Türkiye'de biyogaz enerjisinin kullanılabilirliği ve ekonomikliği
Availability and economic of biogas energy in Turkey
  1. Tez No: 243855
  2. Yazar: MUSTAFA KEREM ÖZTUNCAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA YUMURTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz nedir, Biyogaz üretimi, Biyogaz kullanım alanları, Biyogaz potansiyeli, Biyogaz tesis tipleri, What is biogas, Biogas production, Biogas usage, Biogas potential, Biogas plant types
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Biyogaz, hayvansal ve bitkisel atıkların oksijensiz ortamda ayrışması sonucu ortaya çıkan bir gaz karışımıdır. Bileşiminde % 60-70 metan (CH4 ), % 30-40 karbondioksit (CO2 ), % 0-2 hidrojen sülfür (H2 S) ile çok az miktarda azot (N2 ) ve hidrojen (H2 ) bulunmaktadır. Biyogaz enerjisi kaynaklarının en önemlisi, tahmin edileceği üzere Hayvan gübresi ve büyük şehirlerde ki çöp kaynaklıdır. Bu kaynağın yakıt olarak kullanılmaya başlanması, her halde insanın yerleşik düzene geçmesiyle birlikte başlar. Ancak hiç şüphe yok ki, bu konuda belli bir tarih ve bölge göstermek pek mümkün değildir. Fakat, hayvan gübresinden tezek yapımı ve bunun yakıt olarak kullanılması, elbette yüz yıllar öncesinden başlamıştır. Bugün de birçok ülkede köylü nüfus, ısıtma-ısınma ve pişirmede, bu kaynaktan geniş ölçüde yararlanmaktadır.Benim tezimde bu yenilenebilir enerji kaynağının ülkemizde farklı şekillerde uygulanabilirliği incelenecek, Türkiye'nin bu enerji kaynağı açısından potansiyeli araştırılacak, tesis kurma maliyeti incelenecek ve diğer yakıtlara oranla ekonomikliği tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Biyogas, animal and vegetable waste oxygen free environment as a result of resolution that have arisen a gas mixture . See Their Demographic Composition % 60-70 methane (CH4), % 30-40 carbon dioxide (CO2), %0-2 hydrogen sulfur (H2S) and the very least a large amount of nitrogen (N2) and hydrogen (H2) are available. Biogaz energy resources of the most important, will be estimated the Animal manure and a large cities that garbage source. This funding as fuel to begin to be used, started with residents of a man passing pace. But in this matter specific date and the region to show is not possible.But the animal manure dried and it is used as fuel ofcourse has started a few hundreds s years ago . Today many of the farmers in the country is using biogas that population heating, cooking and, this source to a large benefit.In my thesis this renewable energy source will be reviewed different applicability ways in our country, Turkey's in this energy source of in terms of potential for investigation, The cost of establish Facility will be reviewed and other fuels economics compared to discussion.