Kent otellerinde ortak kullanım alanlarının incelenmesi: Talimhane bölgesi örneği
Analysing the common used areas in the urban hotels: The region of Talimhane
  1. Tez No: 243732
  2. Yazar: BİRCAN GÖKDAĞ AYDINCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMEN SAY ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, turizm çeşitliliği, otel, otellerin ortak kullanım alanları
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Altı bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde, giriş başlığı altında amaç ve kapsama yönelik anlatım, araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemine yer verilmiştir.İkinci bölümde turizm kavramının tanımı yapılmış, turizmin İstanbul için öneminden söz edilmiş, sektörün gelişmesinde etkili olan faktörler irdelenmiştir. Günümüzde gelişmiş olan turizm türlerine değinilmiş, tezin konusunu oluşturan Talimhane otellerinin hizmet verdiği turizm türleri daha kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. İstanbul'da Turizm Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu turizm bölgeleri liste şeklinde aktarılmıştır.Üçüncü bölümde ?İstanbul ve Oteller? başlığı altında, otel tanımı ve sınıflandırmasından söz edilmiş, İstanbul'da otelciliğin gelişimi anlatılmış ve İstanbul'daki ilk otellerin açılışından günümüze kadar geçirdiği değişimlere değinilmiştir. Araştırmalar sonucu elde edilen tablolarla İstanbul'daki otel tipleri ve kent otellerinin önemi anlatılmıştır.Dördüncü bölümde Talimhane otellerinin kent otelleri olduğu göz önüne alınarak, kent otellerinde mekansal dağılım anlatılmıştır. Tez konusu kapsamında otellerin ortak kullanım alanları daha ayrıntılı irdelenirken, otellerin diğer mekanlarına da değinilmiş ve otel yapılarında mekansal dağılımın işlevselliği göz önüne alınarak tasarım kriterleri ele alınmıştır.Beşinci bölümde çalışma alanı olarak seçilmiş Talimhane otellerinin seçimi ve yöntemi anlatılmıştır. Öncelikle Talimhane'nin konumu, tarihsel süreci ve yapı karakterinden söz edilmiş, Talimhane'de turizmin gelişimi ele alınmıştır. Talimhane'nin ilk otelleri ve günümüzde işletilen mevcut oteller özellikleri ile anlatılmış, Talimhane yakın çevresi ile değerlendirilmiştir. 2004 yılında kentsel dönüşüm geçiren Talimhane'nin uygulama projesine değinilmiştir. Yatak kapasitelerine göre belirlenen otellerin yerinde analizi yapılmış, ortak kullanım alanların değerlendirmesi tablolar ile aktarılmıştır.Altıncı bölümde, önceki bölümlerde elde edilen verilerin analizi yapılarak sonuçlar çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The goal and scope oriented expression under the introduction title, the aim, content and technique of the research are being touched on at the first chapter of the dissertation project,which is made up of six chapters at total.At the second chapter, the concept `tourism? has been defined, the importance of tourism for the city İstanbul, and the factors that are effective at the development process of the sector are being considered. Also, the kinds of tourism which are popular and developed have been mentioned, especially the tourism types that furnish services at the Talimhane Hotels and which is also the main topic of the dissertation project, have been explained and studied in an extensive way. A list of the tourism regions in İstanbul, declared by the Ministry of Tourism, has also been quoted.At the third chapter, under the heading of `İstanbul and the Hotels?, the concept `hotel? and its classification has been described. The development of hotel business in İstanbul, the revolution at the business from the first hotel opening years in İstanbul till today,has also been analyzed. With the reports that are obtained after several researches,the hotel types in İstanbul and the importance of urban hotels have been illustrated.At the fourth chapter, spatial distribution in the urban hotels have been described as the Talimhane hotels are taken into consideration as urban hotels. Within the dissertation project?s topic, the common used areas in the hotels have been detailly analyzed. Besides, the the other places at the hotels are also mentioned, design criterias are studied by taking the functionality of spatial distribution in the hotel structures into consideration.At the fifth Chapter, the selection of Talimhane Hotels which has been chosed as a workspace and its method has been explained. Firstly, the location of Talimhane, its historical process,and structural characteristics have been examined and the development of tourism sector in Talimhane has been observed. The first opening hotels in Talimhane and the existing hotels which are run nowadays have been studied by considering their characteristics and these are evaluated within the neighbourhood, Talimhane. The application project of Talimhane which has experienced urban transformationat the year 2004,has also been illustrated. On-site examination has been carried out at the hotels that are determined by their maximum bed output characteristic and the evaluation of the common used areas have been quoted with charts.At the sixth chapter, the conclusion has been stated by analysing the data which is obtained from the former chapters.KEYWORDS: Tourism, tourism variations, Hotel, the common used areas at the Hotels