical analysis and x-ray difractograms.c)Engineering properties and P - Wave velocities of tuffs with differentweathering grades were determined.